test

Kaluđerović: Rezultati popisa u Srbiji dokaz asimilacije Crnogoraca

Standard

29/04/2023

20:30

Rezultati popisa stanovništva u Srbiji pokazali su da se broj Crnogoraca u toj susjednoj državi gotovo prepolovio. Preciznije, trenutni broj Crnogoraca je za 18 hiljada manji u odnosu na popis iz 2011., pa je pripadnika crnogorske nacionalnosti trenutno u Srbiji 20. 238. Sagovornike Gradske televizije ne iznenađuju ovakvi rezultati, uzimajući u obzir, kako su kazali, asimilaciju i adaptaciju građana na ono što im plasiraju mediji Vučićevog režima. Takođe, ističu da Srbi u Crnoj Gori imaju podršku svoje matice, dok, kako navode, to nije slučaj sa Crnogorcima u Srbiji.



Broj Crnogoraca u Srbiji rapidno opada još od 1981. godine kada je zabilježeno 147 hiljada građana crnogorske nacionalnosti, upravo iz tog razloga Crnogorci u Srbiji pribojavali su se rezultata popisa iz 2022., smatra novinarka Jelena Đurović.

“To nije prinudna asimilacija, znači, ja ne mogu da kažem da se u Srbiji Crnogorci prinudno asimiluju, oni se adaptiraju na situaciju gde od ujutru do uveče postoji govor mržnje prema Crnogorcima koji jedino može da se napravi komparacija prema kosovskim Albancima, često je i gore prema Crnogorcima i ljudi se jednostavno plaše”, kazala je Đurović.

Iz Crnogorskog udruženja “Lovćen” iz Lovćenca poručuju da rezultati popisa nijesu mogli biti drugačiji imajući u vidu da se u Srbiji negira postojanje jedne nacije, otima i falsifikuje istorija, te da se djeca u obrazovnim sistemima uče o lošim karakternim osobinama Crnogoraca.

“Uporede li se popisi u Srbiji đe je drastičan pad broja Crnogoraca i u Crnoj Gori đe je osjetan porast broja Srba, jasno vam je da iza svega stoji dobro osmišljena strategija asimilacije Crnogoraca i ostvarivanje velikosrpske ideje o srpskom svijetu”, navodi Željko Kaluđerović iz CD “Lovćen” Lovćenac.

Najveća koncentracija onih koji baštine istinske crnogorske vrijednosti je u Lovćencu, Vrbasu i Novom Sadu, poručuje Đurović, dok, kako ističe, ideja o osnivanju Crnogorskog kulturnog centra u Beogradu nije podržana.

“Srbi u Crnoj Gori su imali ogromnu podršku matice sve vreme, mi nismo imali nikakvu podršku ovde i to je ukratko ono što ti rezultati reflektuju”, kazala je Đurović.

Nacionalni savjet Crnogoraca je paradržavni i pod okriljem Srbije, ističe Đurović i naglašava da su Cnogorci u Beogradu u većoj mjeri ugroženi, nego oni koji žive u Vojvodini.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)