test

Marković: Oni koji vladaju Nikšićem ne ustručavaju se da debelo krše Ustav u sprovođenju svoje volje

Standard

28/04/2023

11:53

Na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta u Nikšiću, glasovima većine odbornika, usvojena je odluka da 12. maj, dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, bude slava Opštine Nikšić. Opozicija nikšićke skupštine nije bila saglasna, a odbornica ''Evropskog tima za Nikšić'' Jelena Marković najavila je podnošenje ustavne žalbe.

U izjavi za Portal Analitika, Marković ističe da Ombudsman može samoinicijativno da traži bilo koji pravni akt i da ‘da svoje mišljenje po pitanju ljudskih prava i diskriminacije, a upravo se o tome radi u ovom usvojenom Statutu Opštine Nikšić.

„Član 2 i 18 Zakona to obavezuje Ombudsmana, a nadam se da će ga još neko pozvati da na ovo reaguje. Hoće li on reagovati na moj poziv ostaje da vidimo, mada iskreno sumnjam, imajući u vidu do sada njegova reagovanja tj. bolje reći nereagovanja na ovakva i slična pitanja kao sto je npr. usvajanje Zakona o vjerskim zajednicama i potpisivanje Temeljnog ugovora, u oba slučaja nije postupio kako je trebalo i kako je morao“, kaže Marković za Analitiku.

Kako dodaje, brzo ćemo vidjeti da li će Ombudsman sada okrenuti glavu ili će raditi svoj posao.

„Dodala bi da je jasno da se oni koji vladaju Nikšićem ne ustručavaju da svoju volju sprovode i kad je jasno da dok to rade debelo krše najviši pravni akt ove države, njen Ustav“, poručuje Marković.

Marković je ranije u dopisu istakla da se ovom odlukom Skupštine zloupotrebljava ime Vasilija Ostroškog koji je, kako ističe, bio poštovan i slavljen i na našim prostorima i šire.

Prema riječima Marković, nesporno se i jasno krše tri člana Ustava i pozvala na brisanje ovog člana Statuta.

s1
s2
s3
Izvor: Portal Analitika
Izvor (naslovna fotografija):

foto PA

Ostavite komentar

Komentari (0)