Hadžić: Bez ekonomske slobode nema ni bilo koje druge

Novonastali ambijent nakon promjene vlasti otvara prostor ka snažnom ekonomskom zaokretu i inovativnim promjenama u vođenju ekonomske politike naše države jer neće biti ni slobode govora ni slobode štampe, građanskih prava ako ne bude ekonomske slobode, kazao je Seid Hadžić iz koalicije “Crno na bijelo”.

On navodi da je ekonomija najbolji filter pomoću kojeg možemo razlučiti prave od lažnih prijatelja države.

“Stoga je veoma bitno donijeti ozbiljne mjere, urgentno i neodložno, koje neće odmah na početku biti vidljive kao napredak ali će biti temelj i uslov za razvoj u periodu ispred nas. To što smo mala zemlja može biti i velika prednost. Najbogatije zemlje u svijetu su male zemlje. Kao sto je to slučaj sa Švicarskom, Luksemburgom, Singapurom, Monakom, Kanalskim ostrvima, Emiratima, Brunejima itd. Crnu Goru je moguće dovesti i do tog stepena razvijenosti. Odgovornim i inovativnim postupcima nove vlade, eventualnim poreskim olakšicama i jednostavnom administracijom može se munjevito dovesti do povećanja stranih investicija i stabilizacije unutrašnje ekonomije”, kazao je on.

Hadžić naglašava da svaka promjena ima i opstrukciju pa stoga, smatra, neće biti lako iskorijeniti prisutnu korupciju i nepotizam ali kao protutežu svemu tome država mora da potpomaže znanje jer samo se na znanju može zaraditi.

“Najbolje studente i najbolje reprezente svoje struke uključiti u proces ozdravljenja privrede i društva a Vlada da ima ulogu igrača koji dodaje loptu iz kornera dok oni potkovani znanjem poentiraju. Trebamo se pozabaviti ekonomijom ove države na najpošteniji način i donijeti strateške odluke za ozdravljenje naše ekonomije a ne ići logikom kako je to do sada bilo „odlaganje neminovnog kraha“ čime se stvarala iluzija održivosti takvog sistema, a posljedica te iluzije je potpuno poremećena privredna struktura Crne Gore”, istakao je on.

Dodaje da buduća Vlada mora biti prepoznata prije svega kao podrška malom i srednjem preduzetništvu kao okosnici razvoja ali i biti prepoznata kao stabilna i jaka podrška start up preduzetništvu.

“Dakle, novi sistem bi podrazumijevao i to da nema institucionalne opstrukcije, tj. podrazumijevao bi da nova vlast bude posvećena zaštiti tržišnog sistema. Svjedoci smo bili prethodne vlasti i pljačkaških piramidalnih sistema koji su zapošljavali ogroman broj radnika na izmišljenim i dobro plaćenim radnim mjestima u javnom sektoru. Zauzvrat, ti lažno zaposleni radnici su pljačkašima ponudili svoju lojalnost, neznanje ili ćutanje. Nasuprot ovoga, mladi ljudi u našoj zemlji željni dokazivanja i željni poštenog rada moraju dobiti podršku vlade uz pruženu pomoć i olakšane procedure ka implementaciji njihovih biznis ideja”, smatra Hadžić.

“Dakle promijeniti odnos „odlaganje neminovnog kraha“, podvući crtu, suočiti se sa trenutnim ekonomskim stanjem u Crnoj Gori, kvalitetom odgovoriti na kvantitet, biti spremni na težak rad i na nepokolebljivu žrtvu i u konačnici dočekati neizbježni napredak uz poštivanje svih ovih uslova”, zaključuje on.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Jonica čestitala Bečiću

"U ime Socijalista Crne Gore i u svoje lično ime čestitam Vam izbor za predsjednika Skupštine Crne...

Picula: Očekujem brzo formiranje nove vlasti kojoj je put...

Picula je poručio da ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na...

Đukanović – Tudik: Kao inspiracija za dalju saradnju ostaje...

“Uvjeren sam da je u prethodnom periodu napravljen pomak, naročito u oblasti bezbjednosti i odbrane. Iskazujem zahvalnost...

Budućnost kompletna, stigao Rid

Budućnost Voli je kompletna. Vili Rid, veliko pojačanje i projektovani startni centar stigao je u Podgoricu.

Darmanović: Pandemija ukazala na potrebu intenzivnije saradnje država regiona

Pored šefova diplomatija i visokih predstavnika država članica CEI-a, na sastanku su učestvovali evropski komesar za susjedsku...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar