test

Milatović: Iznenađen sam odlukom da Zenović bude nosilac liste PES-a u Budvi, državni stav o Srebrenici poznat

Standard

23/04/2024

13:39

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da je iznanađen odlukom da glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović bude nosilac liste PES na izborima u Budvi.

“Da li je da je li odluka jedne od vadajućih partija da glavnog pregovarača imenuje za nosioca izborne liste na lokalnim izborima, dobra za ispunjenje državnog interesa, ostavljam građanima da sude, ali mislim da je odgovor jasan. Pomalo sam iznenađen tom odlukom, opet imajući u vidu šta je to naš državni interes, a interes je članstvo u EU. Da bi se to desilo važno je da u junu dobijemo IBAR i otključamo naš evropski put. Svaka odluka donosioca odluka mora da ima to u vidu”, rekao je Milatović. 

Upitan da li će formirati stranku sa kojom bi učestvovao na izborima, rekao je da je njegova partija Crna Gora.

“Moja partija je u ovom trenutku Crna Gora,  a da li ce procesi u državi zahtijevati moje drugačije pozicioniranje to ćemo vidjeti”, rekao je Milatović. 

Komentarišući to što je 70 NVO potpisalo apel, kojim traži da Vlada kosponzoriše rezoluciju UN o Srebrenici, Milatović kaže da Crna Gora ima državni stav. 

“Da li je Vlada promijenila mišljenje u odnosu na državni stav, to je pitanje za Vladu”, rekao je Milatović. 

Milatović je na Cetinju ugostio predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar.

Pirc Musar je rekla da su sudske odluke označile genocid kao genocid.

“Pitanje Srebrenice nije lako ali svi znamo da postoje sudske odluke koje su genocid označile kao genocid. Tu nema nikakve rasprave i ne smije je biti”, rekla je Pirc Musar. 

“Slovenija je odlučila da kosponzoriše, jer se radi o tome kakvu prenosimo poruku generacijama koje donose iza nas. To je teška za stvar ali treba priznati šta smo uradili u prošlost, da bi išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori”, rekla je ona. 

Milatović je, upitan da prokomentariše izvještaj State Departmenta o demokratskim procesima u Crnoj Gori, kazao da naša zemlja bilježi znaačjnu demokratsku transformaciju i konsolidaciju.

“Smatram da smo postali demokratski zrelije društvo i čini mi se da postoji politička volja da se odgovori na izazove koje ova zemlja imala u prethodnom periodu.  Dobro je što je došlo do promjene, a time i do snažnije vjere građana u institucije našeg sistema”, rekao je Milatović.

Kaže i da je zadovoljan trendom demokratskog razvoja.

“Saglasan sam da je to moglo i bolje i da u narednom periodu treba da tome više posvetimo pažnju. Na donosiocima odluka je da pokažu vidljive rezultate i da sa riječi pređu na djela”, zaključio je predsjednik, dodajući da u poslednje vrijeme retorika nije odgovarala djelima.

Pirc Musar: Stabilan Balkan znači stabilnu Evropu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Slovenija bila i jeste i uvjeren je da će nastaviti da bude najsnažniji zagovornik ulaska Crne Gore u EU. On je na konferenciji za medije sa slovenačkom predsjednicom Natašom Pirc Musar, kazao da Crna Gora ostaje posvećenaposevećena afirmaciji susjedskih odnosa na Balkanu.

“Podrška prijatelja proširenja poput Slovenije za nas je od posebne važnosti. Raduje me što ćete svojim prisustvom moći da se uvjerite u demokratski razvoj Crne Gore, srovođenje reformskih procesa ali i težnjama da unaprijedimo ekonomsku aktivnost”, rekao je Milatović.

Slovenija, rekao je Milatović, nije samo jedan od najvažnijih partnera već je to zemlja na koju u razvojnom smisli treba da se ugledamo.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar rekla je da je puno mogućnosti za saradnju u okviru dvije zemlje, a posebno je važna privredna saradnja.

“Jasna poruka vama i vašim ljudima, je da u Sloveniji koja je 20 godina članica Evropske unije, ima iskrenu prijateljicu i saveznika koja jako podržava vaš dalji evropski put i uvijek je spremna da vam pomogne”, rekla je Pirc Musar.

Kazala je da je za ostvarenje vanjskih političkih ciljeva potrebno veliko stpljenje i da mora postojati jedinstvo unutar i van države. Kazala je, da kada se god sretne sa Milatovićem, on vijek zagovara evropski put Crne Gore.

“Članstvo u EU je bio jedan od glavnih ciljeva Slovenije. Tako treba da bude i u Crnoj Gor. Crna Gora stupa po svom putu ali ima istu viziju kao što smo je imali mi u Sloveniji, zato vas tome iskreno podržavamo”, rekla je Pirc Musar.

Kazala je da u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, ne smijemo zaboraviti na Balkan. Ako Balkan bude stabilan, biće i Evropa, smatra ona.

“Uprkos različitim mislima, želimo da Balkan postane dio Evrope. Mi članovi EU, moramo to prepoznati, ali proces je dvosmjeran. Države moraju usvojti reforme i poštovati dogovore. Ujedno mora i EU, kao iskusna dobronamjerna voditeljica zajedno sa državama članicama svojim primjerom pomagati državama Balkana”, rekla je Pirc Musar.

Ona je kazala i da osjećaj zaboravljanja na pridruživanje može dovesti do nestabilnosti i ohladiti medjususjedske odnose.

“Za Sloveniju je Crna Gora značajan činilac u regiji. Veselimo se što je Crna Gora ta država koja je otvorila sva poglavlja. Zaista možete biti primjer svima u regiji. Unutar EU osjeća se velika naklonjenost vašoj državi i nadam se da će Crna Gora ostati pogonska lokomotiva za sve u regionu”, rekla je ona.

Izvor (naslovna fotografija):

Kabinet predsjednika Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)