Injac – Virel Ardeleanu: Dobra saradnja u oblasti odbrane

Ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Mateiem Viorel-Ardeleanuom.

Ministarska Injac je čestitala ambasadoru na novoj dužnosti i zahvalila na sveobuhvatnoj podršci koju Rumunija u kontinuitetu pruža Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Ministarka Injac je povodom sadržajne bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane izrazila očekivanje da će i u narednom periodu biti prilike za dodatno unaprjeđivanje i razvijanje, u skladu sa obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO.

Ministarka Injac je informisala ambasadora o aktuelnim planovima i prioritetima Ministarstva odbrane za dalji razvoj odbrambenog sistema, te naglasila posvećenost Crne Gore očuvanju stabilnosti i bezbjednosti regiona, kroz razvijanje i unapredjenje regionalne saradnje. Injac je pozdravila i spremnost Rumunije da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, kao i na jasnoj podršci politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ambasador Ardeleanu je istakao članstvo Crne Gore u NATO kao potvrdu velikog napretka naše zemlje i uspješno sprovedenih reformi u sektoru odbrane i drugim relevantnim oblastima. Ardeleanu je istakao uvjerenje da će bilateralna saradnja dvije zemlje nastaviti da se produbljuje utvrđenom dinamikom, te potvrdio namjeru Rumunije da i u narednom periodu bude snažan partner Crnoj Gori, posebno na polju evropskih integracija.

Tokom sastanka, sagovornici su se osvrnuli i na pandemiju virusa COVID-19, koja trenutno predstavlja najveći izazov na globalnom nivou i istakli važnost međusobne solidarnosti i podrške kao najznačajnijeg oružja za prevazilaženje istog.

Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Rumunije za Crnu Goru, pukovnik Lovin Šerban.

Pukovnik Šerban se u odvojenim susretima sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem, kao i sa vršiocem dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem.

Tokom sastanka general-majora Pešića i pukovnika Šerbana, iskazano je zadovoljstvo po pitanju dosadašnje saradnje Crne Gore i Rumunije u oblasti odbrane, kao i očekivanje da će aktivnosti predviđene Planom bilateralne saradnje za 2021. godinu uticati na dodatno unapređenje iste. General-major Pešić istakao je važnost očuvanja kontinuirane saradnje imajući u vidu da Rumunija, kao NATO saveznica i dio evropske porodice može doprinijeti snažnijem profilisanju Crne Gore na njenom evropskom putu.

Pukovnik Pantović i pukovnik Šerban razgovarali su o aktuelnim mogućnostima zajedničkog učešća na vojnim vježbama, doprinosu dvije zemlje NATO komandnoj strukturi, kao i podršci koje dvije zemlje pružaju u okviru međunarodnih misija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjednica Vlade Crne Gore: Predloženo povećanje akciza na duvan...

U skladu sa predloženim izmjenama, finansijske institucije u Crnoj Gori će biti dužne da identifikuju račune koje...

PUTIN: Svi pogođeni masakrom u Kazanju dobiće pomoć!

"Dozvolite mi da još jednom naglasim: Tatarstan, svi koji su se suočili sa tom nesrećom, porodice koje...

Iz Hamasa tvrde da im je “pogoditi Tel Aviv...

Ova raketa ima domet veći od 250 kilometara, sa razornom snagom. Kako su rekli iz jedne od brigada...

Ministarstvo ekologije namjerava da neutrališe crnu ekološku tačku –...

"Namjerni smo da krenemo u rješavanje i ovog ekološkog problema, stoga su predstavnici MEPG-a danas sa ekspertima...

Bećiraj želio da napusti Tel Aviv, klub ga zaustavio

Tamošnje prvenstvo naprasno je prekinuo zbog tokom ratnih sukoba između izraelskih snaga i Hamasa.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare