Milatović izašao iz ustavnih ovlaštenja: Ponuđenom platformom gura prosrpske i proruske partije u Vladu

Na juče održanoj pres konferenciji predsjednik države Jakov Milatović predstavio je platformu „Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU“, koju je ponudio svim parlamentarnim strankama na potpis. Milatović ovim činom praktično sebe promoviše u glavnog arbitra na crnogorskoj političkoj sceni i izlazi iz svojih ustavnih ovlašćenja.

Platforma koju je juče Milatović ponudio političkim partijama sadrži niz principa koji su suštinski zapisani u Ustavu Crne Gore. Tako predsjednik države očekuje od političkih partija da se potpisom obavežu da će raditi na usaglašavanju zakonodavne aktivnosti sa Ustavom Crne Gore i pravnom tekovinom Evropske unije, da će pokrenuti parlamentarni dijalog u cilju izbora nosilaca najviših sudskih i tužilačkih funkcija, te da će nastaviti sa pravosudnim reformama zarad odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Drugim riječima Milatović ne izmišlja toplu vodu već traži da partije poštuju Ustav Crne Gore, što one svakako moraju.

Ono što je još juče, dok je šef države na konferenciji za medije čitao ono što piše u dokumentu platforme upalo u oko, je podatak da više od 80 posto navedenih principa se poklapa sa principima Pokreta Evropa sad koje su oni istakli u svom programu objavljenom na njihovom vebsajtu.

Iako je ove principe Milatović predstavio kao nešto novo, a sve u cilju stabilizacije političkih prilika u državi, oni više predstavljaju politički program partije iz koje Milatović dolazi.

U svom jučerašnjem obraćanju novinarima na pres konferenciji i crnogorskoj javnosti predsjednik je sebe predstavio kao arbitra između partija koje pokušavaju da se dogovore oko sastava nove Vlade, kao nekog ko sebe promoviše u ključnog političkog igrača na crnogorskoj političkoj sceni.

Iako je više puta ponovio da smatra će njegov partijski kolega Milojko Spajić kome je on i dao mandat za sastav nove Vlade uspjeti u tom naumu, djelovanje MIlatovića u prethodnom periodu govori upravo suprotno. Njegovi sastanci zgradi predsjedništva sa dvijeme poslanicama koje je Izvršni odbor Pokreta Evropa sad predložio za izbacivanje iz te partije, Radinkom Ćinćur i Jevrosimom Pejović, a koje su otvoreno protiv ideje da Spajić formira Vladu sa manjinskim partijama, ukazuju da se predsjednik države otvoreno miješa u formiranje Vlad, iako za to nema ustavna ovlaštenja.

Da uveliko izlazi i svojih ustavnih okvira pokazuje i to da se sastajao sa Ćinćur i Pejović u zgradi predsjedništva, iako one ni po kom osnovu nemaju šta tu da traže, jer one ne sastavljaju vladu.

Sporna je i činjenica sastančenja sa Spajićem dok traju pregovori za formiranje Vlade. Spajić je dobio mandat i ima 90 dana da sastavi Vladu, ako u tome ne uspije on mora da vrati mandat i tek onda Milatović ima ustavni okvir u kom može da djeluje, sve ostalo je njegovo vanustavno djelovanje, ma koliko se on pravdao da želi da pomogne u stabilizaciji političkih prilika.

Prema ocjeni političkih analitičara predsjednik države je i juče vanustavno djelovao ovom ponudom političkim partijama da potpišu platformu koju on nudi. Ocjena je da on ovim činom na suptilan način pokušava da progura prosrpske i proruske partije u Vladu Crne Gore.

Tako za profesora na kanadskom Univerzitetu Alberta Srđu Pavlovia Platforma predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koja je prezentovana juče na pres konferenciji, je samo naizgled neutralna i potrebna.

“Milatovićeva platforma na nivou retorike i potpisa bez obaveza privremeno “evropeizuje” pro-srpske i pro-ruske političke partije u Crnoj Gori, kako bi njihovo učešće u novoj vladi zvučalo prihvatljivije za politički Zapad”, napisao je Pavlović na društvenoj mreži X.

Vanustavno djelovanje predsjednika juče je bila i glavna tema pitanja novinara na održanoj pres konferenciji.

Iako više puta upitan direktno, Milatović je u maniru političara odgovarao da sve ovo radi u cilju rješenje političke krize, optužujući partije koje učestvuju u procesu formiranja Vlade da odgovornost prebacuju na njega, iako on makar zvanično ne učestvuje u tom procesu.

Čudi onda zašto se Milatović u isto vrijeme nudi kao glavni arbitar i odbacuju bilo kakvu odgovornost za proces formiranja Vlade.

“Ja pričam jednostavne stvari bez političke konotacije. Da bi odblokirali stvari u pravosuđu potrebna je snažnija podrška u parlamentu… Ključ kod mandatara. Nemojte da svoje nesnalažanje prebacujete na predsjednika države. Neki politički akteri su prepoznati kao oni koji često prebacuju loptu na neke druge. Ja kao predsjednik sam iskreno nastupao prema građanima i prema bilo kom. Moji stavovi su jasni i isti su ovdje i bilo gdje. Na svakom sastanku koji sam imao sa partnerima pričao sam iste stvari i nemam šta da skrivam” naveo je Milatović juče na pres konferenciji.

Upravo ova rečenica, “snažnija podrška u parlamentu” vjerovatno skriva pravu namjeru ponuđene platforme, a to je ulazak ZBCG u Vladu, jer Milatović očigledno računa da bez podrške njihovih poslanika odblokiranja pravosuđa neće biti.

Potpisom na ponuđenu platformu, ZBCG bi se makar deklarativno svrstao u pro EU partiju, iako se oni godinama unazad deklarišu kao anti EU i anti NATO partija, a onda bi sve to lijepo moglo da se upakuje i kao trojanski konj ponudi EU partnerima kao najbolje moguće rješenje za Crnu Goru.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Che
Che
03/10/2023•07:52 07:52

Na kraju ove tužne balade, izgleda da ipak i ne zaslužujemo da imamo svoju državu, da budemo ponositi, suvereni i samostalni. Tzv “avgustovska većina”, kojima komanduju i koje plaćaju AV, BIA, SVR, FSB, sa smiješnim i nesposobnim, malim momom, kvarnim i bezskrupuloznim bratom abazom, izdajničkim antizapadnim, anti NATO i anticrnogorskim df – om, crkvenim demokratama, anticrnogorskoj ura, staljinističkim i prosrpskim snp – om i ostale ruske sluge, poslušnici i plaćenici žele da prekinemo pregovore i zaustavimo put u EU, članstvo u NATO je već duboko iskompromitovano, hoće da budemo jadni i bijedni kmetovi srpskih popova, njihov manastirski feud, bezlična raja,… Pročitaj više »