test

Novaković-Đurović-Popa: Jedan od prioriteta biće očuvanje zaštićenih područja i njihovo unaprjeđenje upravljanja

Standard

06/05/2022

16:11

Prioritet Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma biće ispunjavanje Zelene agende.

Odlučni smo da rješavamo goruće ekološke izazove i da pružimo konkretna rješenja, kako bismo odblokirali proces EU integracija i doprinijeli očuvanju životne sredine i prostora, poručila je ministarka Ana Novaković Đurović na današnjem sastanku sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Ona je naglasila da su brojni prioriteti u radu, ali da će jedan od značajnijih biti očuvanje zaštićenih područja i unapređenje upravljanja istim.

Kao primjer, ministarka je navela Ulcinjsku solanu, sa čime se usaglasila i ambasadorka Popa koja je saopštila da je Solana jedan od prioriteta na EU agendi, uz Skadarsko jezero i Taru. Osim zaštićenih područja, fokus rada biće i na upravljanju otpadom, tretmanu voda i klimatskim promjenama.

– Posebno značajnim smatram izgradnju i unapređenje institucionalnih i administativnih kapaciteta u cilju ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 27, stoga nam je posebno važna kontinuirana podrška Evropske unije – kazala je Novaković Đurović.

Ambasadorka Popa je ministarki ekologije naglasila da će Ministarstvo uvijek imati podršku i u tehničkom i finansijskom smislu, dok god ta podrška dovodi do konkretnih rješenja i napretka u procesu evropskih integracija.

– Drago mi je da imate volju i želju da na konkretan i pragmatičan način rješavate izazove sa kojima se suočava Crna Gora u oblasti ekologije, da imate ostvarive i realne ciljeve. Nadam se da će se naša saradnja u budućem periodu intenzivirati kako bismo zajedno doprinijeli boljim rezultatima u oblasti zaštite životne sredine – kazala je Popa.

Na sastanku je posebno naglašen značaj koordinacije i saradnje svih relevantnih aktera i institucija u pogledu ispunjavanja mjerila iz Poglavlja 27, sa posebnim naglaskom na saradnju sa lokalnim upravama, NVO i civilnim sektorom.

Razgovarano je i o novoj legislativi u oblasti prostornog planiranja i načinu na koji se predviđa uređenje ta oblasti.

Sastanku ministarke Novaković Đurović i ambasadorke Popa prisustvovao je Ljubiša Pavićević, v.d. generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Ingve Engstrom i savjetnica za dobro upravljanje i evropske integracije u DEU Ana Stanišić Vrbica.

Ostavite komentar

Komentari (0)