Izvor:NovaM

Medojević: Razgovori o kohabitaciji pokazuju slabost Vlade

Razgovor predstavnika vlasti i predsjednika CG Mila Đukanovića na temu kohabitacije pokazatelj je slabosti Vlade i nespremnosti da napravi diskontinuitet od režima Đukanovića, kazao je u razgovoru za Novu M lider PZP-a Nebojša Medojević. Nije , kaže zadovoljan raspodjelom mjesta po dubini. Medojević ne vjeruje u uspjesnu borbu protiv korupcije i organozovanog kriminala u, kako kaže, ovakvom politickom okruženju i bez reformi

Na razgovor predstavnika vlasti na celu sa premijerom Zdravkom Krivokapicem i predsjednikom CG Milom Đukanovićem, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ne gleda blagonaklono. Prema njegovom mišljenju ovaj razgovor pokazuje slabost Vlade jer, kako kaže, nije spremna da napravi otklon od režima Đukanovića:

Apsolutno loš razvoj političke situacije u CG, umjesto radikalnih reformi , diskontinuiteta sa totalitarnim rezimom, otvaranja dosijea, zabrane rada DPS-a, kako je to radjeno u Českoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj , početkom 90 tih godina. Mi imamo  dijalog, neke dogovore , ispijanja kafa i zaista potpuno jedan negativan razvoj političkih procesa u CG  koji je možda i dogovoren i koji će se možda okončati poslije kongresa DPS-a, kada se malo podignu tenzije . Kad Đukanović i Krivokapić kažu ovo je kritična situacija , zemlja ne može da funkcioniše, blokada . Kako da riješimo sve ovo. Da riješe tako što će se poslije kongresa DPS-a, eventualno poslije izbora u NK , napraviti rekonstrukcija Vlade u kojoj će pored ovih struktura koje su sad najvjerovatnije uci i DPS.    


Lider PZP-a kaže i da nije zadovoljan raspodjelom mjesta po dubini. Politička partija koja učestvuje na izborima, navodi Medojević, mora i da vrši vlast kada osvoji pobjedu. 

Dakle, tu je sada vrlo tesko funkcionisati. Recimo problematično je da neki kadar PZP-a dobije neko mjesto u Upravi  a da tamo mora da sprovodi politiku vlasnika Vijesti.  Ne može da sprovodi politiku Pokreta za promjene jer mi nemamo tamo ni jednog ministra. Ne može da sprovodi ni politiku DF-a a evo da kažem najšire. Ne može da sprovodi ni politiku vladajuce koalicije jer ta politika se nije ni definisala. Nego imamo vladu koja je nametnuta spolja. 

Vlada je, dodaje Medojević, izgubila bilo kakav kontakt sa većinom koja je podržava a sa druge strane na nju utiču neformalni centri moći ili, kako kaže, vladari iz sjenke. 

Sigurno ne mogu biti zadovoljan kako je ova vlada formirana,  Kako ova Vlada funckionise i kako PZP participira u kreiranju politika Vlade, nikako.  Mi uopšte nemamo kontakt sa Vladom. Iz takvog načina funakcionisanja proizilaze javna neslaganja. Ja ne kritikujem Vladu ja sam za nju glasao i podržao sam  premijera ali kritikujem glupe poteze, pogresne poteze, nezakonite odluke , stetne odluke po javne interese i gradjane i tako da to ne ide kako treba.

Komentarisao je Medojević i izjavu ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića da neće zaposljavati partijske kadrove te da će on iskljičivo odlučivati o tome ko će koje mjesto pokrivati. 

To izgleda ovako , kao da ja kažem neću glasati u skupštini nijedan zakon koji dodje od Bojanića. Nije Bojanić postavio Parlament, nije vlada postavila parlament nego je parlament birao Vladu  i postavio Vladu i ima pravo i da pita a da ne govorim da vladajuće partije imaju pravo da učestvuju u vršenju vlasti. Kako ce biti onda odgovorna za politiku u kojoj ne participiraju. Znači, jedna opsta konfuzija koja je posledica te političke deformacije da je vlada formirana ne na osnovu izborne volje gradjana nego na osnovu interesa neformalnih interesa moci. Dakle, oko Vijesti i dijela crkve. 

Medojević ne vjeruje u uspješnu borbu protiv korupcije i organozovanog kriminala u, kako kaže, ovakvom političkom okruženju i bez reformi. Nedavno hapšenje kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića smatra političkim trikom:

Nisu ljudi sa kojima država treba ovako jeftino da se igra, kao što se igrala sa Mićunovićem. Treba snažno udariti, pohapsiti kompletnu strukturu, optuziti ih na bazi dokaza i naravno očistiti drzavne institucije od njihovih plaćenika. Ovako je ispao jeftin politički marketing. Ja sam to i najavio, sportski ribolov. Znači uhvatis ribicu, poljubiš u ruku i pustiš.  Jednostavno ovo je blamiranje države , tako se to ne radi ali očigledno da ovdje vlada iza koje ne stoje političke partije koje čine većinu već stoje tajkuni druge porodice i neki segmenti crkve, očigledno i ne zna kako drzava funkcionise, kako se to radi. 

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja donijelo je rješenje o privremenom finansiranju za januar. Za Medojevića je, citav postupak oko finansiranja i zaduzivanja u iznosu od 750 miliona eura protivzakonit i neustavan.  

Ja imam osjećaj da se plaše da dođu da se suoče ti ministri. Da ne žele, da im je Skupština ispod nivoa. Neki konsultatnt za Aerodrome je sada izabran. Vidite, ni tendera, ni konkurencije, 1200 eura na sat čitamo da je honorar. Vidjećete koji će sve honorari isplivati kada saznamo koliko je pravna firma uzela  za obveznice, koliko je uzela investiciona banka . Apsolutno od početka do kraja protiv ustavan, nezakonit i veoma sumnjiv posao sa aspekta korupcije.

Osvrnuo se Medojević ičestitku premijera Zdravka Krivokapića povodom Dana Republike Srpske i njegovo opravdanje da to nije bilo zvanično saopštenje crnogorske Vlade već je saopšteno u telefonskom razgovoru.  Takvo ponašanje Medojević smatra neozbiljnim jer kako kaže, 80 posto onih koji su glasali za koaliciju koju je predvodio Krivokapić sigurno su stava da je taj potez opravdan.  

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SDP Cetinje: Crkvena omladina opet obmanjuje, mladići iz GP...

“Crkvena omladina SPC, pardon, mladići iz URA, morate se konačno uozbiljiti i prestati sa obmanama. Te 2016....

Upucan šetač pasa Lejdi Gage, oteti njeni ljubimci

Rajn Fišer, muškarac kojeg je 34- godišnja pop zvijezda angažovala za šetnju i brigu o svojim kućnim...

MVP: Vlahović i Pajović predali dužnost otpravnicima poslova

U tom resoru ističu da je Vlahović obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da je predao ključeve od Ambasade...

Pogoršano zdravstveno stanje Pelea (FOTO)

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena jedva se kreće, a posljednjih dana mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

MVP: Vlahović otključao ambasadu, Pajović vratio pečat

Vlahović je obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da je predao ključeve od Ambasade i službenog auta, kao i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare