Gvozdenović: OIK da omogući građanima provjeru potpisa

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva opštinske izborne komisije (OIK) da temeljito urade provjeru potpisa na osnovu kojih se potvrđuju izborne liste i da svaku eventualnu sumnju ili uočenu nepravilnost prijave nadležnom tužilaštvu. 

“Takođe, pozivamo OIK-e da građanima i građankama omoguće da, na jednostavan i lako dostupan način, lično mogu uraditi provjeru i uvjeriti se da li je neko zloupotrijebio njihove podatke i/ili krivotvorio potpis za podršku izborim listama”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Milena Gvozdenović, zamjenica programskog direktora CDT-a. 

Podsjećaju javnost, nadležne državne organe, izbornu administraciju  i političke partije da smo u prethodnim izbornim ciklusima imali slučajeve potvrđivanja izbornih lista koje su podržane falsifikovanim potpisima. “Ova vrsta zloupotrebe je zapamćena naročito tokom predsjedničkih izbora 2018. godine, kada je na hiljade građana prijavilo da su njihovi podaci neovlašćeno prikupljeni i iskorišćeni, a potpisi falsifikovani”, ističe Gvozdenović. 

Krajnji datum za podnošenje izbornih lista je 27. septembar. Za verifikaciju izbornih lista potreban je potpis najmanje 0,8 odsto od broja birača u izbornoj jedinici. Manjinske liste moraju biti podržane potpisima najmanje 150 birača. Birači mogu podržati samo jednu izbornu listu. 

“Već dugo vremena svjedočimo kako se politička prava i javni interes žrtvuju u ime partijskih  ciljeva, što dovodi do ozbiljnog urušavanja povjerenja građanki i građana u izbore i kompletan pravni i demokratski poredak. Ukoliko politički subjekti i članovi OIK-a ne omoguće kontrolu i opet budu potvrđivale liste na osnovu sumnjivih potpisa, ako o svim nedoumicama i indicijama ne obavijeste nadležna tužilaštva oni ne samo da podrivaju demokratiju nego saučestvuju u krivičnom djelu”, ukazuje ona. 

Političke partije, još navodi, već šest godina unazad izbjegavaju da reformišu naš izborni proces i svaka njihova aktivnost u ovom pravcu se završava potpunim krahom.

“Ovo se, između ostalog, odnosi i na omogućavanje pouzdanijeg načina za potvrđivanje izbornih lista. Zato nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo sve nadležne organe koji se bave izborima da odgovorno obavljaju svoj posao, jer želimo da vjerujemo da još uvijek ima onih kojima su Ustav i zakoni ove zemlje zaista važni”, zaključe Gvozdenović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

Vuković: Pobijedićemo u Podgorici 23. oktobra da niko ne...

''Siguran sam da će, osim partija koje su predstavljale okosnicu državotvornog bloka uoči...

Đukanović: Neću raspustiti parlament, neustavno ponovo razmatrati predloženog mandatara

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Đukanović je rekao da će nastaviti sa...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare