Milačić: Pozdravljamo tekst Temeljnog ugovora

''Prava Crna Gora pozdravlja tekst i namjeru potpisivanja Temeljnog ugovora. Prava Crna Gora je naročito zadovoljna što objavljeni tekst Ugovora predstavlja direktan kontinuitet sa predlogom Temeljnog ugovora 42. Vlade nastale na pobjedi 30. avgusta'', navodi Milačić.

Dodaje da ”Prava Crna Gora neće dozvoliti politiku ‘korak naprijed, nazad dva’ u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, a to znači stavljanje u istu ravan kanonskih crkava i vjerskih organizacija, sa neutemeljenim udruženjima građana i NVO-ima, sa samozvanim vjerskim prefiksom, što sumnjamo da je dugoročna namjera ove Vlade”.

Smatra da je tekst ugovora dobar i da definiše većinu problema koji opterećuju odnos između ”jedine kanonske i istorijske crkve na ovim prostorima, SPC, i države sa druge strane”. Garanti ovog ugovora, kako navodi, treba da budu svi i da se ne dozvoli da se on koliko sjutra zgazi nekim drugim dokumentima ove Vlade, u šta Prava Crna Gora otvoreno sumnja.

”Kroz ugovor sa SPC država ima ugovor sa dva milenijuma hrišćanstva, dva milenijuma moderne civilizacije, duhovnosti, kulture i istorije, od apostolskih vremena do danas”, ističe Milačić.

”Ugovor treba potpisati, ali isto tako i odbraniti u vremenima koja dolaze. U tom smislu, Prava Crna Gora pozdravlja brzo potpisivanje objavljenog teksta Temeljnog ugovora, kao izraz onih snaga koje su odbranile svetinje u Crnoj Gori, i snaga koje ne dozvoljavaju legitimizaciju izdaje kao uobičajenog političkog principa”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare