Korona odlaže Kongres SDP-a

Socijaldemokratska partija Crne Gore donijela je odluku da Kongres partije, planiran za 29. novembar, odloži usljed nemogućnosti organizovanja u uslovima pandemije korona virusa i novih nedavno usvojenih epidemioloških mjera, saopšteno je portlu Standard iz te partije.

Ovu odluku je usvojio Odbor za pripremu 10. Kongresa SDP koji će prateći aktuelnu epidemiološku situaciju donositi odluke vezano za novi datum održavanja Kongresa SDP.

“SDP je na nivou opštinskih organizacija i posebnih oblika organizovanja završio neophodnu proceduru predlaganja kandidata za kolektivne organe partije čime je značajan dio predkongresnih aktivnosti već uspješno okončan.

Novi organi SDP, odnosno novo rukovodstvo partije će na 10. Kongresu biti dodatno kadrovski osvježeno, čime će se obezbijediti adekvatno kadrovsko ekipiranje za značajne izazove koje očekuju partiju a i državu Crnu Goru u narednom periodu.

SDP u susret Kongresu planira usvajanje strateškog političkog dokumenta o daljem opozicionom djelovanu partije u bitno izmijenjenim okolnostima na političkoj sceni, koje su značajnim dijelom proizvod aktivnog miješanja odredjenih adresa van Crne Gore i otvorenog političkog djelovanja SPC”, navedeno je u saopštnju.

Kako navode, nova politička vladajuća realnost “dominiraju poruke potpuno neprihvatljive sa aspekta temeljnih ustavnih vrijednosti gradjanske i sekularne države”.

“Vlada je koncipirana tako da je izgleda primarni kriterijum bio bliskost velikog broja budućih ministara SPC. Principe kojim će se nova većina rukovoditi već je predočio mandatar potencirajući u skoro svakoj prilici svoja intimna religijska osjećanja , što je bilo posebno neodgovorno u odnosu na epidemiološku krizu sa kojom se danas suočava crnogorsko društvo. Imamo po prvi put od uvodjenja višestranačja jednovjersku, a neko će reći skoro pa i jednonacionalnu Vladu,što dodatno govori o konceptu nove većine koji je suprotstavljen gradjanskom ustrojstvu države i uvažavanju CG kao multivjerske, multietničke i multikutlurne zajednice. Imamo i cjelokupan identitetski resor pod upravom osobe koja se hvali da je srpski nacionalista i koja negira državotvorne Crnogorce, pa je jasno u kom pravcu će djelovati nova Vlada u ovom jako važnom segmentu, a to je potvrdio i mandatar svojom aluzijom o CG kao srpskoj državi.

SDP zato u svom strateškom kongresnom dokumentu želi da naglasi da je obaveza svih progresivnih, državotvornih i euroatlantskih snaga u državi da definišu adekvatan politički odgovor opasnim trendovima kojima je izložena Crna Gora. Ti trendovi prijete da devastiraju dostignute vrijednosti gradjanskog društva koje su zapisane u njenom Ustavu, čijem koncipiranju je presudno doprinio SDP”, pišu iz SDP-a.

Oni su istakli da vrijeme koje je pred nama je “vrijeme izazova očuvanja gradjanske i državotvorne supstance kao i izgradnje jasnog reformskog, umjesto dosadašnjeg klijentelističko-koruptivnog pristupa, što je i dovelo do krize državotvorne politike”.

“To nameće neminovno vrjednosno umrežavanje svih politički srodnih aktera – pojedinaca, gradjanskih aktivista, političkih i drugih subjekata u odbranu temeljnih vrijednosti crnogorskog društva od jasnih kleronacionalističkih tendencija.

SDP, kao autentična državotvorna, reformska i gradjanska partija je, kao i uvijek do sada, potpuno spremna da bude dio ovog emancipatorskog procesa i ponudi svoju viziju progresivnog odgovora na postojeće izazove civilizacijskog nazadovanja crnogorskog društva”, zaključili su iz ove partije.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

NOVI MINISTAR PRAVDE O USTAVU: Akt razjedinjenja, ne odgovara...

Na pitanje novinarke da objasni zbog čega je Ustav CG nazvao aktom razjedinjenja Leposavić je kazao:

DPS Andrijevica: Većinska CG odlučna da odbrani građanski karakter...

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti. U srcu Vasojevića, đe su iguman Mojsije Zečević, Miljan...

Srbija: Preminulo 57 osoba, 6.903 novozaraženih

Kako je objavljeno na sajtu Covid19.rs, od posljednjeg presjeka testirane su 18.232 osobe. Hospitalizovano...

CEDIS: Brojevi telefona za prijavu kvara nijesu u funkciji

Kako ističu, razlog je to što je treće lice prekinulo kablove Telekoma na nekom od gradilišta pa...

Još 412 slučajeva koronavirusa, 8 smrtnih ishoda

Novootkriveni su iz sljedećih opština: opštinaoboljeliPodgorica155Nikšić81Danilovgrad20Bar19Berane17Rožaje17Kotor15Tuzi14Budva13Herceg Novi12Pljevlja12Tivat11Cetinje8Plužine4Šavnik4Bijelo Polje3Ulcinj3Mojkovac2Kolašin1Žabljak1 Od jučerašnjeg presjeka...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare