Novaković-Đurović-Popa: Jedan od prioriteta biće očuvanje zaštićenih područja i njihovo unaprjeđenje upravljanja

Prioritet Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biće ispunjavanje Zelene agende.

Odlučni smo da rješavamo goruće ekološke izazove i da pružimo konkretna rješenja, kako bismo odblokirali proces EU integracija i doprinijeli očuvanju životne sredine i prostora, poručila je ministarka Ana Novaković Đurović na današnjem sastanku sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Ona je naglasila da su brojni prioriteti u radu, ali da će jedan od značajnijih biti očuvanje zaštićenih područja i unapređenje upravljanja istim.

Kao primjer, ministarka je navela Ulcinjsku solanu, sa čime se usaglasila i ambasadorka Popa koja je saopštila da je Solana jedan od prioriteta na EU agendi, uz Skadarsko jezero i Taru. Osim zaštićenih područja, fokus rada biće i na upravljanju otpadom, tretmanu voda i klimatskim promjenama.

– Posebno značajnim smatram izgradnju i unapređenje institucionalnih i administativnih kapaciteta u cilju ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 27, stoga nam je posebno važna kontinuirana podrška Evropske unije – kazala je Novaković Đurović.

Ambasadorka Popa je ministarki ekologije naglasila da će Ministarstvo uvijek imati podršku i u tehničkom i finansijskom smislu, dok god ta podrška dovodi do konkretnih rješenja i napretka u procesu evropskih integracija.

– Drago mi je da imate volju i želju da na konkretan i pragmatičan način rješavate izazove sa kojima se suočava Crna Gora u oblasti ekologije, da imate ostvarive i realne ciljeve. Nadam se da će se naša saradnja u budućem periodu intenzivirati kako bismo zajedno doprinijeli boljim rezultatima u oblasti zaštite životne sredine – kazala je Popa.

Na sastanku je posebno naglašen značaj koordinacije i saradnje svih relevantnih aktera i institucija u pogledu ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 27, sa posebnim naglaskom na saradnju sa lokalnim upravama, NVO i civilnim sektorom.

Razgovarano je i o novoj legislativi u oblasti prostornog planiranja i načinu na koji se predviđa uređenje ta oblasti.

Sastanku ministarke Novaković Đurović i ambasadorke Popa prisustvovao je Ljubiša Pavićević, v.d. generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Ingve Engstrom i savjetnica za dobro upravljanje i evropske integracije u DEU Ana Stanišić Vrbica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U padu aviona poginuo američki senator sa porodicom

Avionska nesreća se dogodila ubrzo nakon polijetanja sa aerodroma Canyonlands koji se nalazi približno 24 kilometra sjeverno...

Podi u Herceg Novom: Školu od zatvaranja spasio upis...

Kako je kazala direktorica škole Mare Vujinović, prije deset godina roditelji su na...

Server: Srbija će nastaviti da slijedi iredentističke ciljeve u...

Server podsjeća da je prošle godine bilo tenzija koje su izazvale registarske tablice tj. odluka da sva...

Roditelji su je krili zbog ljepote: Najljepša žena i...

Iako je prije par dana napunila 59 godina, njoj bore tako dobro stoje i njena ljepota ne...

Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije i Francuske

U odvojenim razgovorima sa ambasadorkama u rezidenciji na Cetinju, predsjednik Milatović poželio im...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare