test

Politički zastoj u Crnoj Gori usporio reformski put, napredak će zavisiti od formiranja vlade

Standard

11/10/2023

08:06

Da li će Crna Gora biti sljedeća zemlja koja će se pridružiti EU, u velikoj mjeri će zavisiti od naše zajedničke sposobnosti da iskoristimo trenutni prozor mogućnosti i dinamike u procesu proširenja, kao i od političke volje Crne Gore da napreduje na svom reformskom putu, kazala je austrijska ministarka za Evropsku uniju (EU) i Ustav Karolina Edštadler.



Čvrsto vjeruje, kako je rekla, da će Crna Gora ostati predvodnik ostalim državama regiona na putu ka EU.

POBJEDA: Vi i Vaš kolega Šalenberg nedavno ste poslali non-pejper Evropskoj uniji kojim ste zahtijevali ubrzanu evropsku integraciju Zapadnog Balkana. Šta ste konkretno tražili u tom dokumentu i da li mislite da će Vaši prijedlozi uroditi plodom, imajući u vidu da je Brisel u velikoj mjeri ignorisao prethodne slične inicijative?

EDŠTADLER: Predsjednica Evropske komisije je u svom obraćanju o stanju Unije potvrdila da budućnost Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji, što je obećanje dato još 2003. godine u Solunu. Istina je da je proces proširenja postao sve složeniji i birokratskiji, što je dovelo do frustracije na Zapadnom Balkanu, kao i u EU posljednjih godina. Sa ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine, međutim, politički pejzaž Evrope se potpuno promijenio. Dodjeljivanje statusa kandidata

Ukrajini i Moldaviji u junu 2022. godine stvorilo je novu dinamiku. Zajedno sa drugim državama članicama, uložili smo mnogo napora da proširimo ovu dinamiku na Zapadni Balkan. Za nas EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana. Da budem jasna: strateški pristup procesu proširenja ne bi trebalo da dovede do erozije principa sopstvenih zasluga. Bez obzira na to, jasno je da moramo konkretne i obostrano korisne prednosti članstva u EU da učinimo opipljivijim za naše partnere sa Zapadnog Balkana i povežemo napredak reformi sa konkretnim koristima.

Upravo zbog toga, zajedno sa ministrom inostranih poslova Šalenbergom, nedavno sam iznijela ovaj non-pejper koji, nadovezujući se na prijedloge koji su već dati 2022. godine, ima za cilj da unaprijedi postepenu integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Našim prijedlozima želimo da ojačamo institucionalne instrumente, postepenu političku i administrativnu integraciju i sistem podsticaja i dajemo prijedloge za konkretne oblasti politike. Na primjer, pozivamo na Akcioni plan koji bi odredio konkretne korake implementacije za postepenu integraciju do 2024. godine i predlažemo da se imenuje specijalni koordinator za postepenu integraciju u Komisiji.

Podrazumijeva se da punopravno članstvo ostaje krajnji cilj, ali vjerujemo da naši prijedlozi dolaze u pravom trenutku. Komisija planira da početkom novembra predstavi paket proširenja, kao i novi plan rasta za Zapadni Balkan. Dakle, radujemo se intenzivnim diskusijama i daljem napretku kasnije ove godine.

POBJEDA: Šarl Mišel je nedavno govorio o 2030. godini kao godini potencijalnog širenja. Kako vidite njegov prijedlog i koliko je realan?

EDŠTADLER: Može biti korisno postaviti konkretan cilj kako bi se povećao pritisak na obje strane. Trenutno smo svjedoci da rasprave o institucionalnoj reformi EU uzimaju maha. Iako smatramo da je važno razgovarati o reformama unutar EU i budućnosti EU, to ne treba koristiti kao izgovor za dalje odlaganje integracije naših partnera sa Zapadnog Balkana, sa kojima pregovaramo već dugi niz godina. Dakle, ako se ispune uslovi za članstvo prije 2030. godine, još bolje.

Karolina Edštadler

POBJEDA: Da li mislite da bi Crna Gora mogla biti zemlja koja će novim proširenjem „probiti led“ ili je to još potencijalna pozicija za neke druge zemlje?

EDŠTADLER: Crna Gora je prešla dug put. Sva poglavlja u procesu proširenja su otvorena. Da li će Crna Gora biti sljedeća zemlja koja će se pridružiti EU, u velikoj mjeri će zavisiti od naše zajedničke sposobnosti da iskoristimo trenutni prozor mogućnosti i dinamike u procesu proširenja, kao i od političke volje Crne Gore da napreduje na svom reformskom putu. Veoma želimo da Crna Gora uspije i vjerujemo da je cilj nadohvat ruke, ali za to će biti potrebni ozbiljni napori na obje strane.

POBJEDA: Kako gledate na političke procese u Crnoj Gori? Koliko je sve ono što se dešavalo prethodnih godina udaljilo Crnu Goru od njenog glavnog cilja – ulaska u EU?

EDŠTADLER: Naročito tokom protekle godine bili smo svjedoci političkog zastoja u Crnoj Gori koji je usporio njen reformski put. Napredak će zavisiti od formiranja nove vlade u zemlji. Ali, po mom mišljenju, važno je sada gledati unaprijed, a ne unazad. Čvrsto vjerujem da Crna Gora može ostati predvodnik na svom putu ka EU.

POBJEDA: Kakva su Vaša očekivanja od buduće vlade o kojoj se ovih dana pregovara? Što bi neformiranje vlade značilo za dalje evropske integracije?

EDŠTADLER: Radujem se formiranju nove vlade koja će nastaviti proces reformi Crne Gore. Ohrabrujem političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za napredak na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava. Napredak u ovim reformama će, prije svega, biti od koristi Crnoj Gori i njenim građanima.

Eskalacija na Kosovu zabrinjavajuća

POBJEDA: Eskalacija krize na Kosovu u proteklih nekoliko dana je pitanje koje brine sve zemlje Zapadnog Balkana. Da li se plašite daljeg razvoja događaja na Kosovu i da li mislite da bi djelovanje Srbije moglo da naruši mir u regionu?

EDŠTADLER: Nedavna dešavanja na sjeveru Kosova su izuzetno zabrinjavajuća. Deeskalacija i stabilizacija bezbjednosne situacije su od najveće važnosti. Situacija se razvija svakim danom i očekujemo punu saradnju Srbije na utvrđivanju svih činjenica. Jasno je da jedini put naprijed ostaje primjena „Ohridskog sporazuma“ – sa obje strane. Svi politički akteri, na svim nivoima vlasti, kako u Srbiji tako i na Kosovu, treba da se angažuju konstruktivno i u dobroj vjeri, da izbjegnu dalje eskalacijske korake i da se usredsrede na napredak u dijalogu uz podršku EU. Ne možemo dozvoliti još jedan sukob u Evropi.

POBJEDA: Nedavno je grupa evropskih poslanika, zvaničnika i ministara zahtijevala promjenu odnosa Zapada prema Srbiji i stroži pristup prema politici zvaničnog Beograda. Smatrate li da bi Evropa trebalo da promijeni odnos prema Srbiji i da zbog svega što se dešava ovih dana zauzme rigidniji odnos prema politici zvaničnog Beograda?

EDŠTADLER: Evropski put i Kosova i Srbije ide kroz dijalog uz posredovanje EU i kroz normalizaciju njihovih odnosa. Da budem iskrena, očekujemo nastavak konstruktivnog angažovanja Srbije i Kosova.

Političko vođstvo je neophodno za postizanje neophodnih kompromisa. Trenutna situacija nikome ne koristi, obje strane rizikuju da izgube važne prilike koje dobijaju sa napretkom na njihovom evropskom putu.

Međutim, mi i dalje čvrsto vjerujemo da evropska porodica nije potpuna bez svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Austrija je bila čvrst zagovornik procesa pridruživanja Srbije EU i ohrabreni smo posvećenošću Srbije da održi visok nivo u svojoj reformskoj agendi.

Pored neophodnog napretka u ključnim pitanjima kao što su vladavina prava, sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, poseban fokus je stavljen na usklađivanje zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. Poštujem stav Srbije o vojnoj neutralnosti, ali moram da ponovim naše jasno očekivanje da se zemlje kandidati u potpunosti usklade sa politikom EU u odnosu na treće zemlje.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Karolina Edštadler, UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)