Izvor:Pobjeda

OPOZICIJA: Više lica traži krivca

Dan nakon što je dogovor opozicije o jedinstvenoj listi za parlamentarne izbore propao, nastavilo se upiranje prstom i traženjem krivca za neuspjeh sastanaka, ali je i otkriveno da je kao opcija za nosioca "nestranacke" liste figurirao hirurg Dragan Kastratović.

Iako su iz opozicije u prvi mah optuživali Građanski pokret URA koji nije želio na zajedničku listu sa Demokratskim frontom, ovog puta iz Demokratskog fronta su za izostanak dogovora okrivili – Demokrate.

Tajni dogovori

To je učinio poslanik ovog saveza Slaven Radunović koji je na Fejsbuku napisao da je to što URA nije željela na jedinstvenu listu bio samo izgovor za Demokrate da i oni odbiju ujedinjenje opozicije.

– Nećemo jedinstvo, jer nece URA?! Ko? URA, kažu… Ko? URA. Mnogo je to loš izgovor, braćo i kolege iz Demokratske Crne Gore. Rekao bih smiješan. Sav naš narod sa litija, iz protesta, bez posla, bez nade čekao je jedinstvenu listu. Mnogo, mnogo je slab izgovor URA – napisao je Radunović, dodajući da je DF prihvatao svaki prijedlog na dva sastanka opozicije.

Agilni Radunović je na Fejsbuku otkrio da je bilo nekih zanimljivih prijedloga koji do sada nijesu objelodanjeni. 

Poslanik DF-a je konstatovao da je URA prvenstveno predlagala da sve ostale opozicione stranke naprave jednu listu, a da “se oni pobiju sa SDP-om i pokušaju da ih zadrže ispod cenzusa”, što je, tvrdi Radunović, bilo – prihvatljivo većini. 

Prema tim informacijama, ispada da je Dritanu Abazoviću bilo bitnije da se “pobije” sa SDP-om i da na političkoj sceni ne bude ni jedne opozicione suverenističke stranke, nego da učestvuje na zajedničkoj listi i da pokuša da svrgne vlast. 

Iz Ure nije bilo odgovora na ovaj Radunovićev post, pa sada može samo da se nagađa da li je Abazović na ideju obračuna sa suverenističkom SDP došao nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem ili uz sugestije iz koncerna “Vijesti” čiji je glavni urednik uz popa Gojka Perovića bio nazočan tom sastanku.

 Kako god, za propast ovog tajnog plana Radunović je na kraju optužio – Demokrate Alekse Bečića.

– Ali, Demokrate nijesu htjele listu bez Ure – zaključio je Radunović. 

Uprkos oštrim kritikama Radunovića, jedan drugi lider Fronta, Nebojša Medojević, ponovo je pružio ruku Demokratama. 

– Kolega Bečiću, građani Crne Gore, naši i vaši birači, slobodni građani traže slogu i jedinstvo jer više ne mogu da trpe nepravdu s kojom se suočavaju od ove vlasti – rekao je Medojević u parlamentu.

Za sada, iz štaba Demokrata nije bilo odgovora na ponovljeni poziv Demokratskog fronta.

Danilovićevo “otkriće”

O dešavanjima sa opozicionog samita progovorio je juče i poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović koji je kazao da je na sastancima bilo prihvaćeno da sa doktorom Draganom Kastratovićem, čovjekom koji nije član niti jedne stranke, razgovara o tome da bude nosilac liste, ali da se na kraju i od toga odustalo.

Danilović je otkrio i da je, kao drugog na listi, predlagao hirurga Miodraga Cara Pavličića, angažovanog u organima Ure. 

Kastratović i Pavličić su se nadavno zajedno pojavili na jednoj drugoj listi – pisma podrške nikšićkim ljekarima koji učestvuju na litijama i podržavaju “opravdanu borbu Srpske pravoslavne crkve” protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore nije krio razočaranost što je odbijen njegov prijedlog i okrivio je dio opozicionih kolega za politički kukavičluk. 

– Meni nikada neće biti jasno i nikada neću razumjeti drugačije nego kao politički kukavičluk. Moj je prijedlog prihvaćen velikom većinom, ali, na kraju, nije bilo dogovora – naveo je Danilović, konstatujući da se opozicija sastala ne zato što su tako osmislili, već zbog velikog pritiska javnosti.

Optimističke poruke

Nijesu svi lideri bili pesimisti. 

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković ipak smatra da nije sve izgubljeno i poziva opozicione kolege da sačekaju sa odlukama i daju šansu drugom krugu razgovora. 

– Ukoliko neće URA, SNP poziva još jednom sve ostale opozicione partije, posebno Demokrate, da razmisle o ovoj situaciji i sačekaju sa odlukom kako bi se dala šansa još jednom krugu razgovora i na taj način pokazalo da se osjeća volja naroda za pružanjem jedinstvenog odgovora ovoj neodgovornoj i bahatoj vlasti – kazao je predsjednik SNP-a.

Joković je prije više od dvadeset dana, 17. juna, pozvao sve pozicione lidere na hitni sastanak radi dogovora.

Tadašnjem pozivu – nije se niko odazvao.

