GI 21. maj: Spor oko romana ”Despa” pokazuje koliko su sudovi politizovani i okađeni

Nakon što su Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman, Matica crnogorska i ICJK kao nosioci prava prvog izdavača slobodnog djela i priređivači zaboravljenog romana ''Despa'' koji je napisao Kralj Nikola, doživjeli su da bjelodanu činjenicu moraju braniti pred maglovitim crnogorskim pravosuđem, jasno se vidi u kojoj mjeri su sudovi politizovani i okađeni, ocijenili su predsjednik Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković, izvršni, organizacioni i programski koordinatori Ljubomir Filipović, Aleksandar Zeković i Rade Bojović.

“Crnogorska javnost je ovih dana upoznata sa nedovršenim raspletom nesvakidašnjeg decenijskog autorskog spora. Naime, Viši sud u Podgorici, nakon niza bizarnih proceduralnih odluka, dao je za pravo Osnovnom sudu koji je stao u odbranu tuženih lica koja su očigledno kršila autorske norme”, ističu u saopštenju Živjović, Filipović, Zeković i Bojović.

Prema njuhovim riječima, prosto je nevjerovatno da jedan autorski spor toliko traje iako bi pred bilo kojim kredibilnim sudom bio ekspresno riješen i to čak bez vještačenja, jer je dovoljno bilo da sudija ovlaš uporedi dva izdanja i odmah zaključi na čijoj je strani autorstvo.

“Međutim, u domaćoj pravosudnoj “crnoj rupi” moguće je da jednostavni autorski spor traje preko deset godina i da se okonča tako što će se tužba nosilaca autorstva i respektabilnog izdavača okončati odbijanjem i sudskim troškovima na njihov račun. Time je još jednom potvrđeno zašto je vladavina prava nepremostiva prepreka na tzv. putu u EU, dok se istovremeno, imajući u vidu tuženu stranu, jasno vidi u kojoj mjeri su sudovi politizovani i okađeni. Ali, to ne može promijeniti činjenicu da su Čirgić, Radoman i Matica crnogorska među korifejima savremene crnogorske kulture”, zaključili su oni.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare