Izvor:rtcg

Evropski parlament pozvao države regiona da otvore dosijee tajne policije

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta (EP) usvojio je izvještaj o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu u kome se navodi da države regiona, uključujući i Crnu Goru, treba što prije da otvore dosijee tajnih službi, i prvenstveno rade na razbijanju kriminalnih organizacija umjesto da se fokusiraju na individualne slučajeve.

U izvještaju se navodi da su veze između organizovanog kiriminala i političkih moćnika postojale i prije raspada bivše Jugoslavije, i poziva na snažniju razmjenu informacija između država regiona i bolju saradnju u sprečavanju organizovane kriminalne djelatnosti.

“Ističe u tom smislu poziv da se bivše jugoslovenske arhive otvore, i posebno da se omogući pristup dosijeima bivše jugoslovenske tajne policije UDBA, i tajne službe bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), i da se dosijei vrate određenim vladama ukoliko one to zatraže”, navodi se u dokumentu koji je usvojio Odbor Evropskog parlamenta.

Ističu, takođe, da je Zapadni Balkan važan tranzitni region za šverc droge ali ističe da se broj operacija protiv šverca narkotika povećao.

“Podvlači da je spečavanje finansiranja kriminalnih grupa ključno da se zaustave kriminalne aktivnosti i spriječi njihov upliv u legalnu ekonomiju. Podržava napore država Zapadnog Balkana da riješe pitanje pranja novca, uključujući kroz usvajanje revidiranog zakonodavstva”, navodi se u dokumentu EP.

Ukazuje se i na trafiking ljudskih bića i poziva 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

NEDJELJNI HOROSKOP OD 23. DO 29. MAJA: Bik je...

Ovan Ove nedjelje, Ovan će vjerovatno željeti da doživi...

MARTINOVIĆ: Umjesto srdačnih pozdrava s Bokanom Abazović da pruži...

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović pozvao je premijera Dritana Abazović da pruži neophodne informacije...

Zetski dom postao član Evropske teatarske konvencije

Kraljevsko pozorište Zetski dom postalo je punopravni član najznačajnije panevropske pozorišne mreže Evropska...

Jak zemljotres pogodio sjever Norveške

Zemljotres jačine šest stepeni Rihterove skale registrovan je sjeverno od norveškog arhipelaga...

U LOVĆENCU OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI: Snažna poruka ljubavi i...

U galeriji je postavljena izložba slikara Huana Vladimira Martinovića iz Buenos Ajresa čiji radovi su inspirisani crnogorskim...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare