Izvor:Dan

Ivanović: Sjednice DIK-a biće otvorene za javnost

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović donio je rješenje za izradu pravila za efikasnije funkcionisanje DIK-a, koje će umnogom doprinijeti transparentnijem i jasnijem radu te institucije. On je u izjavi za Dan kazao da će se zalagati i za uvođenje elektronskog prenosa svih sjednica DIK-a, što je i preporuka OEBS-a, čime bi se dodatno vratilo i ojačalo povjerenje javnosti u rad institucije na čijem ječelu.

“Potrebu donošenja internih pravila prepoznao sam još u martu prošle godine, kada sam i izabran za predsjednika DIK-a, ali su parlamentarni izbori tada bili prioritet. I tada se postavilo pitanje da li pored zakona (Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o zaštiti ličnih podataka), pa i Poslovnika o radu DIK-a, treba da postoje izrađena i interna pravila o više pravnih tema koja bi trebalo da tretiraju”, navodi Ivanović.

Smatrao je da treba i odmah je donio rješenje da se pristupi izradi tih internih pravila.

“Neka su jednostavnija, a za neka postoji i jako dobra praksa iz drugih institucija koju ćemo iskoristiti i prilagoditi našim potrebama, a za neka komplikovanija će nam trebati dodatna pomoć. Već sam pozvao domaće i strane partnere da daju svoj doprinos, bilo stručni, bilo tehnički u izradi nekih malo komplikovanijih rješenja. Radne grupe treba da donesu pravila o izradi zahtjeva za dodjelu budžetskih sredstava; o kućnom redu; o vrsti i načinu sačinjavanja i dostavljanja finansijskih izvještaja; o troškovima reprezentacije; o blagajničkom poslovanju; o finansijskom trošenju budžetskih sredstava; o evidentiranju i plaćanju ulaznih faktura; o načinu pripreme podataka za obračun zarada; o zaštiti ličnih podataka; o službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu; o troškovima mobilnih telefona; o postupku izrade i praćenju realizaci je Plana javnih nabavki; o neizmirenim obavezama; o upravljanju rizicima”, precizirao je Ivanović.

On je istakao da će nakon donošenja i usvajanja jasnih pravila funkcionisanja moći da snose i odgovornost za urađeno, odnosno neurađeno.

“Lično ću poseban doprinos dati pravilima koja se tiču obrade ličnih podataka, počev od provjere lista, potpisa, itd. Zakon o izboru odbornika i poslanika i Zakon o zaštiti ličnih podataka već tretiraju to, ali će se donošenjem internih pravila precizirati sve što će doprinijeti da cijeli proces bude transparentniji i jasniji. Čeka nas zahtjevan posao, pored svih obaveza koje imamo u dijelu naših nadležnosti za lokalne izbore u Nikšiću, a kasnije i u drugim opštinama, ali ipak vjerujem da imamo vremena da u nekom razumnom roku usvojimo ova interna pravila i krenemo sa njihovom primjenom”, kazao je Ivanović.

On je naglasio da će inicirati i podržati javni prenos sjednica DIK-a.

“Pošto su postojale nedoumice oko transparentnost rada DIK-a tokom sjednica, iako su tim sjednicama prisustvovali domaći i strani posmatrači, da bismo izbjegli bilo kakav utisak netransparentnosti, lično ću se zalagati za primjenu jedne od preporuka OEBS-a da se sjednice prenose elektronski, kako bi javnost mogla da vidi kako članovi DIK-a odlučuju i na osnovu kojih argumenata”, rekao je Ivanović.

On je istakao da se tokom njegovog mandata iskristalisala i potreba izmjena Poslovnika o radu DIK-a, a smatra i da, u skladu sa preporukama OEBS-a, treba donijeti i kodeks ponašanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare