test

Odbornici DPS-a tužili Skupštinu Glavnog grada zbog posljednjih imenovanja

Standard

12/07/2023

13:36

Odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) podnijeli su Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv Skupštine Glavnog grada zbog posljednjih imenovanja u podgoričkim preduzećima, potvrdio je Pobjedi odbornik DPS-a Andrija Klikovac.

Podsjećamo, Denis Hota je imenovan za v.d. izvršnog direktora Čistoće, Alija Hamzića za v.d. izvršnog direktora Parking servisa, Ratko Vujovića za v.d. direktora Vodovoda, Radonja Vulikića za v.d. direktora Pogrebnih usluga, Radoš Zečević za v.d. direktora Puteva, Petar Kneževića za v.d. direktora Zelenila, a Marko Čađenović za v.d. direktora Javne ustanove Kakaricka gora.

Klikovac je istakao da su u tužbi ključna dva elementa: nedostatak kvoruma na petoj sjednici Skupštine Glavnog grada i nepoštovanje zakona i propisa koji su definisani i statutom i poslovnikom te institucije.

“Na petoj sjednici nije bilo kvoruma prilikom izglasavanja dnevnog reda – zato što je za to potrebno prisustvo 30 odbornika. Tada je bilo prisutno 29, a nakon što je dnevni red izglasan odbornik DPS-a Mihailo Anđušić je pristupio sjednici. Dnevni red je izglasan bez njega”, pojasnio je Klikovac dodajući da to decidno piše u tužbi.

Drugi element tužbe, kako je kazao Klikovac, je to što su vršioci dužnosti u preduzećima izabrani izvan tih preduzeča – što je suprotno zakonu.

U DPS-u smatraju da su posljednji imenovani vršioci dužnosti predloženi na osnovu političkih kriterijuma i partijskih dogovora – na osnovu toga koliko je neko od lica zaduženo za broj glasova u određenom dijelu grada.

“Naprimjer Demokrate su najbolji rezultat ostvarile u Grbavcima – i sada je jedan od direktora lice koje je tamo nastanjeno. Tako su postupali i u drugim slučajevima”, tvrdi Klikovac poručujući da sve ovo jasno govori da nema meritokratije, te da svjedočimo partijskom rezultatu tih preduzeća i lica.

On je ukazao na to da u redovima zaposlenih u tim preduzećima postoji značajan broj stručnih lica koji mogu da obavljaju navedene funkcije i da ostvaruju dobre rezultate.

“Ukoliko se ova tužba bude uspješna, tražićemo da se ispitaju sve odluke vršilaca dužnosti, a u koliko se bude dokazalo da je bilo elemenata koji ukazuju na štetu imovine grada i budžeta Podgorice dalje ćemo procesuirati takve radnje”, zaključio je Klikovac.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Glavnog grada

Ostavite komentar

Komentari (0)