Patriotsko komitski savez: Pravo Crne Gore i njene CPC je naš amanet

Evidentiranjem Crnogorsko primorske mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve u Knjigu evidentiranih vjerskih zajednica, do kraja je ogoljen potpuno politički karakter prošlogodišnjih tzv. litija, koje su, valjda je svima jasno, bile oružje za političku borbu, nikako za neka ugrožena vjerska prava građana srpske nacionalnosti, saopštili su iz Patriotsko komitskog saveza (PKS) i poručili da je pravo Crne Gore i njene Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) njihov amanet.

Prema njihovim riječima u pomenutu knjigu su upisane sve postojeće vjerske zajednice, uključujući i CPC, ali je, kako ističu, Srpskoj trebao nakaradni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ne da se upišu, to su mogli od 1977.godine, već da dođu do vrijedne sakralne crnogorske imovine.

“I, naravno, do odrednice u pomenutom saopštenju iz Leposavićevog ministarstva da je eto baš sad „ispoštovan ranije stečen i kroz vjekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitroplije i Eparhije u Crnoj Gori!'”, dodaju iz PKS-a.

Kako navode, uzurpatori crnogorske sakralne imovine treba da znaju da su činjenice jedno, a lovačke priče nešto sasvim drugo.

“SPC taj svoj ‘legalitet i pravni subjektivitet’ ima u Srbiji sa kraja 19.vijeka, a u Crnoj Gori, nakon 1920. kada je nelegalno sazvan Sinod CPC, darovao Crnogorsku crkvu Karađorđevim palikućama; opšte je poznata činjneica da je svoj prvi Ustav SPC dobila novembra 1931. pa o ‘vjekovima’ može samo da sanja.Izuzev ona dva kada je spalila sve po Crnoj Gori osim Kotora?”saopštili su iz PKS.

Mada između vjekova i para, kako dodaju, SPC uvijek bira ovo drugo pri čemu je interesantno priupitati kako je Eparhija budimljansko nikšićka, osnovana 2001. do sad funkcionisala, prepisivala vlasništvo i slično neregistrovana.

“Šta je sa preko 30 imanja, crkvi i sličnog koji su se vodili na pokojnog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske koja se danas upisuje u evidenciju? Čije je to? Da li je sa Leposavićem šta potpisivao stranac sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori? Ono što je sigurno je sledeće: mogu prepisivati, upisivati, dokazivati šta hoće ali jedno neće moći nikada: da izbrišu Ustav Kraljevine Crne Gore, član 40, koji kaže da je Crnogorska crkva autokefalna! A sve što je njeno bilo, naroda crnogorskog i crnogorske države, biće vraćeno. To je naš amanet”, zaključuju iz PKS.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Konjević: Vlada traži odobrenje za zaduženje, a juče izgubila...

''Hitna sjednica Odbora za ekonomiju u 12 sati. Vlada bez ozbiljne rasprave u Parlamentu, na dan glasanja,...

Veselin Drljević predsjednik Savjeta RTCG-a

Predsjedavajući sjednicom Žarko Mirković kazao je da neće predlagati i glasati za predsjednika...

Čađenović: SPC da ne učestvuje u propagandi koja provocira...

''Zaista je skandalozno da se SPC, ispostavlja kao promoter osobe koja je pokazala...

Cetinjska URA: Ukoliko DPS danas ne glasa za amandmane...

Ističu da je DPS ona partija koja svoja trodecenijska nepočinstva sakriva iza zastave...

Predrasude u koje ne smijete vjerovati – 4 laži...

1. Žene ne vole seks Jedna od čestih neistina vezana je za seks. Naime, smatra...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare