Mekarti: Važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore

Odnosi Crne Gore i Srbije će se poboljšati nakon što nova crnogorska vlada preuzme dužnost, ali će biti važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore, što obuhvata i održavanje crnogorske prozapadne orijentacije, ocijenio je regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) Pol Mekarti.

Mekarti je za Glas Amerike kazao da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa dvije zemlje poslije odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za nepoželjnu osobu “zbog miješanja u unutrašnja pitanja zemlje”.

“Odnosi između Beograda i odlazeće vlade na čijem čelu je DPS su loši već duže vrijeme, barem od 2016. godine. Dodatno su se pogoršali poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Zbog toga nisam bio u potpunosti iznenađen ovim razvojem događaja”, rekao je Mekarti u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike.

Odluku Podgorice da Božovića proglasi za personu non grata, Mekarti vidi kao “poslednji čin” odlazeće vlade prema Beogradu.

“Vjerujem da DPS vjeruje da je Beograd odgovoran za njegov poraz na izborima. S druge strane, ne može se isključiti provokativan potez Beograda iza kulisa kao jedan povod”, istakao je Mekarti.

U prvoj reakciji na potez Podgorice, srpske vlasti odlučile su da ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića takođe proglase za nepoželjnu osobu, da bi tu odluku na kraju povukle.

“Beograd je očigledno pokušao da deeskalira situaciju možda zato što je bio zabrinut zbog negativne reakcije Evropske unije, a naročito Njemačke”, smatra Mekarti.

U međuvremenu, u Crnoj Gori je za srijedu zakazno zasijedanje Skupštine na kojem će se glasati o novoj vladi. Mekarti se nada da će buduća crnogorska vlada ostati na prozapadnom putu.

“Da bi se to osiguralo, potreban je snažan ponovni angažman Sjedinjenih Država i Evropske unije u Crnoj Gori. U suprotnom, autoritarni akteri nastaviće da ispunjavaju vakum”, upozorio je direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta.

Takođe se nada da će se nova vlada pozabaviti “endemskom korupcijom koja podriva demokratski sistem zemlje” i koja je, kako ocjenjuje, Crnu Goru izložila “malignim spoljnim akterima kao što su Kina i Rusija”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ilibašić: Plate zatvorskih službenika najmanje u regionu

Iz Sindikata UIKS-a saopštili su da u jeku stalnog pisanja medija o dešavanjima u UIKS-u,smatraju da treba...

GI “21. maj”: Maligni duh tzv. podgoričke skupštine i...

“Pod političkim, propagandnim i finansijskim pokroviteljstvom tadašnje srpske vlade i uz prisustvo srpske okupacione vojske izvršena je...

POLICIJA U SUKOBU SA EKSTEMISTIČKOM GRUPOM – Opsada hotela...

"Teroristi su blokirani u jednoj prostoriji hotela, a snage bezbjednosti privode kraju operaciju", rekao je zvaničnik službe...

Jezive provokacije Hrvata na račun Borjana, pominjali Knin i...

Hrvati su ovom pobjedom došli na orag osmine finala, dok ej Kanada izgubila sve šanse da se...

FASHION GURU – GIANNI VERSACE

"Nemojte se pretjerano udubljivati u trendove. Ne dozvolite modi da zavlada vama, već sami odlučite ko ste...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare