Ministar Radulović u Briselu: Crnoj Gori potvrđena podrška sa važnih evropskih adresa

Radna posjeta ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Briselu nastavljena je sadržajnim susretima sa potpredsjednikom Evropske komisije i komesarom EU Margaritisom Šinasom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, evropskim poslanikom i stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom i diplomatskim savjetnikom predsjednice Evropske komisije Fernandom Andersenom Gimaraešom.

Na sastanku sa potpredsjednikom EK, pružena je puna podrška Vladi Crne Gore u snaženju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Istaknuto je da EU snažno podržava Crnu Goru u procesima koji vode punopravnom članstvu u EU.

Na sastanku sa Lajčakom, koji je trajao duže od 90 minuta, apostrofiran je značaj evropske perspektive koja predstavlja zamajac za reformske procese u Crnoj Gori, pri čemu je potvrđena neupitna podrška EU na tom putu. Specijalni predstavnik Unije kazao je da je važno da, uprkos svim izazovima i kretanjima na unutrašnjem planu, Crna Gora istraje na evropskom putu. Na toj liniji, istakao je i važnu ulogu naše države u regionu Zapadnog Balkana, dodajući da je dijalog svih političkih aktera o svim važnim pitanjima suštinski za napredak. Ministar Radulović je kazao da će Crna Gora nastaviti da ispunjava obaveze na spoljnopolitičkom planu, sa jasnim ciljem da realizuje svoj prioritet i postane prva naredna članica EU, imajući u vidu da je to želja skoro 80% naših građana.

Radulović i Miroslav Lajčak

Tokom razgovora sa evropskim poslanikom Piculom, sagovornici su se osvrnuli na nedavni Izvještaj EK o napretku, ocjenjujući da je važno obezbijediti pomake u reformama, prije svega u pravosuđu. U tom kontekstu, Picula je kazao da je potrebno izbjegavati retoriku koja doprinosi polarizaciji u društvu i podizanju tenzija.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da naša država ostaje u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, te da su u prethodnih deset mjeseci postignuti mjerljivi rezultati na tom planu, koji su prepoznati

i priznati od strane evropskih i međunarodnih partnera. Dodao je da ćemo djelovati u skladu sa preporukama EK, a da pozitivne ocjene u domenu spoljne politike predstavljaju vjetar u leđa za nastavak evropskog putovanja.

Na sastanku sa diplomatskim savjetnikom Gimaraešom, još jednom je istaknuta jasna podrška Evropske komisije, o čemu govori i nedavna posjeta predsjednice EK Crnoj Gori, koja je pohvalila naša dostignuća i ohrabrila nastavak pregovora. Ministar Radulović je kazao da cijenimo poruke ohrabrenja, te da smo dužni našim građanima i mladim generacijama Evropsku uniju, jer kako je istakao, oni očekuju i zaslužuju napredak i bolji životni standard.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
...
...
27/10/2021•21:50 21:50

Kad ćete pričati o obespravljenim etničkim Crnogorcima? O vjernicima domicilne Crnogorske pravoslavne crkve kojima su oteti hramovi? Ljudska prava su nam ugrožena u našoj rođenoj zemlji…a vi samo o korupciji…90% stanovnika ne pripada korupcionaškom i kriminalnom miljeu ali ne brinete o njihovom životu ni o pravima.