test

GORČEVIĆ ZA STANDARD: Promjene u EVROPSKOM PARLAMENTU mogu ugroziti stabilnost na kontinentu

Standard

11/06/2024

07:26

Iako je rano anticipirati konsekvence promjena sastava evropskog parlamenta, vidljivo je da će se odraziti na unutrašnju politiku nekih zemalja članica, što može ugroziti stabilnost na kontinentu i promijeniti odnos prema trenutnim geopolitičkim izazovima, kaže u razgovoru za portal Standard ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčević za Standard navodi da su izbori za evropski parlament važni ne samo za zemlje članice, već njihov značaj zbog geopolitičke uloge EU ima globalni karakter, te da politika proširenja zavisi od dominantnih parlamentarnih grupa i onih koji sačinjavaju većinu, kao i od toga ko je predsjednik/ca Evropske Komisije, pa time utiču i na nas i ostale države zapadnog Balkana.

Prema njenim riječima glavna opservacija je da su krajnje desne i evropskeptične partije značajno pojačale svoju brojnost u EP, što ćemo moći jasnije da vidimo kada se pridruže nekoj od grupacija, jer je većina njih nezavisna odnosno nesvrstana u ovom trenutku.

Kako kaže, nezanemarljivi su gubici liberalnog i lijevog centra, te zelenih ozbiljno ograničavaju politički potencijal proevropske koalicije.

“Međutim, jasno je da su i uz te izazove centrističke snage ostale otporne i formiraće većinu, pri čemu će Evropska narodna partija (EPP) kao relativni pobjednik delegirati novog predsjednika EK”, kaže Gorćević, te dodaje da je to ohrabrujuće, zato što su poruke tog bloka i njihovih kandidata za lidera izvršnog tijela EU bila afirmativne za politiku proširenja.

Gorčević očekuje dosljednost u ranije izraženim stavovima i politikama u vezi sa klimatskim promjenama, imigracijom i ratom u Ukrajini.

“Iako vjerujem da je rano anticipirati konsekvence promjena sastava evropskog parlamenta, vidljivo je da će se odraziti na unutrašnju politiku nekih zemalja članica, što može ugroziti stabilnost na kontinentu i promijeniti odnos prema trenutnim geopolitičkim izazovima. Vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj, ostavka belgijskog premijera, ali i posljedice neuspjeha vladajućih stranaka pojedinih članica EU na evropskim izborima biće procesi vrijedni pažnje”, zaključila je Gorčević za Standard.

Izvor (naslovna fotografija):

Maida Gorčević/ Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (1)

Life

11 Jun. at 08:50

E baš je vrijeme da ministrica zemlje kandidata nešto filozofira oko ekstremizma.