KADROVSKE KOMBINATORIKE: Bečić predsjednik Skupštine?

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić najvjerovatniji je kandidat nekadašnje opozicije za novog mandatara, dok je lider Demokrata Aleksa Bečić najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Skupštine, saznaju Dnevne novine iz više izvora bliskih novoj većini.

Dok je Krivokapić od ranije figurirao kao kandidat opozicije za mandatara, mogući izbor Bečića za predsjednika Skupštine predstavlja veliko iznenađenje i veliki obrt, budući da je do juče lider Demokrata bio viđen za potpredsjednika Vlade ili važnog ministra.

“Nova vladajuća većina je sastavljena od mnogo partija, zbog toga će sastavljanje Vlade ići jako teško. Mora dosta toga da se posloži. Zbog toga su mogući veliki obrti. Očekujte neočekivano”, kazao je DN sagovornik dobro upućen u sva dešavanja komentarišući ovaj iznenadni obrt.

Prema ranijoj projekciji, uz nespornog mandatara Krivokapića, kome mandat po zakonu daje predsjednik države, potpredsjednička mjesta u novoj Vladi su trebali zauzeti Dritan Abazović i Aleksa Bečić, ali je očigledno da je više scenarija u igri i da se situacija mijenja iz časa u čas.

“Danas je najbliži kandidatu opozicije za mandatara Krivokapić, a Bečić je kandidat broj jedan za predsjednika Skupštine. Da li će tako biti i 23. septembra kada se bude birao čelni čovjek parlamenta, zaista ne znam. Mnogo je opcija na stolu”, kazao je izvor.

Javna je tajna da su ambasade zapadnoevropskih država aktivno uključene u kadrovske kombinatorike za izbor nove Vlade.

Pobjeda je juče objavila da su lideri Demokratskog fronta pod velikim pritiskom domaće javnosti ali i ambasada EU, da ključna mjesta u takozvanim ministarstvima sile odbrane, unutrašnjih poslova, kao i čelne pozicije u Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost prepuste ljudima koji do sada nemaju teret nacionalističe retorike i koji su nijesu direktno vezani sa Srbiju i Rusiju.

Sve ovo govori da proces sastavljanja nove vlasti će biti dug i težak.

S druge strane lider URAe je juče bio prilično siguran da će vladajuća koalicija relativno brzo konstituisati zakonodavnu vlast.

“Imamo već predlog ko bi bio predsjednik Skupštine i mislim da neće biti problema oko konstituisanja Skupštine. Što se tiče Vlade trebaće više vremena da se ona konstituiše, jer ima više obaveza. To se odmah neće desiti. Trebaće nam određeni broj dana”, rekao je juče Abazović.

Dnevne novine su već obavile da Demokratski front, kao nesumnjivo najjača grupaciji u novoj vladajućoj većini, želi čelna mjesta ANB-a, policije i MUP-a.

Na sastanku lidera Fronta sa nosiocem liste Zdravkom Krivokapićem, lideri Fronta su se saglasili sa Krivokapićem da svi budući činioci moraju poštovati snagu koalicije okupljene oko Fronta.

“Realno, koalicija okupljena oko Fronta mora imati oko 60 odsto vlasti. Sve ostalo je prevara birača”, kazano je iz koalicije.

Ukoliko Bečić zaista postane predsjednik parlamenta moraće da popravi imidž svoje partije što se tiče parlamenta, jer su poslanici Demokrata u prošlom mandatu bojkotovali Skupštinu, nijesu dolazili na posao a redovno su primali platu.

Crnogorski parlament biće konstituisan 23. septembra, a kako sada stvari stoje, postoji dobra šansa da bude izabran novi predsjednik najvećeg zakonodavnog tijela.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Merkur u opoziciji sa retrogradnim Marsom, evo šta to...

Merkur predstavlja misao i intelekt, predstavlja razum i komunikaciju, svaku vrstu pokreta i saobraćaja, pisanu i govornu...

Đukanović čestitao Bečiću: Sporazum koji ste potpisali garantuje poštovanje...

"Sporazum koji ste nedavno potpisali sa koalicionim partnerima kojim se afirmiše evropski i evroatlantski put Crne Gore...

KRIZNI MEDICINSKI ŠTAB: Pregledi pacijenata sa simptomima COVID 19...

“Krizni medicinski štab stoga poziva građane da se, u cilju rasterećivanja opštih bolnica i Kliničkog centra Crne...

Damjanović učestvovala na Evropskim danima nauke i istraživanja 2020

Ovu sesiju svečano je otvorila evropska komesarka za nauku i inovacije Marija Gabrijel govoreći o viziji regiona,...

Još 289 slučajeva koronavirusa, troje preminulih, najviše oboljelih u...

U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi korona vurus, ukupno...

NAJČITANIJE

POGLED IZ BEOGRADA: “Poslije Mila gori od MILA”

Teško da bilo ko od "prosječnih" konzumenata svakakvih medijskih sadržaja i onih koji...

Blagota Mitrić o Bečićevom gafu: IZGLEDA DA JE, IPAK,...

Dragi gospodin bog, a da ko drugi, pa kad ovaj naslov pročitate iz...

DF IZGUBIO DOBIJENE IZBORE: Sada Crnom Gorom vlada 14...

Činjenica je da je Demokratski front od izbora koji su održani 30. avgusta, do juče, bio pod...

Đukanović: Nadam se da će u vremenu pred nama...

"Čestitam Dan rudara Crne Gore i Dan Rudnika uglja Pljevlja i izražavam duboko poštovanje za časnu rudarsku...

Osumnjičeni za prodaju droge: Evo ko su uhapšeni u...

Iz Uprave policije je saopšteno da su Službenici Centra bezbjednosti Podgorica u saradnji sa Posebnom jedinicom policije...

Komentari

avatar