test

Krapović: Snažno prisustvo EU i NATO od ključnog značaja za kontinuiranu stabilnost i posperitet regiona

Standard

26/04/2024

14:45

Ministar odbrane Crne Gore, Dragan Krapović, učestvovao je u Budimpešti na konferenciji `Budimpeštanski bezbjednosni dijalog` u okviru panela „Srednja Evropa i Zapadni Balkan u novoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi”.



On je komentarisao geopolitička dešavanja u protekle dvije godine i njihove efekte na globalnu bezbjednosnu arhitekturu, ukazavši na izmijenjenu prirodu savremenog rata.

“Posebno je naglasio ulogu Zapadnog Balkana i osjetljivost regiona na hibridne uticaje trećih strana, dodajući da je snažno prisustvo EU i NATO od ključnog značaja za kontinuiranu stabilnost i prosperitet regiona. Krapović je ukazao na potrebu uspješnog završetka procesa evropskih i evroatlantskih integracija država regiona, ističući da evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu”, dodaje se.

Ministar Krapović se danas susreo sa mađarskim kolegom, Kristofom Šalajem Bobrovnickim.

“Sagovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima, kao i kvalitetom odbrambene saradnje između Crne Gore i Mađarske, izrazivši obostranu spremnost za njeno dalje unaprijeđivanje”, saopšteno je iz Ministarstva.

Krapović je upoznao mađarskog ministra odbrane sa doprinosom Vojske Crne Gore očuvanju mira, sa posebnim osvrtom na učešće u borbenim grupama NATO u Letoniji i Bugarskoj, kao i sa planovima za buduća angažovanja.

“Ministar Krapović je naglasio značaj mađarske podrške u pogledu formiranja Bezbjednosnog i odbrambenog koledža Zapadnog Balkana u Crnoj Gori, te izrazio zadovoljstvo zbog namjere ministra odbrane Mađarske da, zajedno sa ministarkom odbrane Austrije, krajem maja uruči non-paper u vezi sa formiranjem ovog projekta nadležnima u Evropskoj uniji”, dodaje se u saopšteno.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo odbrane Crne Goe

Ostavite komentar

Komentari (0)