test

Gorčević u Sofiji: Pristupanje EU je realnost na dohvat ruke

Standard

08/04/2024

13:17

Nakon 12 godina pregovora o članstvu u EU možemo reći da ono tek sad izgleda kao stvarnost, ocijenila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panel debati 'Ubrzana integracija: ulaganje u Evropsku bezbjednost' koji je organizovala Alde partija, Atlanski klub i Evropski liberalni forum u Sofiji.

Gorčević, kako se navodi u saopštenju, dodaje da su ozbiljnim i opsežnim reformama koje su u kratkom periodu ostvarili učinili da pristupanje EU ne bude više nedostižan san nego realnost na dohvat ruke.

“Crna Gora ima realnu šansu i istorijsku priliku da u kratkom vremenskom periodu pristupi zajendici evropskih država i naroda. Imamo opšti društveni konsenzus po ovom pitanju, nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da više od 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo države u EU. Naša misija je da uključimo cijelo društvo u ovaj proces i mislim da smo već uspjeli pokrenuti stvari. Imamo konsenzus u Skupštini oko pitanja koja se tiču pregovara sa EU, uključili smo civilno društvo, nevladin sektor, međunarodne organizacije u pregovarački proces”, istakla je Gorčević.

Crnogorska administracija, prema njenim riječima, neumorno radi da ispuni sve potrebne zahtjeve i da dobije Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24. 

“Konačno postoji istinski dijalog i partnerstvo se Evropskom komisijom i komunikacija na dnevnom nivou. Mi smo mala država i imamo nedovoljne administrativne kapacitete i potrebna nam je dodatna ekspertska podrška u svim oblastima, a Evropska komisija i sve države članice su više nego voljne da pomognu”, poručila je Gorčević.

Objasnila je da dobijanje IBAR-a za Crnu Goru predstavlja otvaranje nove, ništa manje zahtjevne faze pregovaračkog procesa.

“Iako je značajan posao obavljen, pred Crnom Gorom je još zahtjevnih obaveza na ispunjenju svih uslova za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja”, navela je Gorčević.

Govoreći o Novom planu rasta za Zapadni Balkan, rekla je da je vrijednost ovog plana za Crnu Goru ne samo ekonomska, već i reformska jer uključuje i dodatne mjere u oblasti vladavine prava koja je u fokusu pregovaračkog procesa. 

“Posebna vrijednost Plana rasta je jačanje veza između zemalja Zapadnog Balkana, koje imaju novu motivaciju za saradnju”, zaključila je Gorčević.

Izvor (naslovna fotografija):

MEP

Ostavite komentar

Komentari (0)