test

Jakšić Stojanović: Zakon o visokom obrazovanju do kraja tekuće godine

Standard

16/04/2024

13:26

Na poslanička pitanja danas je u Skupštini Crne Gore odgovarala ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović koja je između ostalog najavila da je novim granskim ugovorom predviđeno 50 odsto participacije nastavnicima koji putuju.

Tok sjednice:

Poslanica DPS-a Zoja Bojanić Lalović postavljajući pitanja ministarki prosvjete, ukazala je da se četvrtina nastavnika osjeća nesigurno na svom poslu i da traže podršku sistema i društva.

Ministarka Jakšić Stojanović je odgovorila da upravo iz tih razloga za svoj tim je birala nastavnike i saradnike iz crnogorskih škola koji na najbolji mogući način mogu odgovoriti na razne izazove.

“Iniciraćemo rad na izmjenama i dopunama zakonskih akata koji bi smanjili administrativne poslove nastavnicima. Takođe, biće i uvođenje one kategorije koja je ukinuta 2005. godine, a to su troškovi prevoza. Prepoznali smo međugradski prevoz kao prioritet i prijedlogom novog granskog ugovora je predviđeno da se nastavnicima koji putuju na međugradskim relacijama obezbijedi do 50 odsto participacije u cijeni mjesečne karte”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ministarka je istakla kako država ne smije da dozvoli da učenici i mentori ne učestvuju na međunarodnim Olimpijadama znanja.

Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović upitao je ministarku kada će se kalendar školskih aktivnosti usaglasiti sa Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika.

Jakšić Stojanović je kazala da će u narednom periodu propratiti da li se sve preporuke ministarstva prosvjete poštuju u obrazovnim sistemima.

Predsjednica Zdenka Popović saopštila je poslanicima da ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović danas, iz oprvadanih razloga, neće odgovarati na poslanička pitanja.

Popović je obavijestila da je DRI podnijela izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta sa izborne liste ZBCG, te da konstatuje da je podnošenjem izvještaja DRI započeo mandat Marko Kovačević.

Poslanik Nikola Janović iz DPS-a istakao je da ministri generalno treba da vode više računa o integritetu Skupštine.

Janović je podsjetio da i nakon Premijerskog sata prolaze sedmice kako bi ministri odgovarali na poslanička pitanja.

“Zanima me koje su to međunarodne obaveze koje ti ljudi imaju, bio sam ministar i znam kako funkcioniše Vlada, pa me zanima koji je način da čekamo danima i sedmicama da odgovore na naša pitanja? “, upitao je Janović.

Poslanik Vladimir Bakrač pitao je ministarku u kojoj fazi je izrada Zakona o visokom obrazovanju i kada se može očekivati njegova implementacija i istakao da već postojeći Zakon o visokom obrazovanju trpi određene anomalije.

“U Zakonu treba staviti fokus o autonomiji samog Univerziteta, transparentnost finansiranja pojedinih visokoškolskih ustanova i proces zvanja pojedinih kolega, takođe treba staviti fokus i na odnos privrede sa Univerzitetom”, istakao je Bakrač.

Jakšić Stojanović kazala je da se suočavaju sa velikim problemom kada je u pitanju Zakon o visokom obrazovanju.

“Od 2019. godine formirano je više radnih grupa imali smo nekoliko verzija Zakona, međutim nijedna od tih verzija nije ugledala svjetlost dana i nijedan od procesa nije doveden do kraja. Realizovali smo prvi korak, a to je konstituisanje Savjeta o visokom obrazovanju, koji ima važne nadležnosti kada je u pitanju ova oblast”, istakla je ona.

Kako objašnjava nije moguće raditi samo izmjene i dopune ovog Zakona, već je potrebno uraditi potpuno novi zakon.

“Već je formirana radna grupa, nju čine predstavnici ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kao i predstavnici visokog obrazovanja, studenti, CANU, privrede i civilnog sektora i predviđeno je da Zakon bude spreman do kraja tekuće godine”, rekla je Jakšić Stojanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)