test

Komisija za zdravstvo DPS: Epidemijska situacija alarmantna, struka da preuzme upravljanje krizom

Standard

09/10/2021

18:08

Komisija za zdravstvo Demokratske partije socijalista održala je danas konferenciju pod nazivom ''Struka, a ne politika'' povodom aktuelne epidemijske situacija i stanja u zdravstvenom sistemu Crne Gore, saopšteno je iz DPS-a.



Kako su naveli, na konferenciji koja je održana uz poštovanje svih epidemijskih mjera, prisustvovalo je 50 ljekara u sali i 87 online putem, što predstavlja najveću do sada održanu stručnu konferenciju o ovoj temi u našoj državi.

Takođe, napominju, učešće na konferenciji su uzeli i predstavnici tradicionalnih koalicionih partnera Demokratske partije socijalista.

Iz Komisije za zdravstvo DPS poručuju da su na konferenciji usvojeni sljedeći zaključci:

“Neophodno je donošenje epidemijskih mjera isključivo u skladu sa strukom bez upliva političkih interesa; Neophodna je veća promocija vakcinacije uz jasno definisanu kampanju koja je izostala u dosadašnjem toku imunizacije građana zahvaljujući čemu danas imamo 290.000 nevakcinisanih građana koji čekaju da budu zaraženi; Neophodno je drastično povećanje nivoa testiranja”, navedeno je u saopštenju.

Kao jedan od zaključaka navode da je potrebno bolje planiranje i upotreba ljudskih resursa koji su ključni u borbi sa pandemijom.

“Potrebno je unaprijediti postojeće protokole liječenja pacijenata kako bi liječenje bilo u skladu sa aktuelnim preporukama;Neophodno je učiniti besplatnim, a time i dostupnim, ljekove u skladu sa protokolima; Zaustaviti evidentnu manipulaciju podacima čime se stvara lažni osjećaj sigurnosti kod građana što dalje vodi u slabije poštovanje važećih epidemijskih mjera; Jednaka i dosljedna primjena mjera od strane svih aktera i pojedinaca u društvu uz neposrednu primjenu sankcija prema svima koji krše mjere, bez obzira da li se radi o najvišim državnim funkcionerima ili ne”, dodaje se u saopštenju.

Kako kažu u jednom od zaključaka, neophodno je sačuvati škole i fakultete kao i ustanove socijalne zaštite kao ustanove minimalnog rizika za širenje epidemije.

“Zaustaviti politički revanšizam i nasilje u struci; Adekvatno vrednovati rad zdravstvenih radnika koji su najbolji dio zdravstenog sistema i neuporedivo bolji od onih koji treba da upravljaju sistemom; Pod hitno zaustaviti gaženje struke i medicine zarad ostvarivanja političkih interesa”, ističe se u saopštenju.

Opšti zaključak današnje konferencije jeste, naglašavaju iz Komisije, da je epidemijska situacija u Crnoj Gori “alarmantna” te da je nužno da struka konačno preuzme vođenje i upravljanje situacijom u odnosu na politiku.

“Komisija za zdravstvo konstatuje da bi se usvajanjem navedenih mjera situacija značajno popravila te da će brzo doći dan kada će se preispitati odgovornost za kompletnu situaciju i premijera i ministarke zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Samo ostavka ove Vlade, kako kažu, “može spasiti građane Crne Gore od daljeg nastavka haosa i tragičnih posljedica”.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)