Mitropolija ne negira sastanke sa opozicionim liderima

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske negirali su juče da iniciraju sastanke partija zbog predstojećih izbora, navodeći da je crkva, na čelu sa mitropolitom, u neprekidnom dijalogu sa svima i da su se u posljednje vrijeme najčešće sastajali sa liderima DPS-a.

Oni, ipak, nijesu negirali da su se sastajali sa opozicionim liderima.

– Sastanci i koordinacija crkve sa opozicijom radi pripreme izbora – to je najgnusnija laž koja izlazi iz kuhinje režimskih medija i portparola vladajuće partije i nju ovim putem odlučno demantujemo – tvrde u MCP. 

– Po svojoj prirodi crkva na čelu sa mitropolitom u neprekidnom je dijalogu sa svakim ljudskim bićem od djeteta do starca. Pa ako se sastanemo ponekad i sa opozicionim liderima po povodu bezakonog zakona, ne možemo se primaći broju sastanaka koje smo na njihov zahtjev i po potrebi službe održali sa liderima DPS u proteklom periodu od kada ta stranka postoji i vrši vlast u našoj zemlji. U tom smislu ne osjećamo potrebu za pravdanjem bilo kome, a ponajmanje njima – saopštili su iz MCP.

Iz Mitropolije navode da su izrazili spremnost za dijalog sa vlašću po pitanju zakona do 29. juna upravo ne želeći da taj dijalog bude zloupotrijebljen i uključen u predizbornu kampanju. Iz MCP dodaju da DPS niti je htjela istinski dijalog oko zakona, niti dovodi u pitanje održavanje izbora usred vanrednih zdravstvenih okolnosti.

Vuksanović-Stanković: Na izbore ćemo samostalno

Predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović- Stanković ponovila je da će ta partija na parlamentarne izbore izaći samostalno dodajući da su uvijek otvoreni za dijalog sa svim subjektima koji zagovaraju građansku, evropsku i Crnu Goru jednakih šansi za sve svoje građane.

Vuksanović-Stanković se juče sastala sa ambasadorom Češke Karelom Urbanom i razgovarala, kako je saopšteno, o aktuelnom političkom i društvenom momentu u Crnoj Gori sa posebnim fokusom na predstojeće parlamentarne izbore, ali i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji.

Nikolić: Sastali se samo zbog toga što je to tražila SPC

Iz Demokratske partije socijalista ocijenili su da je opozicija neuspjehom sastanaka opet pokazala svoju slabost i snagu sujeta njenih lidera. Portparol DPS-a Miloš Nikolić kazao je da je skup od početka bio osuđen na neuspjeh, te da su se opozicione stranke sastale samo zato što je to od njih tražila Srpska pravoslavna crkva. 

On navodi da su lideri stranaka praktično priznali da ne mogu zajedno ni na jednu listu, te da su svjesni kakav im je rejting kod građana pristajući da se “sklone sa očiju do završetka izbora”. 

– Ne bi li im drugi donijeli pobjedu, a oni nakon toga preuzeli čelne pozicije. Privid međusobne saradnje, uprkos svemu, nije trajao dugo jer je vec sinoć jedan od učesnika sastanka, Slaven Radunović napao Bečića da je namjerno opstruirao jedinstvenu listu, čime je vjerovatno ponovo pokrenuo lavinu međusobnih uvreda i napada na društvenim mrežama i medijima – kazao je Nikolić.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Leteći bikovi ispratili Atletiko i Savića iz Lisabona

Nakon što su eliminisali sada već bivšeg šampiona Liverpul u osmini očekivalo se da mogu do kraja,...

Premijer Marković: Ekonomska politika Vlade bila je u ovom...

"Zahvaljujući osmišljenoj ekonomskoj politici učinili smo da naša privreda bude još produktivnija i da stvara novu vrijednost....

Netanjahu: Započinje nova era u odnosima Izraela sa arapskim...

Netanjahu je, u saopštenju koje je prenosila televizija, naveo da će "pun i zvaničan mir" sa UAE...

Dečić kao generalka za Ludogorec

Budućnost je 25.juna remijem protiv Koma na Zlatici šest kola prije kraja teoretski osigurala šampionsku krunu. Sjutra...

Francuska ministarka odbrane stigla u Bejrut

"Ovo je posjeta podrške, tokom kojeg ćemo ponoviti poruke predsjednika Republike, i posjeta koji pokazuje veliku ulogu...

NAJČITANIJE

Filipović za Standard: Demokrate i DF prigrlili besposličare i...

Demokrate kreče grafite u Beranama, a podržavaju anonimni "aktivizam" koji govori da se...

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

(FOTO) Uhapšen Kristijan Junčaj: Pronađen pištolj

Kako je saopšteno iz policije policija je sinoć prilikom kontrolisanja K.J. pronašla pištolj marke "Pietro Beretta".

Istraga o pomorskoj nesreći u Budvi: Vještak tvrdi da...

- Pomorska nesreća u kojoj je 11. jula stradala jedna osoba dogodila se zbog nepridržavanja međunarodnih pravila...

Gradilište na Skadarskom jezeru: „Rajov ranč“ odobrili sveštenici SPC

Na radilištu je postavljena kamena ploča na kojoj piše „Čikov izvor“ i imena: Stanko Rakčević, Rajo Šuškavčević,...

Komentari

avatar