NSC: Imamo čvrste dokaze o umiješanosti Rusije u predizborna dešavanja u Crnoj Gori

Američki Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće (NSC) saopštio je da ima dokaze o umiješanosti ruske jedinice GRU u dešavanja uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Ovo tijelo, koje se bavi pitanjima nacionalne bezbjednosti, vojske, spoljne politike sa visokim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost dio je kabineta američkog predsjednika.

– Imamo snažne dokaze o aktivnostima GRU jedinica, navodi se u saopštenju Savjeta koje je objavio Njujork tajms, a u kojem se ova jedinica optužuje za pokušaj zavjere nasilnog uticaja na izbore u Crnoj Gori 2016. godine, ali i za trovanje bivšeg GRU oficira Sergeja V. Skripala u Salzburiju u Engleskoj, i za atentate širom Evrope.

MITO

U tekstu koji je juče objavio Njujork tajms, a koji se bavi vezom između ruske obavještajne jedinice i dešavanjima u Avganistanu, kada su navodno ruski zvaničnici nudili novac talibanima za napade na američke vojnike, govori se i o djelovanju ove jedinice širom Evrope, za koju, kako tvrdi Njujork tajms, Nacionalni savjet za odbranu se opirao otvorenom razgovoru o ovoj jedinici.

Prema pisanju Njujork tajmsa, postojale su čvrste veze između ruskih operativaca i avganistanske mreže. Nacionalni Savjet tvrdi da su otkrili nekoliko pojedinaca u ovoj mreži koji su imali veze sa Rusijom.

– Višestruki izvori su potvrdili da su elementi ove kriminalne mreže više od jedne decenije radili za ruske obavještajne službe i putovali u Moskvu u aprilu 2019 – citira Njujork tajms saopštenje Nacionalnog savjeta.

Deklasifikovano saopštenje Nacionalnog savjeta, takođe je potvrdilo američkim zvaničnicima saznanja o ruskim operativcima, poznatim kao Jedinica 29155 GRU, piše američki list.

– Vlada se prethodno opirala otvorenom razgovoru o ovoj grupi, iako je istraga Timesa 2019. godine to povezala sa raznim operacijama, pozivajući se na zapadne bezbjednosne zvaničnike koji su govorili pod uslovom anonimnosti – piše Njujork tajms.

PODLE OPERACIJE

Suprotno tome, izjava Savjeta za nacionalnu bezbjednost identifikovala je druge „podle operacije“ širom svijeta za koje je vlada mislila da ih je odred izveo.

– Imamo snažne dokaze o aktivnostima GRU jedinice, koja je pokušala da nasilno utiče na izbore u Crnoj Gori 2016. godine, ali je povezana i sa trovanjem Sergeja Skripala u Salzburiju i atentatima širom Evrope – naveo je Nacionalni savjet.

Prema pisanju Njujork tajmsa, odluka američke vlade da deklasifikuje obavještajne podatke o Jedinici 29155 uslijedila je pošto su dvije evropske zemlje nedavno javno iznijele sumnju da je ta jedinica odgovorna za sabotažne akcije na njihovom tlu.

Sredinom aprila, češki premijer rekao je da postoje „jasni dokazi“ koje su tamo prikupile obavještajne i bezbjednosne službe, utvrđujući „opravdanu sumnju“ da je Jedinica 29155 umiješana u dvije eksplozije u skladištima municije u kojima su 2014. poginula dva Čeha. Rekao je da će vlada protjerati skoro 80 ruskih diplomata.

Tekst iz Njujork tajmsa

VOĐA

Nekoliko dana kasnije, tužilaštvo u Bugarskoj saopštilo je da istražuje moguću vezu između Jedinice 29155 i četiri eksplozije na skladištima municije tokom protekle decenije. Najmanje dva su se dogodila dok su pripadnici jedinice često putovali u i izvan Bugarske, saopštila je kancelarija.

– Iako je većina prethodnih izvještaja o aktivnostima Jedinice 29155 bila usredsređena na Evropu, njen vođa, general-major Andrej V. Averjanov, ima iskustva u Centralnoj Aziji. Diplomirao je 1988. godine na Taškentskoj vojnoj akademiji u tadašnjoj sovjetskoj republici Uzbekistan, godinu dana prije sovjetskog povlačenja sa graničnog Avganistana – piše list.

Vlada, navodi Njujork tajms očigledno nije sve deklasifikovala.

– U izjavi Bijele kuće opisani su, ali nisu detaljno navedeni određeni dokazi, držeći u tajnosti svoje izvore i metode prikupljanja informacija. Nije preciziran broj jedinice G.R.U., ali zvaničnici su rekli da je to bila Jedinica 29155 – piše u tekstu.

Bijela kuća takođe nije identifikovala članove avganistanske mreže koju je optužila za direktnu interakciju sa Jedinicom 29155.

Tri zvaničnika ranije su ih imenovala kao Rahmatullah Azizija, nekadašnjeg krijumčara droge, koji se obogatio kao posrednik ruskih špijuna, i Habib Muradi. Obojica su izbjegli zatvor i navodno su pobjegli u Rusiju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Građanska inicijativa 21. maj: Politička okupljanja koja organizuje SPC...

Prema njihovim riječima razlog tome je jer su politićki događaji koji oni sponzorišu uvijek sa ekstremno-desnom ideološkom...

Lica sa invaliditetom i mediji zajedno protiv predrasuda

“Mediji bi mnogo više trebali da izvještavaju o pravima, problemima i potrebama LSI, kako bi društvo shvatilo...

BS: Država mora pokazati kapacitet da zaštiti bezbjednost novinara

" Sloboda izražavanja i generalno, novinarske slobode, ključni su segmenti za potpunu demokratizaciju društva. Crna Gora je...

Damjanović: Kovačević šibicarskim trikom pokušao da prevari upravu Nikšićkog...

Prema njegovim riječima ono što je važno napomenuti radi crnogorske javnosti jeste da je Kovačević vidno uznemiren...

Bošnjak: Krivokapiću, postali ste glavni problem Crne Gore

Pismo prenosimo integralno: “Gospodine Krivokapiću, Neću Vam dozvoliti da na jedan...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
BMX
BMX
08/05/2021•08:55 08:55

Džaba milion dokaza kad će ih sud srpskog sveta osloboditi krivice