Komisija za zdravstvo DPS: Epidemijska situacija alarmantna, struka da preuzme upravljanje krizom

Komisija za zdravstvo Demokratske partije socijalista održala je danas konferenciju pod nazivom ''Struka, a ne politika'' povodom aktuelne epidemijske situacija i stanja u zdravstvenom sistemu Crne Gore, saopšteno je iz DPS-a.

Kako su naveli, na konferenciji koja je održana uz poštovanje svih epidemijskih mjera, prisustvovalo je 50 ljekara u sali i 87 online putem, što predstavlja najveću do sada održanu stručnu konferenciju o ovoj temi u našoj državi.

Takođe, napominju, učešće na konferenciji su uzeli i predstavnici tradicionalnih koalicionih partnera Demokratske partije socijalista.

Iz Komisije za zdravstvo DPS poručuju da su na konferenciji usvojeni sljedeći zaključci:

“Neophodno je donošenje epidemijskih mjera isključivo u skladu sa strukom bez upliva političkih interesa; Neophodna je veća promocija vakcinacije uz jasno definisanu kampanju koja je izostala u dosadašnjem toku imunizacije građana zahvaljujući čemu danas imamo 290.000 nevakcinisanih građana koji čekaju da budu zaraženi; Neophodno je drastično povećanje nivoa testiranja”, navedeno je u saopštenju.

Kao jedan od zaključaka navode da je potrebno bolje planiranje i upotreba ljudskih resursa koji su ključni u borbi sa pandemijom.

“Potrebno je unaprijediti postojeće protokole liječenja pacijenata kako bi liječenje bilo u skladu sa aktuelnim preporukama;Neophodno je učiniti besplatnim, a time i dostupnim, ljekove u skladu sa protokolima; Zaustaviti evidentnu manipulaciju podacima čime se stvara lažni osjećaj sigurnosti kod građana što dalje vodi u slabije poštovanje važećih epidemijskih mjera; Jednaka i dosljedna primjena mjera od strane svih aktera i pojedinaca u društvu uz neposrednu primjenu sankcija prema svima koji krše mjere, bez obzira da li se radi o najvišim državnim funkcionerima ili ne”, dodaje se u saopštenju.

Kako kažu u jednom od zaključaka, neophodno je sačuvati škole i fakultete kao i ustanove socijalne zaštite kao ustanove minimalnog rizika za širenje epidemije.

“Zaustaviti politički revanšizam i nasilje u struci; Adekvatno vrednovati rad zdravstvenih radnika koji su najbolji dio zdravstenog sistema i neuporedivo bolji od onih koji treba da upravljaju sistemom; Pod hitno zaustaviti gaženje struke i medicine zarad ostvarivanja političkih interesa”, ističe se u saopštenju.

Opšti zaključak današnje konferencije jeste, naglašavaju iz Komisije, da je epidemijska situacija u Crnoj Gori “alarmantna” te da je nužno da struka konačno preuzme vođenje i upravljanje situacijom u odnosu na politiku.

“Komisija za zdravstvo konstatuje da bi se usvajanjem navedenih mjera situacija značajno popravila te da će brzo doći dan kada će se preispitati odgovornost za kompletnu situaciju i premijera i ministarke zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Samo ostavka ove Vlade, kako kažu, “može spasiti građane Crne Gore od daljeg nastavka haosa i tragičnih posljedica”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vojinović-Becker: Višestruka korist od besplatnog srednjeg obrazovanja za djecu...

Becker je predstavila ministru Vojinoviću inicijativu za proširenje aktuelnog međunarodnog pravnog okvira...

Ponovljen oglas za prijem 70 vojnika po ugovoru

Kandidati moraju, kako se navodi u saopštenju, ispuniti...

(UŽIVO) Vlada o ustupanju Majbaha, produženju akciza za gorivo,...

Vlada će danas usvojiti Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu, najavio...

Nikola Jokić dobio najveći ugovor u istoriji NBA lige

Dvostruki uzastopni MVP će potpisati novi petogodišnji ugovor vrijedan 264 miliona dolara, takozvani...

Zelenski: Ukrajina počela da izvozi struju u EU

"Prešli smo važan korak u našem približavanju EU", rekao je sinoć predsjednik Ukrajine,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare