Pokret Evropa sad Šćekiću: Ako nema novca u Fondu zdravstva, zašto najavljujete povećanje plata u javnom sektoru?

Ako nema novca u Fondu, kako su povećane plate nemedicinskom kadru u sektoru zdravstva i kako se Budžetom za 2023. godinu najavljuje povećanje plata svim zaposlenima u javnom sektoru, pitaju iz Pokreta Evropa sad ministra zdravlja Dragoslava Šćekića.

“Program ,,Evropa sad“ ozbiljno je ugrozio zdravstveni sistem i zbog sredstava koja nijesu predviđena u budžetu u prethodnom periodu imali smo problem i za plaćanje ljekova, pa je ugroženo bilo i snabdijevanje pacijenata terapijom”, kazao je Šćekić i najavio da se ozbiljno razmatra vraćanje zdravstvenih doprinosa koji su ukinuti populistički bez analize i zbog povećanja plata koje je u kratko vrijeme ,,pojela“ inflacija.

Na tu izjavu reagovali su iz Pokreta Evropa sad na čijem čelu je bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“U toku najuspješnije fiskalne godine, kada imamo najniži deficit u istoriji, i to zahvaljujući programu Evropa sad, ministar zdravlja najavljuje njegovo ukidanje i vraćanje doprinosa na zdravstveno osiguranje. To bi dovelo do smanjenja neto zarada zaposlenih i povećanja poreskog opterećenja za poslodavce”, kažu u Evropi sad.

Podsjećaju da je prvo ministar finansija, sa svojim mračnim prognozama, na sve načine pokušavao da uništi program, ali su ga zvanični podaci koje njegov resor objavljuje demantovali.

“Da podsjetimo i ministra zdravlja, sa sumnjivom diplomom, na samo nekoliko rezultata Evrope sad koji govore koliko je ovaj program uspješan: Povećana je minimalna zarada na 450 eura, a prosječna zarada na preko 700 eura, što je očuvalo životni standard građana od inflacije uzrokovane ekstrenim faktorima; Zarade medicinskom kadru su povećane za preko 30 odsto; U Crnoj Gori postoji jednotrezorski sistem, tj. svi prihodi se slivaju u jednu kasu, odakle se plaćaju dospjele obaveze. U u toj kasi je ove godine za prvih devet mjeseci 70 miliona eura više od planiranog i pored toga što su akcize na gorivo smanjene za 50 odsto”, navode iz Pokreta Evropa sad.

Dodaju da je budžet Fonda za 2022. godinu planiran na rekordnom nivou i izvršava se bez ijednog centa zaduženja.

“Program je omogućio da Crna Gora ima najveći ekonomski rast u Evropi, što su potvrdili je svi međunarodni partneri; Program je smanjio sivu ekonomiju na tržištu rada i doveo po povećanja zaposlenosti za preko 30 odsto. I da zaključimo: Evropa sad je povećala životni standard građana, rasteretila poslodavce visokih troškova za poreze i doprinose na zarade i doprinijela rekordnoj naplati javnih prihoda. Dakle, od Evrope sad profitirali su i zaposleni i poslodavci i država”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je potvrda o uspješnosti programada stigla i indirektno od ministra finansija i to kroz planirani veliki rast prihoda budžeta za 2023. godinu (bez ijedne dodatne mjere), ali i od premijera kroz izjavu da imamo preko 200 miliona depozita, bez ijednog centa zaduženja, uprkos najavama ministra finansija da će nam ove godine dodatno trebati 350 miluine eura zaduženja.

“A koliko je tačno da zbog programa nisu mogli da se nabave ljekovi, ministar je sam sebe demantovao raspisivanjem tendera za nabavku, prije zvaničnog stupanja na snagu rebalansa budžeta, koji je bespotrebno donešen, kako bi se omogućio novac pred izbore za raznu neproduktivnu potrošnju. Ali ni to nije pomoglo partiji ministra zdravlja da pređe cenzus u glavnom gradu”, zaključuju u Pokretu Evropa sad.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Drugi april, dan provjere činjenica: Dezinformacija sve više, a...

On je istakao da, Raskrinkavanje.me i druge slične platforme i portali širom svijeta obilježavaju 2. april kao...

(VIDEO) Glasao Đukanović

Đukanović je svoje biračko pravo iskoristio na biračkom mjestu u OŠ “Savo Pejanović”.

Policija traga za Stojanom Sekulovićem zbog upada u prostorije...

"U odnosu na video zapis koji je objavljen na društvenim mrežama, a koji su prenijeli i pojedini...

Nakon više sati proradile kamere MUP-a na graničnim prelazima

Portal Standard je ranije objavio da kamere ne rade ni na jednom graničnom prelazu, ni sa Srbijom,...

CEMI izdao upustva za glasanje putem pisma

"Birač koji zbog starosti, invalidnosti, bolničkog ili kućnog liječenja nije u mogućnosti da glasa na biračkom mjestu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare