Medojević: Komunikacija sa narko kartelom Abazovića diskvalifikuje za javnu funkciju

Predsjednik PzP Nebojša Medojević kaže da je dostavljanja transkripta komunikacije crnogorskih narkokartela, preko kriptovanih telefona i SKY ECC aplikacije, osim dokaza o vršenju teških krivičnih djela, otvorilo i jedno od najboljih pitanja nacionalne bezbjednosti- politički uticaj narko kartela na političke partije, Vladu, premijera, ministre, čelne ljude u policiji, ANB, tužilaštvu i sudovima.

“Plan reformi u sektoru bezbjednosti mora kao svoj prioritet istaći urgentnu potrebu prekidanja tih veza, čišćenje državnih organa od vojnika i plaćenika narkokartela i uspostavljanje novog zakonodavstva i procedura za rano otkrivanje, upozoravanje i djelovanje službi bezbjednosti u slučaju rizika od uticaja narkokartela na neke ključne ljude u organima vlasti”, navodi Medojević.

Nedopustiva je, kaže Medojević, situacija gdje koordinator službi bezbjednosti i zamjenik Premijera uspostavlja odnose i komunikaciju sa jednim narkokartelom, u tu komunikaciju uvlači svoje saradnike na važnim pozicijama u Vladi i upravi carina i prihoda, dobija od narkokartela kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijama sa šifrovanom privatnom grupom korisnika i vrši komunikaciju sa njima.

U svakoj demokratskoj državi takav zvaničnik bi odmah, nakon pojavljivanja u javnosti kredibilnih i tačnih informacija i svog priznanja da je imao kriptovane telefone sa SKY ECC aplikacijom, bio smijenjen, dodaje Medojević.

“S druge strane, činjenica da koordinator svih službi bezbjednosti uspostavlja nelegitmne i zabranjene kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima, dužnost ANB je da upozori državnog funkcionera o ugrožavanju sistema nacionalne bezbjednosti i upozori ga te kontakte mora prekinuti, a o prethodnim kontaktima napisati detaljan izvještaj.

Kontraobavještajna funkcija ANB je u potpunosti zakazala, što je posledica kontaminacije kriminalom i same ANB, pa onda ona nije u stanju da obavlja svoju funkciju.

S toga je čišćenje ANB od kompromitovanih sluzbenika i provjera poligrafom i drugim istražnim radnjama na kontakte sa narkokartelima i okolnosti proraštaja njihove imovine, prva mjera koju treba uraditi ODMAH”, ističe Medojević.

Sistem kontarobavještajne zaštite državnih funkcionera od kontakata sa narkokartelom treba značajno unaprijediti, jer je ta funkcija namjerno zanemarivana i stavljana u drugi plan, smatra Medojević.

“Svaki državni funkcioner koji obavlja dužnosti u sektoru bezbjednosti, ali i svi drugi državni i lokalni funkcioneri moraju prijaviti svoje kontakte sa bezbjednosno-interesantim licima i o njima se moraju voditi previzne evidencije”, napominje lider Pokreta za promjene i dodaje:

“Crna Gora je mala država i teško je potpuno izbjeći kontakte sa rođacima, prijateljima, kumovima koji su sa one strane zakona, ali se hitno mora urediti sistem mjera i procedura koji će te kontakte učiniti neopasnim po sistem vlasti i nacionalnu bezbjednost.”

PzP, nadalje navodi, od osnivanja ima nultu stopu tolerancije na organizovani kriminal i korupciju.

“Za nas ne postoje “naši” i “njihovi” klanovi. Svi oni koji se bave kriminalom, truju djecu bile gdje drogom, za PzP su legitimne mete istraga i rada svih državnih organa.

Imajući u vidu raširenost i intenzitet djelovanja narkokartela i njihovo izraženo interesovanje za političke procese, rezultate izbora, imenovanja u policiji, tužilaštvu i sudovima i druge segmente državnih politika, svi političari, političke partije koji imaju bilo kakve kontakte sa narko-klanovima ne mogu biti naši partneri”, kazao je Medojević.

“Zbog svoje organske strukturne povezanosti sa narkokartelima, DPS je izgubio karakteristike političke stranke, već djeluje kao političko krilo mafije.
Neoprezno, neodgovorno, šarlantansko ponašanje Dritana Abazovića i njegova direktna ili indirektna komunikacija sa jednim narko kartelom ga diskvalifikuje za bilo kakvu javnu funkciju, a posebno u sektoru bezbjednosti.

Njegovi kontakti sa narkokartelom otvaraju veoma važno pitanje: ” Da li Abazović insistira na monopole u sektoru bezbjednosti , zato što je zabrinut da će neko drugi pronaći nešto oko njegove uloge u švercu cigareta i kokaina?”

Radikalne reforme u ovom sektoru su urgenta potreba jer je sistem kompromitovan i kriminalizovan i kao takav neupotrebljiv u borbi protiv kriminala i korupcije i izgradnji sistema nacionalne bezbjednosti”, zaključuje Medojević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U četvrtak uništavao cigarete a sinoć uhapšen; Sumnja se...

Sumnja se da je Milošević bio u organizovanom lancu koji je krao i...

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Pomoracnkcg
Pomoracnkcg
23/09/2022•10:33 10:33

Pa onda što se bunite zbog Mila ~ ne valja vam niko ko nije sa vama ~okle tebe jahta od 180 000 EURA