Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (biračke odbore, OIK-e i DIK) da sjutra ostave po strani političke razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan, poručio je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

“Pozivamo kandidate/kinje koji učestvuju u drugom krugu izbora, njihove simpatizere i aktiviste, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano glasaju”, istakao je Koprivica.

CDT apeluje na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

“Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika/ca izbora i građana/ki Crne Gore. Apelujemo na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju”, kazao je Koprivica.

Dodaje da svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike.

“Pobjednik na izborima imaće vremena za slavlje i nakon izborne noći”, naglašava Koprivica.

Prema njegovim riječiama građanke i građane Crne Gore podsjećaju na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

“Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele”, naglašava on.

U toku izbornog dana CDT neće organizovati klasične pres konferencije ali javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu.

Sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača (08h, 09h, 11h, 12h, 15h, 18h, 19h, 20h), informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo – biće dostupni na YouTube kanalu CDT CrnaGora, na našim nalozima na društvenim mrežema i sajtovima www.cdtmn.org i raskrinkavanje.me.

“Priželjkujemo “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, sličan onome u prvom krugu izbora, ali i poručujemo svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima”, kaže Koprivica.

Takođe, poručuje da, CDT poziva građane/ke ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzija ili izaziva panika.

“Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portala Raskrinkavanje.me provjerio. One koji smatraju da su im prava u toku izbornog dana na bilo koji način ugrožena ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave nama (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu CDT CrnaGora) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava. Glasaj slobodno”, zaključio je Koprivica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Udruženje pravnika: Radulović učestvovao u istraživanju o indeksu vladavine...

“Svjetski projekat pravde mjeri razvoj vladavine prava u zemljama na osnovu prakse, iskustva i percepcije opšte javnosti...

Adžić: Na udaru 40-ak osumnjičenih kriminalaca, država spremna za...

“Na 50 lokacija tretirano je 40-ak članova organizovanih kriminalnih grupa i to je pokazatelj da je država...

Mijović: Abazović da se javno izvini stanovnicima Zabjela, osobama...

Prema njegovim riječima, ovom izjavom Abazović je pokazao da nije dostojan da obavlja, ne samo premijersku, već...

Vujović: Na sceni sprega Abazovića i bivšeg DF-a, ne...

Vujović kaže da je nedopustivo da premijer u tehničkom mandatu koristi državne resurse za predizborne svrhe i...

Deset parfema koji su najveće zvijezde na društvenim mrežama

I korisnici društvenih mreža svjesni su, naime, činjenice da su parfemi puno više od samo još jednog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare