GPCG: Participativna građanska demokratija – ono što nedostaje Crnoj Gori

Građanski pokret Crne Gore smatra da bi novi oblik participativne politike  i njegov specifični koncept građanske konvencije o demokratiji bio pogodan za crnogorsko društvo. Oni ocjenjuju da u CG demokratija nije nikada u potpunosti zaživjela, ni nakon pada jednopartizma kad su demokratski procesi otpočeli, ali ne i evoluirali.

“Participativna ili tzv. deliberativna demokratija odnosi se na građanski aktivizam po određenim pitanjima od javnog interesa. Učešćem u procesima donošenja bitnih odluka građani dolaze do prihvatljivih rješenja u najširem smislu dajući preporuke vladi, odnosno gradskoj upravi na lokalnom nivou. Građani između sebe biraju svoje predstavnike koji su odgovorni da detaljnije razrade i oblikuju njihove preporuke o ključnim pitanjima i u drugoj fazi ih kandiduju izabranim političkim predstavnicima. To je svojevrsni oblik izvorne demokratije, pod dobrim uslovima, sa snažnim legitimitetom”, objašnjavaju iz GPCG.

Dodaju da je prednost participativne građanske demokratije to što predstavlja svojevrsni opozit tzv. tokenističkom „savjetovanju“, koje dijeli stavove i odluke sa građanima tek nakon njihovog donošenja u uskom političkom krugu.

“Participativna građanska demokratija predstavlja i moćnu dopunu uspostavljenim političkim procesima poput izbora i referenduma, dajući im dodatni legitimitet. Ovakav način građanskog demokratskog djelovanja je karika koja nedostaje u lancu koji povezuje birače sa njihovim izabranim političkim predstavnicima. Ovi procesi nijesu samo mehanizam za postizanje konkretnih ciljeva, već su ključni za izgradnju same demokratske kulture, naročito u tranzicionim društvima i nestabilnim zajednicama kakva je naša”, saopštili su iz GPCG.

I ove nove partije smatraju da ako želimo ići naprijed i razviti sopstvene kapacitete i održivost, moramo uspostaviti demokratska pravila i procedure, i prilagoditi ih potrebama građana, pri čemu je njihov javni angažman između izbora jednako važan za razvoj demokratije kao i samo glasanje na dan izbora.

“Građani će razvijati svoj kapacitet tako što će imati priliku da učestvuju u donošenju odluka. Partnerstvo s povjerenjem je od vitalne važnosti i mora uključiti što širi građanski krug, izabrane parlamentarce i izvršnu vlast”, zaključili su iz GPCG.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

NOVI SPORAN POTEZ: Реформы, sve po NATO standardima

Odmah nakon objavljene vijesti poslanik SDP-a Raško Konjević reagovao je komentarom na Tviteru, pitajući Ministarstvo da li je Čović...

Krivokapić tvrdi da se nije sreo sa Davidovićem

- U pitanju su apsolutne dezinfomacije. Premijer tokom čitavog dana nije napuštao kabinet, niti se sastao sa...

Radunović: Znao sam da neće biti poreske policije

Radunović je to saopštio u Osnovnom sudu na Cetinju u predmetu po tužbi bivšeg direktora ugašenog Sektora...

Medojević o Abazoviću: Da ga Milo usvoji i svi...

U posljednjoj objavi na Fejsbuku osvrnuo se na Abazovićevu izjavu za TV Vijesti koja se odnosi na...

Putin: Pandemija će se odužiti, neophodne nove mjere

“Epidemija će se odužiti, njeni nekontrolisani klasteri će ostati, ne postoje granice”, rekao je Putin na godišnjem...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Čika Karl Marks
Čika Karl Marks
14/01/2021•15:21 15:21

Ovo je jedina politička snaga koja izgleda kao kulturna i moderna stranka. Ovo ostalo bože sačuvaj ih.