KRIVOKAPIĆ I BEČIĆ: Gnušali se obezbjeđenja i službenih automobila, a odlaze sa mercedesom i “četom” agenata za bezbjednost

Premijer Zdravko Krivokapić prvog radnog dana u Vladu Crne Gore stigao je taksi vozilom, a pitanje je da li će tako i otići iz nje, jer se za godinu i više dana njegov odnos prema funkciji i moći, očigledno drastično promijenio, ako je suditi po njegovim izjavama u ulozi mandatara. Slično važi i za predsjednika Skupštine Aleksu Bečića koji se u predizbornim spotovima i saopštenjima gnušao obezbjeđenja i službenih vozila državnih zvaničnika, pa danas ima devet službenika koji ga prate u stopu, a postoji mogućnost da ih zadrži i po prestanku funkcije.

U skupštinskoj proceduri trenutno se nalaze inicijative za smjenu oba funkcionera, i predsjednika Vlade Crne Gore, odnosno cijele postave u najvišem organu izvršne vlasti, kao i predsjednika Skupštine, koju su podnijele opozicione partije.

Dane iza nas obilježile su turbulencije na političkoj sceni Crne Gore, a nakon pomenute inicijative da se glasa o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore, njen premijer Zdravko Krivokapić i dio ministara grčevito su pokušavali da ”nadmudre” podnosioce predloga i preduhitre ih ili spriječe u ovoj namjeri.

Tako su i oni podnijeli inicijativu za smjenu vicepremijera Dritana Abazovića, te predlog o skraćenju mandata Skupštine (kako u tom domu ne bi došlo do smjene vlade). Uprkos nedovoljnoj podršci u crnogorskom parlamentu, odnosno podršci od desetak poslanika vlasti, Krivokapić nije htio tako lako da odustane od ove pozicije i postupi po odluci i volji većine poslanika koja mu već mjesecima unazad traži ostavku, a koja je takođe izglasala i nepovjerenje nekolicini njegovih ministara, a što Krivokapić nije želio da prihvati, kako je bio dužan.

No, izvjesno je da ova Vlada neće preživjeti februarsko zasijedanje, pa će Zdravko Krivokapić biti prinuđen da napusti kabinet. Tog dana iz zgrade Vlade moći će da izađe u pratnji svog mnogobrojnog obezbjeđenja, za razliku od dana kada je u nju prvi put ušao.

Premijer je štićena ličnost prema Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, kao i članovi njegove uže porodice.

Isto je i predsjednik Skupštine Crne Gore. Stoga, članovi obezbjeđenja koje su sami birali, čiji broj je veći nego što je to bio slučaj sa njihovim prethodnicima, biće u toj ulozi još neko vrijeme.

Tačnije, oni imaju pravo da zadrže zaštitu i po prestanku funkcije, ukoliko se procjenom Agencije za nacionalnu bezbjednost utvrdi da je to neophodno. Međutim, ovu odluku donosi Vlada, a po predlogu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naime, član 6 ove Odluke, propisuje da kada štićenim ličnostima prestane funkcija, zaštita bezbjednosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost.

To je moguće produžiti i nakon isteka perioda od tri mjeseca.

”Ako bezbjednosna procjena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita bezbjednosti može se produžiti i nakon isteka roka iz stava 1 ovog člana, za vrijeme dok postoje razlozi bezbjednosti.

O produženju zaštite bezbjednosti iz st. 1 i 2 ovog člana odlučuje Vlada, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova”, piše u Odluci.

Iako se ne spori zakonsko pravo štićenih ličnosti na neophodnu zaštitu bezbjednosti, zbog poređenja izjava i stavova ova dva funkcionera i kritika koje su upućivali političkim protivnicima – u nastavku ćemo se prisjetiti kako su se Krivokapić i Bečić ponašali nekad (prije stupanja na funkciju), a kako sad (pred odlazak sa funkcije).

Krivokapić prvog radnog dana:

Novi predsjednik Vlade Crne Gore na posao stigao taksijem

Krivokapić dolazi na Cetinje na sjednicu Skupštine:

Krivokapić na Cetinju

Aleksa Bečić u predizbornom spotu koalicije Mir je naša nacija, avgust 2020. godine:

Aleksa Bečić kao predsjednik Skupštine:

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crnogorsko tužilaštvo da samoinicijativno procesuira zločine počinje tokom rata...

Najveći broj pripadnika JNA, kako se navodi u zajedničkom saopštenju tih NVO, preko 7000, koji su učestvovali...

Dragan Damjanović novi šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje...

“Trenutna pregovaračka struktura prilagođena je zahtjevima Nove metodologije pristupanja EU sa ciljem stabilizacije ispunjenja obaveza koje proističu...

Otvorena nova poslovnica EPCG na Žabljaku

Povodom otvaranja  poslovnice, koja se nalazi u ulici Božidara Žugića 10, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin istakao je da...

Potpisana deklaracija o smanjenju cijena rominga između zemalja regiona...

Ovaj sporazum doprinijeće smanjenju operativnih troškova privrednika, podstaklo poslovanje izvan matičnih granica i dalo dodatni podsticaj turizmu...

Crna Gora se ne bori protiv dezinformacija jer političari...

Gosti podkasta, direktor Radio televizije Nikšić Nikola Marković i direktorka TV E Sonja Drobac, ocijenili su da...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Tarapana
Tarapana
23/01/2022•08:23 08:23

Dodjose li prvi dan taxijima na skupstinu? Hahahahah banana drzava i dalje