test

Ilinčić širila govor mržnje i mizoginiju

Standard

07/11/2023

08:57

Odbornice opozicije - DPS-a, SD-a, SDP-a i LP-a u Skupštini Glavnog grada uputile su juče inicijativu za razrješenje Slavice Ilinčić, v. d. direktorice JU Narodna biblioteka''Radosav Ljumović'', zbog govora mržnje upućenog poslanici DPS-a Aleksandri Vuković-Kuč.



To je na mreži Iks saopštila odbornica DPS-a Ksenija Aranitović.

” Zbog govora mržnje koji obiluje elementima mizoginije i seksizma upućenog poslanici Aleksandri Vuković-Kuč, odbornice DPS, SD, SDP i LP u Skupštini Glavnog grada uputile su Inicijativu Ženskom klubu za razrješenje v. d. direktorice JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, gđe Slavice Ilinčić”, napisala je ona.

Poslanica Vuković-Kuč našla se na meti teških uvreda i mizoginih kvalifikacija na društvenim mrežama nakon izlaganja na sjednici Skupštine Crne Gore prošle sedmice, odnosno njenih kritičkih stavova povodom izbora Andrije Mandića iz nekadašnjeg proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta.

Reagovalo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, formiran je predmet, a kako je Pobjedi kazao rukovodilac ovog tužilaštva Duško Milanović, slijedi ocjena „da li u pomenutom ima elemenata krivičnog djela“.

Oglasio se i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković koji je, prije nekoliko dana, saopštio da očekuje efikasno i pravovremeno sprovođenje postupka protiv osoba koje su na mreži Fejsbuk objavile užasne mizogine komentare na račun Vuković-Kuč. Iz te institucije je saopšteno da se mora kreirati ambijent u kojem počinioci digitalnog nasilja, koje prijeti da se prelije i u javnu sferu, ne smije ostati nekažnjeno.

Napade na poslanicu DPS-a osudio je i dio nevladinih organizacija i političkih partija, ali je osuda sa najviših državnih adresa izostala.

Lavinu mizoginih i šovinističkih napada i ogavnih komentara pokrenula je Ilinčić koja je na Fejsbuku, uz fotografiju poslanice Vuković-Kuč, napisala: „Priđev Đevojka pukla! Prekinuta joj veza između mozga i jezika! QQQQQ, šta je ovo??? Dadaisti, numer ajnc, numero uno, nambr uan, pčele, med, livada, sedam pečata, njevazmož…“.

Osim mizoginih napada zbog drugačijeg političkog mišljenja, Vuković-Kuč bila je i žrtva odvratnih, brutalnih komentara na račun toga što je trudna i na račun njene još nerođene bebe.

Iz nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje upozorili su prije nekoliko dana da su posljednjih godina žene iz javnog i političkog života sve češće mete podle, zlonamjerne i prizemne kritike, kao i pratećeg seksizma, te neprihvatljivog nasilničkog govora, kojim se ciljano zadire u privatnost i intimni život pojedinki ili njihova fizička svojstva.

” Moramo graditi nultu toleranciju prema takvom trovanju javnog diskursa i ciljnoj diskreditaciji žena iz javnog života. Primarna je odgovornost donosilaca odluka, ali i svih ostalih aktera u društvu, da spriječe jačanje neprijateljskog ambijenta za žene u politici, jer to ne doprinosi razvoju demokratskog i pluralističkog društva, u kojem se različitost mišljenja izražava kroz dijaloški pristup”, saopštili su oni.

Sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i iz PEN centra tada su saopštili da je atak na poslanicu Vuković-Kuč posljedica društvenog ambijenta ,,koji su kreirali fašistički oslobodioci nakon 75-godišnjega ropstva pod antifašizmom i koji više nije ambijent u kojemu se može slobodno živjeti, govoriti i djelovati“.

” Povodom hajke na društvenim mrežama i skarednih kolumni na kvazimedijima, utočištima polupismenih i nemoralnih, u muškom tijelu rođenih osoba, neizraslih u muškarce i ljude, upućujem zahvalnost svojim drugaricama, zaštitnicama žena, uz poruku: Dopustimo im da budu oni, krdo neobrazovanih i neozbiljnih umišljenika, kojima nije preostalo ništa drugo do da prepričavaju sebe pišući o meni, o nama”, napisala je Vuković-Kuč na mreži Iks, uz poruku – „Mi smo ‘nepočin-polje’ borbe za sve žene, njihovu snagu i dostojanstvo i zato nas se te kukavice plaše!“

Istraživanje kancelarije UNDP u Crnoj Gori pokazuje, kako je prenio RSE, da je od 10 političarki neku vrstu diskriminacije iskusilo devet, a neki vid nasilja čak sedam.

Govor mržnje godinama je sve izraženiji u javnom prostoru Crne Gore. Mizoginim napadima izložene su i političarke vlasti i opozicije, uključujući nekadašnje ministarke Vesnu Bratić i Jelenu Borovinić-Bojović i bivšu poslanicu Draginju Vuksanović-Stanković. I Vuković-Kuč je godinama na meti mizoginih i seksističkih napada, kao i govora mržnje. 

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Privatna arhiva

Ostavite komentar

Komentari (0)