test

Koaliciji ZBCG nije upućena nikakva zvanična ponuda, Spajić nedostupan sedam dana

Standard

21/08/2023

07:19

Koalicija ''Zajedno za budućnost Crne Gore'' do nedjelje u 20 sati nije dobila bilo kakvu zvaničnu ponudu od mandatara za sastav nove vlade. To je Pobjedi rečeno iz koalicije ZBCG, a povodom pisanja pojedinih medija o navodnom prihvatanju ponude od strane mandatara Spajića.



“Neozbiljno je da se vlada sastavlja preko medija i preko medija da se dijele resori. Još uvijek ništa nijesmo dobili kao ponudu. Danas ćemo se oglasiti i saopštiti naš stav. Mandatar je nedostupan već sedam dana”, rekao je izvor Pobjede.

Vijesti su objavile da će ZBCG navodno prihvatiti ponudu koja uključuje tri resora, potpredsjedničko mjesto i 40 odsto upravnih odbora koji se dijele politički. Izvor Pobjede je dodao da je slična ponuda već odbijena prije tri sedmice i da nije bilo nove.

Pobjeda je objavila da će ove nedjelje Spajić početi pojedinačne razgovore o formiranju izvršne vlasti sa čelnicima partija sa kojima je već održao niz sastanaka koji nijesu rezultirali bilo kakvim dogovorom.

” To je dogovoreno na nivou lidera partija i ti razgovori počinju ove sedmice”, rekao je Pobjedi jedan od izvora.

Iako Spajić potencijalne partnere još nije obavijestio o terminu početka pregovora, niti o tome sa kim će se prvo sastati, naši izvori vjeruju da će prioritet i ovaj put imati politički subjekti koji su mu, tokom konsultacija sa šefom države početkom ovog mjeseca, iskazali jasnu podršku za sticanje statusa mandatara.

Spajić je u ponedjeljak sa predstavnicima tih partija, ali i koalicije „Za budućnost Crne Gore“, kroz tri odvojena sastanka, održao prve formalne pregovore u ulozi mandatara, ali tom prilikom nije bilo riječi o raspodjeli resora u budućoj vladi.

Na sva tri sastanka prisustvovao je lider Demokrata Aleksa Bečić koji je, tokom razgovora sa liderima koalicije ZBCG, sjedio sa Spajićeve strane stola, što ukazuje na to da između PES-a i Demokrata već postoji čvrst dogovor o podjeli kolača.

To partnerstvo, međutim, remeti mandatarove pregovore sa liderima ZBCG koji opravdano sumnjaju da je Bečiću unaprijed obećana čelna pozicija u Skupštini, za koju su zainteresovani i u toj koaliciji. Na posljednjem sastanku dio manjinskih stranaka, a kako je Pobjeda objavila, je rekao da je protiv učešća koalicije ZBCG u novoj vladi.

Nema još potvrde za sastanak sa ambasadorima Kvinte
Još nema potvrde da će se mandatar Spajić sastati sa ambasadorima zemalja Kvinte. Pojedini mediji su objavili da je sastanak trebalo da se održi krajem sedmice, ali i da se on nije održao.

Dan je objavio da bi taj sastanak trebalo da bude u srijedu. I američka i njemačka ambasada saopštile su da je njihov stav o formiranju vlade nepromijenjen i da u njoj treba da budu subjekti koji imaju prozapadne spoljnopolitičke prioritete.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)