Krivokapić: Puzajuća agresija Srbije na Crnu Goru može prerasti u aktivniju, potrebno preduzeti pravne akcije

Prisustvo pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke iz Niša u Budvi i njihovo direktno učestvovanje u predizbornoj kampanji DF-a direktan je atak na Ustav Crne Gore, tvrdi šef diplomatije Ranko Krivokapić.

“Mislim da član 54 Ustava zabranjuje djelovanje političkih organizacija iz inostranstva. Imajući u vidu da su povratnici, očigledno da postoji politička volja da se oni ne uhapse i ne procesuiraju jer je to politički rečeno puzajuća agresija, čime ta norma u Ustavu pokazuje da je na djelu puzajuća agresija druge države na Crnu Goru i tu država mora reagovati”, objašnjava Krivokapić.

A upravo nereagovanjem, kako dodaje, pokazujemo šta je politička volja u crnogorskoj vlasti. Političke strukture koje su na vlasti u Srbiji, podsjeća Krivokapić, to rade godinama. Situacija koja se događa u Budvi oslikava nemoć i nespremnost da se brani krovni pravni akt. Jedina dobra okolnost je, kako kaže, to što smo punopravna članica NATO-a.

“Da nema tog elementa siguran sam da bi puzajuća agresija prešla u aktivniju nego što je trenutno, što ne znači da neće. U sklopu ruskog uticaja na određene političke subjekte i njihovo finansiranje, zna se jasno koji su i što su. Pozvao sam tužilaštvo da postupi po saznanjima i zatraži informacije od naših NATO partnera, kako bi preuzeli pravne akcije, jer će oni iz onoga što je sada puzajuće prerasti u aktivni dio u zavisnosti od volje onih koji ih finansiraju”, smatra Krivokapić.

Specijalni državni tužilac, Vukas Radonjić, kazao je da nije upoznat sa tom informacijom i da ona nije u domenu SDT-a.

“Djeluje mi da se tim trebalo baviti Osnovno državno tužilaštvo, i to tek onda kada policija kao organ koji obezbjeđuje državnu granicu i donosi rješenja o zabrani ulaska iz određenih razloga u skladu sa Zakonom o strancima procijeni da o tome postoji osnov sumnje da je učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, istakao je Radonjić.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja je, govoreći o aktivnostima funkcionera druge zemlje u predizbornim radnjama, kazao da je nažalost to već viđen scenario, podsjećajući da se to dešavalo i uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora u Nikšiću.

“Svako ko to radi i proglašava izbore bitkama, ne misli dobro građanima Crne Gore. Izbori su demokratski čin, čak i u monizmu. Zašto tenzije, zašto maskirna lica, zašto neko sa strane koji je plaćen da bi poremetio odnose među građanima? Hoćemo li posle da nastavimo da živimo sa tim ljudima?”, upitao je Škrelja.

Stranka slobode i pravde juče je saopštila da su načelnik Nišavskog okruga Petar Babović, odbornik Miroslav Đokić, te radnici lokalnih preduzeća Dušan Mihajlović, Olivera Đorđević i Jelena Denić, trenutno u Crnoj Gori kako bi pomogli partnerima u kampanji za predstojeće lokalne izbore. Iz Stranke slobode u pravde podsjetili su i na prošlogodišnju aferu, kada je osam niških naprednjaka protjerano iz Crne Gore zbog učestvovanja u izbornoj kampanji u Nikšiću.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zaglavio se u automobilu na Bukumirskom jezeru, uspješno završena...

U pitanju je mlađi muškarac, a pripadnicima službe je bilo otežano da dođu do osobe zbog lošijih...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavilo se još...

Sjutra novi protest pokreta Ima nas: Građani da iskažu...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Petigru: ”Ruski svijet” ima odjeka na Balkan kroz stvaranje...

“Važno je napomenuti da je invazija Ruske Federacije, i počinjenje zločina agresije na Ukrajinu, motivisano ideološkom koncepcijom...

Glavni grad: Traka na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u...

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi da su neke barijere koje su postavljene...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare