Koga Bratić bira u upravljačka tijela obrazovnih ustanova: Crkvenjake uvode i u školske odbore

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je, nakon smjene velikog broja direktora škola, od kojih je većina tužila državu, te nakon postavljenja novih koji su u značajnom broju povezani sa djelovanjem Srpske pravoslavne crkve, nastavilo sa tom praksom i kada je riječ o školskim odborima, pišu Dnevne novine.

Naime, prema informacijama koje se na nalaze na sajtovima škola, redakcija Dnevnih uvjerila se da se u školskim odborima, kao predstavnici MPNKS, nauke, kulture i sporta, mogu naći i lica koja su prepoznata kao pripadnici Srpske crkve, njeni finansijeri…

Takav primjer je, prema informacijama Dnevnih, Osnovna škola “Niko Maraš” u Bijelom Polju u Zeti, čiji je predsjednik Školskog odbora lice koje je veliki pobornik SPC, koji je tu ljubav pokazao i finansiranjem obnove manastirskog konaka u selu Kurilo, što samo po sebi nije problem, da se ne radio osobi koja predstavlja Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u upravljačkom tijelu jedne državne vaspitno-obrazovne ustanove, i da ništa što dolazi iz resora Vesne Bratić nije slučajno.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, “Školski, odnosno upravni odbor ustanova iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja, srednjeg opšteg obrazovanja i obrazovanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama čine: tri predstavnika Ministarstva, odnosno tri predstavnika opštine za ustanove čiji je osnivač opština, jedan predstavnik zaposlenih i jedan predstavnik roditelja”.

Školski odbori su se tokom ljeta ove godine našli u žiži javnosti, jer je ministarka četiri resora Vesna Bratić našla način kako da smijeni sve nepoželjne direktore vaspitno-obrazovnih ustanova i dovede svoje, imputirajući tadašnjim direktorima da nijesu na vrijeme sproveli procedure izbora upravljačkih tijela. Činjenica je, međutim, da ih nijesu mogli ni sprovesti jer upravo Ministarstvo nije poslalo imena svojih predstavnika.

Epilog svi znamo stotine direktora je smijenjeno, a postavljeni vršioci dužnosti po partijskom ključu, sa tačno utvrđenim brojem koliko je mjesta rezervisano za Demokratski front, koliko za ostale dvije koalicije koje zajedno sa DF-om čine aktuelnu parlamentarnu većinu.

Priča o sastavu školskih odbora nije nimalo naivna ni ukoliko se posmatra ikroz prizmu namjere ministarke Bratići Srpske crkve da u školski sistem uvedu vjeronauku. Školski odbori donose značajne odluke, pa se sjutra mogu pojaviti sa nekim “otvorenim pismom” ministarski da njihovi učenici, roditelji žele vjeronauku?

Za analitičare, crnogorsku opoziciju, ovakvi pokušaju predstavljaju atak na državu, njen identitet i građanski koncept.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ahmetović: U Bundestagu sam tražio ubrzanje procesa za Crnu...

On se u svom nedavnom govoru u Bundestagu založio upravo za brži napredak zemalja Zapadnog Balkana na...

Sjutra pretežno sunčano, do 39 stepeni

Poslijepodne i u večernjim satima, u kontinentalnim oblastima promjenljivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu pljuskove i grmljavinu,...

Popović: Najvažnije je da budemo kompletne i da rastemo...

Naše djevojke igraće u grupi B elitnog takmičenja sa Đerom, Mecom, Rapidom iz Bukurešta, Storhamarom, Esbjergom, Kastamonuom...

Od početka agresije na Ukrajinu 77 ruskih aviona zadržano...

On je rekao da je Rusija uspjela da vrati jedan avion i da se bori za svaku...

Njemačka Vlada želi da omogući svojim građanima da jednom...

Od sredine 2023. trebalo bi svim građanima od 14 godina da bude omogućeno da promijene pol i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare