POPOVIĆ: “Besmisao opozicionog učešća u radu Skupštine”

Nepostojanje demokratije kao društvenog uređenja najbolje oslikava besmislenost Skupštine Crne Gore kao zakonodavne vlasti. To potvrđuje i podatak da, od početka aktuelnog saziva Parlamenta, do danas, skupštinska većina nije prihvatila niti jedan jedini predlog opozicionih partija, saopštila je Zdenka Popović iz Demokrata.

“Naime, opozicioni poslanici koji su učestvovali u radu parlamenta predložili su 189 amandmana, predloga zakona, izmjena i dopuna zakona, rezolucija, predloga za povlačenje, a sve to je sadržalo 383 člana i 654 predloga rješenja u navedenim aktima, od čega niti jedan jedini nije usvojen. Najveći broj predloga nije čak ni uvršten u dnevni red, a kamoli usvojen. Od toliko predloga, makar je jedan morao biti vrijedan rasprave. Makar se o jednom moglo diskutovati i glasati, pa i da se odbije, nekako bi ličilo na demokratiju,” navela je ona.

Popović kaže da u uređenim državama vlast prihvata predloge opozicije i to je sasvim normalno, jer je i opozicija dio zakonodavne vlasti, a i ne stanuje baš svo znanje u jednom Klubu poslanika.

“Tim principom se vode političari u uređenim demokratijama. Međutim, u onim divljim kakva je crnogorska, a koje ni po čemu ne asociraju na demokratije, interes države i građana ne postoji. Postoji interes partije, Demokratske partije socijalista, razumije se, a ona je podređena onima koji je vode – tajkunima i kriminalacima. U takvom sistemu nije ni za očekivati da oni, koji uporno pozivaju na prekid bojkota i povratak u Skupštinu, jer partitokratiju pred očima međunarodne zajednice pokušavaju prikriti simuliranjem demokratije, usvajaju samo ona rješenja u kojima kriminalci i tajkuni ne vide mogućnost za profitom,” navodi u saopštenju.

Demokrate smatraju da ozbiljan i odgovoran politički subjekt nema šta da traži u plenarnoj sali u kojoj se daje legitimitet takvom domu.

“I uzalud vapaji i licemjerni pozivi na dijalog od strane DPS-a, Demokrate ne prekidaju bojkot Skupštine koja je više DPS-ova partijska prostorija nego zakonodavna vlast. Opozicija tu samo može da izgrava dekor i daje legitimitet partitokratiji,” navodi ona.

Imajući u vidu sve ove činjenice, prekid bojkota predstavlja bez ikakve dileme jedan od najvećih usluga Milu Đukanoviću, kome u potpunosti odgovara to da opozicija saopštava stavove i predloge u njegov mikrofon, smatraju Demokrate.

“Naročito mu odgovara ako se ta priča svodi na identitetska pitanja i podjele građana po različitim šavovima. I na kraju. Dok god DPS bude na čelu države, demokratiju, Evropsku uniju, slobodu medija, razvoj, napredak, iskorjenjivanje kriminala i korupcije, rad u interesu građana i države, možemo samo da sanjamo, a što potvrđuju izjave sa najvećih međunarodnih instanci kao i izvještaji renomiranih agencija poput Freedom house,” navodi se u saopštenju.

Zato danas, kaže Popović, nakon što je praksa slovom i brojem pokazala svu besmisao opozicionog učešća u radu takve Skupštine, Demokrate još jednom, sa punim pravom, pozivaju opozicione kolege da napuste parlament i da se zajedno obavežu na bojkot izbora.

“Sve do uspostavljanja fer uslova za njihovo održavanje, pod medijacijom međunarodne zajednice,” zaključila je Popović.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Stojović: Razmotriti otvaranje diplomatskog predstavništva CG u Australiji

On je istakao da je sad pravi trenutak da nakon priznanja i svrstavanja crnogorskog jezika na spisak...

Razgovarali Irinej i Božović: Tema – Crna Gora

"Sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejom danas sam imao veoma koristan razgovor na temu Crne Gore.Upoznao...

Polumaturanti OŠ “Savo Pejanović” ulicama Podgorice proslavili kraj školske...

Nekoliko njih slavlje je nastavilo ka riječi Morači ispod Blažovog mosta. Dječaci su se veselili kraju godine...

Marković razgovarao sa Damjanovićem: Potrebno je obezbijediti najviši stepen...

Premijer je na sastanku iskazao čvrsto opredjeljenje da u okviru Inicijative pokuša da obezbijedi najviši stepen saglasnosti...

OMBUDSMAN: Mladiću sa teškim autizmom povrijeđena prava

U saopštenju navode da je mladić tokom prvih dana boravka u ovoj ustanovi bio izrazito auto i...

NAJČITANIJE

Detektiv – info: Tamara Zvicer pucala na napadače i...

Tamara Zvicer (35), supruga Radivoja Zvicera (37), navodnog vođe "kavačkog klana" koji je prije nekoliko dana izrešetan dok je džogirao...

IZVIĐAJ zbog skupa u Kučima i hramu: Na spisku...

Protiv mitropolita Amfilohija Radovića, vladike Joanikija Mićovića, kao i sveštenih lica Mirčete Sljivančanina, Velibora Džomića, Predraga Šćepanovića,...

Standard u Fundini o inicijativi da ta MZ bude...

Iako je napunio 96 godina, Ljubo priča tihim, ali...

Jovanović za Standard: Autokefalna crkva Crne Gore će biti...

Jovanović navodi da je SPC bespotrebno provocirala državnu vlast Crne Gore i time samu sebe dovela u...

Policajac svjedočio o vezama inspektora sa klanovima

U iskazu koji je ovaj svjedok dao tužilaštvu, a u koji je Dan imao uvid, navodi se...

Komentari

avatar