HRA,GA i Udruženje pravnika: Zakonom o Supštini obezbjediti odgovornost poslanika zbog propusta da se izaberu članovi Sudskog savjeta

Izražavamo veliko razočarenje zbog toga što Skupština Crne Gore nije izabrala sva četiri nova člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, jer je time i dalje, na neodređeno vrijeme, odložena reforma tog ključnog državnog organa za funkcionisanje pravosuđa i usporen napredak ka EU, navedeno je u zajedničkom saopštenju Akcije za ljudska prava (HRA), Građanske Alijanse (GA) i Udruženje pravnika Crne Gore.

Novi konkurs, kako navode, za članove Sudskog savjeta može biti raspisan tek za dva mjeseca.

“U atmosferi političke pijace, koja ne uvažava ozbiljne biografije, i rezultat tog narednog konkursa je doveden u pitanje. Iako propustom da se izaberu novi članovi Sudskog savjeta rad tog tijela nije blokiran, kao Ustavni sud, propust da se već četiri godine izaberu novi članovi savjeta dodatno pokazuje da država nije u stanju da obnavlja svoje organe, jer njen parlament ne vrši svoju funkciju. Propust da se izaberu i sudije Ustavnog suda i članovi Sudskog savjeta će svakako usporiti pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Iako čak 3/4 građana Crne Gore želi to članstvo, poslanici i poslanice tu većinsku volju građana ne sprovode”, pojasnili su oni.

Demokratski izbori su, kako ocjenjuju, “prilika za provjeru opravdanosti takvog ponašanja”, dok bi Zakonom o Skupštini trebalo obezbjediti da svi poslanici bar redovno prisustvuju sjednicama.

“Podsjećamo da je Sudski savjet funkcionisao sa tri ista člana iz reda uglednih pravnika posljednjih osam godina, u dva mandata profesorka Vesna Simović Zvicer, advokat Loro Markić i pravnik Dobrica Šljivančanin – dok je četvrti član, profesor Mladen Vukčević, dao ostavku prije skoro tri godine (23.12.2019), od kada je to mjesto upražnjeno, jer Skupština četiri godine nije bila u stanju da izabere nove članove. Nadležni skupštinski odbor je intervjuisao 45 kandidata, Skupštini je predložio 12, od kojih 11 nije dobilo podršku”, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

U srijedu je konačno izabran samo jedan novi član, profesor Radoje Korać, koji je dobio 65 glasova poslanika, dok tri preostala kandidata, profesor Nebojša Vučinić i advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš, nijesu dobili potrebnu 3/5 većinu ili 49 glasova, jer su im nedostajala dva, tri odnosno šest glasova.

“Prema dostupnim podacima o glasanju, od 81 poslanika i poslanica u Skupštini Crne Gore, u glasanju o profesoru Koraću je učestvovalo njih 65 ili 80 odsto, u glasanju o profesoru Vučiniću 48 ili 59 odsto, u glasanju o advokatu Kurgašu 47 ili 58 odsto, o advokatu Šoću 46 ili 56 odsto. O sva četiri kandidata se glasalo u roku od desetak minuta, što znači da su neki od 65 poslanika, koji su tog dana prisustvovali sjednici Skupštine, propuštali da bilo kako učestvuju u glasanju (izražavanjem stava “za”, “protiv” ili “uzdržan”). Smatramo da ovakvo postupanje poslanika ne smije biti prihvatljivo, jer odražava neodgovornost prema poslaničkoj funkciji”, pojasnili su.

Pri tome, dodaju, za sva četiri kandidata su glasali svi poslanici Bošnjačke stranke (BS), Demokratskog saveza (DEMOS), Demokratske partije socijalista (DPS), Demokratske unije Albanaca ( DUA) i Građanskog pokreta URA.

Kako naovde, poslanici Demokratske Crne Gore nijesu glasali ni za jednog kandidata. Demokratski front je glasao samo za profesora Koraća (glasalo je 14 od 21 poslanika), a samo poslanica PzP za profesora Vučinića.

“Poslanici Socijaldemokratske partije, Liberalne partije i Nove demokratske snage FORCA su glasali za tri kandidata, za profesore Vučinića i Koraća i advokata Kurgaša, a Socijaldemokrate Crne Gore samo za profesore Vučinića i Koraća. Socijalistička narodna partija (SNP) je glasala za tri kandidata, za profesora Koraća i advokate Dragana Šoća i Fikreta Kurgaša. Međutim, zapanjujuće je to što je ova partija uskratila podršku profesoru Vučiniću, iako su njeni poslanici za njega glasali u prvom krugu, prije nepunih mjesec dana. Očekujemo da poslanici SNP-a, Bogdan BožovićDanijela Đurović, Dragan Ivanović, Dragan Vukić i Milosava Paunović objasne što se to toliko promijenilo u međuvremenu da su mu uskratili podršku?  Zašto profesor Vučinić, profesor prava i bivši sudija međunarodnog suda ne zaslužuje da bude član Sudskog savjeta kao ugledni pravnik u Crnoj Gori, iako ga je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ocijenila kao „priznatog pravnog stručnjaka visokog moralnog ugleda“ i izabrala za sudiju Evropskog suda”, obrazloženo je u saopštenju.

Nejasno je i, kako ističu,  zbog čega je uskraćena i podrška advokatima Šoću i Kurgašu, kojima je nedostajalo šest, odnosno dva glasa da bi bili izabrani.

“Niko od poslanika ili partija koje su uskratile podršku kandidatima za nove članove nijesu objasnili zašto smatraju da postojeći članovi Sudskog savjeta, koji su u sastavu tog tijela više od osam godina, treba u tom tijelu da ostanu i u trećem mandatu, umjesto da se novim članovima da prilika da reformišu rad tog tijela? Postojeći članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika su glasali i za neustavni treći mandat Vesne Medenice kao predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i za nezakonite treće, šeste i osme mandate istih predsjednika sudova, što su posebno kritikovali i Evropska komisija i GRECO”, zaključuju u zajedničkom saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare