Mijović: Nova vlast da se suoči sa problemom narkomanije

Nova vlast mora da se suoči sa problemom narkomanije koju je, kako tvrdi predsjednik GP Nova ljevica Saša Mijović, prethodna stavljala u drugi plan.

“U prethodnoj vlasti nije postojalo političke volje za suočavanje sa ovim problemom čime su  pokazivali bezosjećajnost i nebrigu, ne samo za zdravlje mladih, nego uništenje čitavih porodica pa i društva u cjelini. Zato od nove vlasti očekujemo da joj suočavanje sa ovim problemom bude u vrhu prioriteta”, naveo je Mijović.

Neophodno promijeniti kadar koji, kaže on, ništa ne radi, a prima plate na račun građana za posao koji ne obavlja.

“Formirati profesionalne, operativne i funkcionalne timove od iskusnih i priznatih stručnjaka i profesionalaca iz ove oblasti. Sastavljenih zajedno od predstavnika institucija i civilnog sektora  koji će se adekvatno, svojim iskustvom i znanjem uspješno suočiti i nositi sa ovim problemom, kako bi pokušali spasiti crnogorsku mladost”, navodi se u saopštenju.

Da sve više mladih koristi droge i da je ovaj problem u ekspanziji potvrđuju istraživanja.

“Ovo je uz socijalni i ekonomski jedan od najvećih problema u Crnoj Gori. Podaci iz istraživanja Instituta za javno zdravlje iz 2017. govore da je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 odsto ikada koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u godini koja je prethodila. Takođe i dosadašnja istraživanja EMCDDA, koja se sprovode svake četiri godine, ukazuju na porast broja mladih koji zloupotrebljavaju marihuanu u Crnoj Gori, i to 50 odsto iz jednog u drugo istraživanje”, naveo je Mijović.

 Trend rasta korišćenja kokaina i marihuane je svakim danom sve veći.

“Ulice su preplavljene drogom koja je svakim danom sve jeftinija i dostupnija. Ovo su više nego alarmantni podaci koji pozivaju na akciju i adekvatan odgovor”, dodaje on

Broj smrti koje su posledica korišćenja droga i nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema (apscesi kod zavisnika heroina i buprenorfina) je sve veći.

“Problemi nastali nebrigom prethodne vlasti su brojni. Ne funkcioniše, niti je ikada od svog osnivanja 2008. godine funkcionisalo Odjeljenje za kreiranje politika za sprječavanje zloupotrebe droga pri Ministarstvu zdravlja, nekad Nacionalna kancelarija za droge ili Odjeljenje za droge, čiji je očigledno najveći domet u borbi protiv droga bilo mijenjanje naziva i smanjivanje svojih nadležnosti”, kazao je Mijović.

Kako tvrdi, ne funkcioniše ni Komisija za droge Ministarstva zdravlja Crne Gore, Državni savjet za droge, nema koordinacije, komunikacije, sistemskog odgovora na problem narkomanije.

“Žene su i dalje diskriminisane, ni u Kotoru, Dobroti, ni u Podgorici, KCCG ne postoji ni jedan krevet za smještaj i detoksikaciju zavisnica od droga. U Centru na  Kakarickoj gori se još uvijek plaća tretman, vode je vojna lica, osobe bez iskustva i znanja, politički zapošljeni. Problemi sa buprenorfinskom terapijom, nedostatak standardizovanih programa prevencije, nefunkcionisanje najvećeg broja opštinskih kancelarija za prevenciju, raznih poznatih i nepoznatih tijela za prevenciju i borbu protiv droga koje postoje samo na papiru i u budžetu, itd.”, zaključio je on.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

U Vladi Srbije biće 11 žena, Lončar ostaje ministar...

Za razliku od Lončara, u novu Vladu Srbije 2020. ulaze i neka nova lica. Jedno od njih...

Ljubavna priča i porodičan život čuvenog Zverke je za...

Direktno sa neba stigao je naš drugi sin Kits – napisao je tada Zverka oduševljeno na svom profilu na Instagramu.

Mandić: Neću dozvoliti da tajkuni ukradu narodnu volju i...

“Ovo što rade Miško Perović i grupa okupljena oko drugotajkunske porodice je neprihvatljivo za svakog čestitog čovjeka....

Ovi KUĆNI POSLOVI se završavaju SE*SOM!

U studiji u kojoj je učestvovalo 1.000 ljudi iz Amerike i Velike Britanije, čak 58 odsto anketiranih...

Knežević: Sa Zdravkom Krivokapićem se nisam vidio duže od...

Knežević je naveo da nikakvog sastanka nije bilo, te da Krivokapića nije vidio 15 dana.

NAJČITANIJE

Ubio kolumbijskog narko-bosa i pobjegao: Našli ga kako drhti,...

Stanimirović nije nastradao igrajući ruski rulet, kako su mediji prvobitno izvještavali. Pijana svađa u noći 31. marta pokrenula...

Medojević: Bio sam za istim stolom kada je Gojko...

Medojević ističe kako Gojko Perović nije Crkva, kao što ni Miško Perović nije...

Novi cjenovnik: Odvoz smeća skuplji 50 odsto

Cjenovnik je dobio pozitivno mišljenje Sekretarijata za komunalne poslove, a ovaj organ uprave naveo je razloge za...

Prašović pobijedio Puhala u Beogradu

Prašović je do pobjede došao prekidom u devetoj rundi. To je njegov 14. trijumf...

Milan Popović uhapšen zbog napada na komunalnog policajca

Incident se dogodio danas oko 11,45 časova u Ulici Slobode u Podgorici kada je verbalno, a potom...
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare