Izvor:Nova M

Janjić: Crnogorska Vlada kupuje vrijeme

Ujedinjenje svih Srba u tzv. srpski svijet, učenje prema kome etnička pripadnost nadjačava teritorijalne granice, a koje zagovara ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, a ne negira ih Aleksandrar Vučić, neminovno vodi ka daljem zaoštravanju odnosa u regionu, smatra politički analitičar Dušan Janjić. On za Novu M kaže da su ti stavovi neodrživi.

“Ideja je po meni nerealna, neostvariva, drugo računam sa nekom realnošću koju ja ne vidim u Crnoj Gori. Jer mi vidimo da se uz sve ove muke, razlike između etničke i nacionalne identifikacije, to ne uspeva, čak ni kod onih ljudi koji su u CG došli na vlast pozivajući se na pravoslavne svetinje i na srpstvo”, rekao je Janjić.

A u odnosu Crne Gore i Srbije još je izazova. Najnoviji od njih, temeljni ugovor između naše zemlje i Srpske pravoslavne crkve, čiji sadržaj još uvijek nije poznat čak ni nekim članovima Vlade, a kamoli gradjanima. Postoje članovi ugovora koji, kako je naveo premijer Zdravko Krivokapić, nijesu usaglašeni sa crnogorskim zakonima.

Dok iz MCP kažu da raspolažu samo nacrtom, patrijarh SPC poručuje da je ugovor postao političko pitanje i da će biti potpisan onako kako Sinod odluči.

Posrijedi je potpisivanje ugovora naše države sa crkvom druge države, što je samo po sebi neobično. Sve ovo, kao i stav Krivokapića da bi ugovor bilo najbolje potpisati nakon izbora mitroplita crnogorsko-primorskog, samo je kupovina vremena, ističe Janjić.

“I druga dimenzija, to su pretenzije prema imovini koje su mnogo veće nego prema drugim vjerskim zajednicama ili su političari koji su podržali ideju Amfilohija Radovića ugradili u to nerealne ciljeve i sada se kupuje vreme”, rekao je on.

Najavljenu posjetu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija Zapadnom Balkanu Janjić vidi kao birokratski potez Evropske unije, ne bi li se spriječilo širenje uticaja drugih sila na našim prostorima. Ipak, kaže da svaka od ovdašnjih država svoj evropski put treba da iznese sama. Crna Gora kao zemlja sa najviše otvorenih poglavlja, ističe, nema potrebe da čeka komšije.

“Za zemlje Zapadnog Balkana je bitnije da se stabilizuju, uspostave bilateralno dobre odnose. O kakvom regionu mi govorimo ako su ovakvi odnosi, ako Srbija pokušava da nametne jedan koncept koji Crna Gora očigledno neće. Čak i ona prosrpska CG, neće svi”, rekao je on.

Sporni Non paperi, poput Jansinog o prekrajanju granica, priče o istorijskim nepravdama, su, smatra Janjić, ono što usporava evropski put naše i zemalja regiona. Zato se, kaže, moramo okrenuti ulaganju u ekonomski razvoj i unaprjeđenju vladavine prava koji predstavljaju siguran korak ka učlanjenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

VIDEO: Minja i klimatske promjene na festivalu u Zagrebu

Kratkometražni animirani film “Minja i klimatske promjene” autora Zorana Markovića Zonja, biće prikazan danas u 16 sati na...

Dalibor Ćetković dobitnik počasnog priznanja na izložbi u Los...

Ćetković je za Pobjedu kazao da je od 426 pristiglih radova žiri selektovao 114 umjetnika iz 28...

Čestitka povodom Dana Evrope: Zajedničkim snagama preuzimamo odgovornost jedni...

Zajedno sa književnicima, umjetnicima i sportistima, povodom Dana Evrope, poručili su da se danas, kada se svijet...

Japanska metoda štednje novca koja i te kako DJELUJE

Kako prenosi Bright Side, prvi korak je zapisivanje u svesku - ne u mobilni ili kompjuter! Uzmite...

Makron optužio Vašington i London da blokiraju izvoz vakcina

Makron kaže da je spreman da razmotri poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se proizvođači...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare