Knežević i Milačić predali prijedlog izmjena “zetskih zakona”: Dio katastarske opštine Dajbabe da pripadne Zeti

Poslanik i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević i poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić danas su u skupštinsku proceduru predali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama 'zetskih zakona', kojim traže da novoformiranoj opštini Zeta pripadne istočni dio katastarske opštine Dajbabe, te da se primjena ovih zakona odloži i to 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada Podgorice.

Usvojene izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji će se, kako je navedeno u saopštenju Prave Crne Gore, odraziti na teritorijalnu cjelinu Glavnog grada Podgorica, odnosno neposredno na stečeno pravo građana svih postojećih teritorija Glavnog grada Podgorice da biraju i da budu birani.

”Ustav Crne Gore i Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuju da se izbori za saziv skupština lokalne samouprave održavaju najkasnije svake četiri godine, a taj rok je istekao, odnosno izbori su zakonito zakazani i već su morali biti održani, čime su građani teritorije Zete stekli izborno pravo za predstojeći saziv Skupštine Glavnog Grada. Stečeno izborno pravo građanima Zete bi bilo oduzeto protivno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore ukoliko se ne usvoje predložene izmjene”, navodi se u saopštenju.

Upravo zbog toga predložena je odložena primjena ovih zakona 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za prvi naredni saziv Skupštine Glavnog grada Podgorice, odnosno “da bi svi građani sa pravom glasa za predstojeće lokalne izbore za Skupštinu Glavnog grada, koji su to pravo stekli po Ustavu i pravnom poretku Crne Gore, uključujući i Zećane, bez diskriminacije i povrede osnovnih demokratskih prava da biraju i da budu birani, mogli da glasaju na izborima u Podgorici”.

Lider DNP-a Milan Knežević kazao je da “u trenutku kad čitava crnogorska javnost očekuje rješenje duboke društveno političke krize svi akteri političkog života moraju računati na ekspresno ispravljanje nepravde koja je učinjena građanima Zete donošenjem antizetskih zakona”.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da bez danas usvojenih predloženih promjena nema govora o pravnom poretku i u Podgorici i u Crnoj Gori.

”Pogaženo je elementarno ustavno pravo građana jednog dijela Podgorice da biraju i budu birani. Ovim izmjenama se štiti Ustav Crne Gore, kao i dostojanstvo svakog građanina Zete, ali i Podgorice, pa i Crne Gore”, istakao je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Air Montenegro uvodi dvije nove linije na ljeto

Na taj način osnažiće se konekcije i olakšati potencijalni dolazak brojnih i najavljenih turista iz Češke i...

Kurti: Implementacija sporazuma trebala da počne u ponedjeljak

Kurti je zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mjere. „Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je...

Jedan kandidat Beograda već je izgubio izbore, tvrdokorni sljedbenici...

Štoviše, stava sam da jedan dio glasača DF-a neće glasati za Milatovića, već će apstinirati u drugom...

Bjeković: Olako shvatamo rasnu diskriminaciju

On je gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da statistika pokazuje da je 2021. godine...

Ribolovni zabran ne važi za sve: Kamere snimile kako...

Kamere koje su postavljene u saradnji sa Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore i volonterima su...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare