test

Jakić: Kroz dijalog sa Vladom do rješenja za Šavnik

Standard

14/12/2023

07:46

Izborni proces u Šavniku u blokadi je duže od godinu dana, a aktuelna lokalna vlast očekuje da se kroz dijalog sa Vladom Milojka Spajića dođe do rješenja.





Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kazao je da su izlaz iz krize izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, Krivičnog zakona, a nikako prijedlog Demokratske Crne Gore da se promjenom Zakona o lokalnoj samoupravi raspusti lokalni parlament, zakažu novi izbori i time, kako smatra, suspenduje Ustav Crne Gore u opštini na sjeveru države.

SUSPENZIJA DEMOKRATIJE

Od 23. oktobra prošle godine Šavničani, koji glasaju u zgradi Opštine i selu Kruševice, devet puta zaredom izlazili su na biračka mjesta, ali je svaki pokušaj da se proces dovede do kraja prekinut.

Članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako oni tvrde, ne žive u toj opštini.

Posljednji pokušaj održavanja glasanja bio je 18. decembra prošle godine i od tada Opštinska izborna komisija Šavnik ne uspijeva da donese odluku o ponavljanju izbora.

Državna izborna komisija zasijeda svake sjednice i nalaže ponavljanje izbora, ali izdata rješenja nemaju pravnog efekta jer se OIK u kontinuitetu oglušava o njih.

Razlog je što OIK nema većinu koja bi glasala za ponavljanje procesa (od osam članova, četiri glasaju za), pa su vladavina prava i demokratija u toj opštini i dalje suspendovani.

Pravnici su u više navrata upozoravali da je pravni okvir postavljen tako da institucije, u prvom redu Državna izborna komisija (DIK), nema ingerencije za rješavanje ove situacije, zbog čega je, kako je nedavno kazao predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, neophodno sprovesti izbornu reformu i izmijeniti Zakon o izboru odbornika i poslanika.

I prvi čovjek Šavnika Jugoslav Jakić stava je da je rješenje za izbornu krizu u Šavniku izmjena ovog pravnog akta.

” Potpuno je jasno – izborni proces je u toku i on mora da se završi. Ukoliko ne može izlaskom na birališta, jedini je izmjenom Zakona o izboru odbornika i poslanika, o čemu su govorili i drugi poznavaoci izbornog sistema u Crnoj Gori, prije svih predsjednik DIK-a”, kazao je Jakić.

Na pitanje o angažovanju nove vlasti u rješavanje šavničkog problema, Jakić je rekao da treba imati razumijevanja da je 44. Vlada tek formirana, ali da očekuju dijalog u narednom periodu.

” Bez obzira šta politički mislili o Vladi i pojedinim konstituentima, moramo se saglasiti da je tek počela svoj rad, sačekali su je brojni problemi, tako da nijesmo ni očekivali da će slučaj Šavnika biti prioritetan”, istakao je Jakić.

POKUŠAJ OZAKONJENJA OPSTRUKCIJE

Ipak, očekuje da Vlada Milojka Spajića neće biti na fonu intencije Demokratske Crne Gore da se iniciraju izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi prestao mandat aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta u Šavniku, a potom i raspisani izbori. To bi, jasan je Jakić, bio čist primjer kršenja Ustava.

Demokrate predlažu izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, što je par ekselans kršenje Ustava. U članu 117 jasno stoji da je jedini uslov da Vlada raspusti Skupštinu opštine samo ako lokalni parlament u vremenu dužem od šest mjeseci ne vrši svoje nadležnosti. Svakako očekujemo da barem Vlada, koja se izjašnjava kao demokratska i evropska, neće ići u pravcu onoga što predlažu Demokrate. To bi bilo momentalno stavljanje tačke na priču o evropskom putu Crne Gore – decidan je Jakić.

U krajnjem, kako kaže, izborni proces opstruiraju i predstavnici Demokrata u Šavniku i pokušavaju da svoju opstrukciju ozakone.

” To ni u kom slučaju ne može biti dio rješenja, a kamoli rješenje. Najlakše rješenje je da se izmijeni Krivički zakon i da se krivično sankcionišu članovi OIK-a koji postupaju na način da čitav proces dovode u pitanje. Mislim da bi onda jednostavno riješili ovu situaciju “, zaključio je Jakić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Jugoslav Jakić

Ostavite komentar

Komentari (0)