Izvor:RTCG

Kalezić Popović: Vlada pokazala da je sve preče od puta ka EU

Evropski partneri posmatraju Crnu Goru kao nekog ko ne zna kojim putem da krene, a aktuelna Vlada pokazala je da joj je sve preče od evropskih integracija, kazala je Marija Popović Kalezić iz Centra za građanske slobode. Ona smatra da su neizglasavanjem sudija Ustavnog suda i izglasavanjem Zakona o predsjedniku, političari pokazali nedostatak volje da se dođe do konstruktivnog dijaloga.

“Vidjeli smo kolika je volja da se mimo uskih partijskih interesa ne ide dalje”, kazala je ona u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Kalezić Popović misli da nas evropski partneri gledaju kao nekog ko ne zna kojim putem da krene. Smatra da je 43. Vlada pokazala da su sve druge stvari preče od puta ka EU.

“Zašto je bilo preče zaključivanje Temeljnog ugovora od pravosuđa i rješavanja problema u susdsrvu i tužilaštvu je veliko pitanje za Vladu koja još traje”, kazala je ona.

Jedino što možemo da učinimo, kaže Popović Kalezić, je da javno apelujemo i na taj način utičemo da dođe do rješenja krize.

“Nas je politička sistuacija dovela do urušavanja pravnog sistema i samih institucija koje su bile prvo zarobljene, a sada su krajnje urušene”, kazala je Popović Kalezić.

Rasplet jedino vidi u održavanju izbora.

“Valjani rasplet možemo očekivati ukoliko dođe do izbora sudija Ustavnog suda. Međutim, kada vi nemate US apsolutno ste obespravljeni jer nemate krovnu instituciju koja štiti naša prava”, smatra ona.

Istakla je da se ne zna ništa o tome kakav je program Otvoreni Balkan i to je veliko pitanje.

“Neizglasavanje sudija US je jedan od velikih problema. Ako mi nismo spremni da ispoštujemo minimum minimuma, onda smo u velikom problemu i normalno je da nas posmatraju sa strepnjom”, kazala je ona.

Popović Kalezić smatra da su dešavanja u Šavniku očekivana jer je reforma izbornog zakonodavstva bilo nešto što je trebalo da bude prioritet 43. Vlade.

“Vlada se nije bavila reformom, a s obzirom na to da smo imali iskustva izbornog turizma i prelijetanja glasača iz jedne u drugu opštinu radi zloupotrebe glasanja, znači da nijesmo trebali ići u izbore, a da prethodno nijesmo rijepili sve rizike koji postoje”, kazala je ona i dodala da se to može riješiti tako što se lokalni izbori zakazuju u jednom danu ili uz pomoć rezidencijalnih uslova.

Ističe da rezultat u Podgorici nije upitan, a upitno je nepostojanje mogućnosti odlučivanja Ustavnog suda kao krajnje instance koja će potvrditi rezultate izbora.

Komentarišući hapšenje tužioca Saše Čađenovića Popović Kalezić kaže da treba poštovati prezumpciju nevinosti. Ona kaže da je EU odavno upozoravala na probleme u sudstvu i tužilaštvu.

“Svijetla strana nakon izbora 30. avgusta je formiranja novog Tužilačkog savjeta i ljudi koji predano rade”, kazala je ona.

Ističe da je sudstvo i dalje bez Sudskog savjeta i nepostojanje US pokazuje koliko je taj dio još u problemu.

Ona se osvrnula i na lažne dojave o bombama u školama.

“Ako smo mi još zemlja koja je pod sajber napadom, ako nam još ne rade mejlovi u nutar institucija, ne znam onda na koji način ćemo rješavati ovu problematiku. Mislim da je ovdje problem profilacija IT sektora u zemlji i koliko je spreman da odgovori na ovakve prijetnje i na ugrožavanje bezbjednosti najmlađih”, kazala je ona.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare