test

Krapović: Region treba i dalje da bude visoko na NATO agendi, zalagaćemo se za jačanje dijaloga i saradnje

Standard

14/12/2023

16:45

Nedavna dešavanja jasan su pokazatelj da ovaj region treba i dalje da bude visoko na NATO agendi, što je potvrđeno i na ovogodišnjem Samitu lidera u Viljnusu - poručio je ministar odbrane Dragan Krapović tokom posjete Briselu u okviru koje se sastao i sa predstavnicima Kvinte pri NATO.



On je istakao da će se Crna Gora zalagati za jačanje međusobnog dijaloga i saradnje u cilju prevazilaženja svih nerazumijevanja, a uzimajući u obzir značaj Zapadnog Balkana za širu bezbjednost.

”Tom prilikom ministar Krapović kazao je da su tokom proteklog Samita donijete brojne ambiciozne odluke, ali da Crna Gora nastavlja odlučno i odgovorno da radi na njihovoj realizaciji kako bi se zacrtani ciljevi dostigli u predviđenom roku, što je zadatak svih saveznica u narednom periodu. Govoreći o važnosti očuvanja mira u cjelokupnom evroatlantskom području, Krapović je istakao da ne smijemo zanemariti i širi kontekst, uzimajući u obzir da se nestabilnosti u drugim regionima mogu preliti i na savezničku teritoriju”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je istakao da će naša zemlja svojim djelovanjem pokazati da ostaje kredibilna članica NATO, kao i da ćemo sa te pozicije snažno promovisati integraciju cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana.

”U tom kontekstu, on je kazao da su nedavna dešavanja jasan pokazatelj da ovaj region treba i dalje da bude visoko na NATO agendi, što je potvrđeno i na ovogodišnjem Samitu lidera u Viljnusu. Ministar je istakao da će se Crna Gora zalagati za jačanje međusobnog dijaloga i saradnje u cilju prevazilaženja svih nerazumijevanja, a uzimajući u obzir značaj Zapadnog Balkana za širu bezbjednost”, saopšteno je iz njegovog resora.

Kako ističu, predstavnici Kvinte izazili su zadovoljstvo posjetom ministra Krapovića, kao i odlučnošću Crne Gore da nastavi posvećeno da pristupa ispunjavanju zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO.

”Takođe, kazali su da je evidentan doprinos naše zemlje zajedničkim nastojanjima usmjerenim na jačanje kolektivne odbrane, a posebno imajući u vidu širok spektar globalnih bezbjednosnih izazova. Oni su istakli da region Zapadnog Balkana još uvijek nije dostigao potreban nivo stabilnosti pa će, shodno tome, u narednom periodu fokus Alijanse biti na stvaranju uslova za uspostavljanje bezbjednog i mirnog okruženja”, dodaje se u saopštenju Krapovićevog resora.

Takođe, iskazali su važnost komplementarnosti NATO i EU aktivnosti u regionu, kako bi se zajedničkim zalaganjem očuvala stabilnost u ovom dijelu Evrope.

Predstavnici Kvinte istakli su da će zemlje regiona i u narednom periodu moći da računaju na podršku Alijanse u svojim reformskim procesima, kao i da je u ovim nastojanjima prepoznata i uloga Crne Gore koja će sa svoje pozicije promovisati evropsku i evroatlantsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Tokom posjete sjedištu Alijanse, ministar Krapović je imao i sastanak sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za obavještajne i bezbjednosne poslove, Skotom Brejem, sa kojim je imao i konstruktivnu i sadržajnu razmjenu mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim dešavanjima u evroatlantskoj zoni.

Izvor (naslovna fotografija):

MOD

Ostavite komentar

Komentari (0)