Kolijevci ćirilice se ne prijeti poćiriličenjem

Nije tragedija pogriješiti datum, može se desiti svakome, ali je tragedija što ministarka Vesna Bratić na televizijama tuđih država opanjkava svoju i prijeti crnogorskoj kulturi ''poćiriličenjem'', istakla je za Dnevne novine članica skupštinskog Odbora za prosvjetu Aleksandra Vuković.

“Nijesam greškolovac, iako u tom intervjuu ima više stvari koje bi se mogle tretirati iz ugla profesorske struke. Zamislite, državi, kolijevci ćirilice, podmetati antićiriličnu politiku i pripisivati je prethodnoj vlasti. U Crnoj Gori, čuvarki svih jugoslovenskih književnosti, pripisivati diskriminaciju Andrića i Selimovića, pisaca koji su književni orijentir svake crnogorske škole! E to je greška, to je sramotai to je za osudu”, poručila je poslanica DPS-a za Dnevne novine komentarišući izjavu Bratić u emisiji “Oko”, u kojoj je govorila o prvoj štampanoj knjizi na Balkanu.

Aleksandra Vuković, FOTO: Skupština

Žao joj je, kaže, ako ministarka nije imala priliku da čita Andrića i Selimovića tokom svoga školovanja.

“Da jeste, ne bi Crnu Goru pred srpskom publikom predstavljala kao ‘prokletu avliju’ i znala bi da vrijednost ovih dvaju pisaca nije u njihovom nacionalnom opredjeljenju, nego u jedinstvenoj umjetnosti koju su stvorili”, zaključila je Vuković

BRATIĆ SE BORI SA IZMIŠLJENIM NEPRIJATELJEM

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović spomu izjavu Bratić vidi kao njenu ponovnu borbu sa izmišljenim protivnikom.

Andrija Popović

“Nema potrebe da ona brani ćirilicu na RTS-u, jer je ona Ustavom i zakonom zaštićena kao ravnopravno crnogorsko pismo u ovoj državi, jednako kao i latinica i to je bogatstvo našeg jezika. Koliko je njena priča besmislena i puka propaganda govori i to da ministarka obrazovanja ne zna kada je štampana prva knjiga Južnih Slovena na ovom pismu, na Cetinju”, kazao je Popović Dnevnim novinama.

Oktoih, dodaje, nije, izdat 1463, kako to ona tvrdi, već 1494. godine.

“Ovo nas mnogo i ne čudi s obzirom da istorija nije jača strana ni njoj ni ovoj Vladi, koja više voli mitove i legende kojima prekraja istoriju Crne Gore, nego jasne istorijske činjenice. Valjda je sada svakom jasno da je njihova jedina politika demagogija i populizam, po onoj narodnoj da prazni lonci najviše zveče”, zaključio je Popović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare