Mugoša: Usporavanje, odnosno stagnacija EU integracija u Crnoj Gori

Komentarišući najnoviji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, poslanik SD-a Boris Mugoša je naveo da je u pitanju još jedna potvrda vrlo jasne činjenice a to je da sa aktuelnom vlašću Crna Gora ne može postati članica EU.

“Poslednji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore je najlošili u posljednjih šest godina. Nije u pitanju moja subjektivna ocjena, nego se radi o egzaktnoj kvantifikaciji napretka za sva poglavlja, koja se kao komparativni metod koristi za cijeli region u procesu pristupanja. Ukupna ocjena Crne Gore ove godine je 3,03, što je najniža ocjena u posljednjih šest godina od kad postoje mjerenja”, istakao je Mugoša.

Poslanik Socijaldemokrata navodi da je posljedica činjenja i nečinjenja aktuelne vlasti usporavanje, odnosno stagnacija procesa EU integracija u CG.

“Posebno zabrinjava konstatovana činienica koju su potencirali i evropski zvaničnici, a to je da nema progresa u oblasti pravosuđa i da ključne refome u toj oblasti stagniraju. Takođe, poražavajuće je i što aktuelna vlast nije napravila ozbiljnije pomake u implementaciji privremenih mjerila. U Izvještaju su navedene i brojne primjedbe na koje smo mi u SD-u više puta ukazivali a tiču se donošenja važnih Zakona po ubrzanoj proceduri, bez adekvatnih konsultacija i neusklađenih sa evropskim standardima”, kazao je Mugoša.

Poslanik SD-a navodi da javnost svjedoči jasnim signalima o propustima aktuelne vlasti kojima se ugrožava naša evroatlanska perspektivu, dok je ovaj Izvještaj Evropske komisije još jedna potvrda (ne)sposobnosti aktuelne vlasti i u procesu evropskih integracija.

“Kao što sam više puta isticao, sa aktuelnom vlašću Crna Gora ne može postati članica EU i ne može ostati pouzdana članica NATO saveza. Zato je potrebno formirati prelaznu Vladu i pokrenuti suštinski dijalog svih građanskih i evropskih snaga u Crnoj Gori koje žele da Crna Gora bude sljedeća članica EU i da ostane pouzdana članica NATO saveza, kako bi se popravilo veoma nezavidno stanje u zemlji i pripremili uslovi za izbore”, ukazao je Mugoša.

“Vjerujem da je i ovaj Izvještaj, sve konkretniji signali koji dolaze u poslednje vrijeme sa važnih međunarodnih adresa i vrlo kompleksna društveno-politička situacija u državi jasna poruka pojedinima – ili EU i NATO, ili…”, zaključuje Mugoša.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ko ima najsporiji internet na svijetu: Za skidanje filma...

Cable.co.uk je u izvještaju o brzini širokopojasnog pristupa internetu širom svijeta u 2021....

Eskobar poručio Kurtiju: SAD posvećene napretku u dijalogu Prištine...

Kako je saopštila Vlada Kosova, premijer Aljbin Kurti je sinoć telefonom razgovarao sa...

KCCG: Životno ugroženo 30 COVID pacijenata

“Na liječenju se trenutno nalazi 87 pacijenata sa COVID-19 infekcijom”, saopšteno je iz...

Treću dozu primile 52.574 osobe

Prvu dozu vakcine primila je 276.861 osoba ili 44,7 odsto, a drugu 258.896...

EUSAIR Grupa za kvalitet okoline primjećuje: Jadransko-jonska regija s...

Tokom 15. sastanka tematske upravljačke grupe stuba „Kvalitet životne sredine“ u okviru Strategije...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare