Popović: Ustoličenje Joanikija šamar Cetinjanima i Crnoj Gori

Crnogorske bezbjednosne službe pripravne su uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, koje je najavljeno za početak septembra.

Cetinjska policija navodno je, kako je objavila Pobjeda, već počela sa privođenjem sugrađana na informativne razgovore, kao i sa pretresanjem pojedinih kuća i stanova, uz obrazloženje da prikuplja informacije od bezbjednosno interesantnih lica. Iz cetinjske policije su to, nazvanično, demantovali.

Crnogorski književnik Milorad Popović, za Gradski radio, kaže da bi ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru bio šamar Cetinjanima.

“Najavljeno ustoličenje na Cetinju dio je mnogo šireg plana s ciljem da se ljudi zastraše, a Crna Gora uvede u takozvani srpski svet”, smatra Popović.

On dodaje da je riječ o gušenju individualnih i kolektivnih prava i sloboda Crnogoraca i ostalih građana nesrpske nacionalnosti.

“Suočavamo se sa klasičnim državnim terorom, koji je dio mnogo šire i kompleksnije strategije osmišljene izvan Crne Gore, prije svega u Beogradu i Moskvi. Riječ je o pokušaju asimilacije, odnosno etničkog čišćenja Crnogoraca”, kazao je Popović.

Poručio je da Cetinjani neće dozvoliti da se gaze njihova prava i tradicija, nakon što je vlasništvo nad vjerskim objektima u Crnoj Gori dato Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Ustoličenje Mićovića, pogotovo nakon njegove izjave da je mnogo naučio od izvjesnog Aleksandra Rakovića, koji Crnogorce smatra nižim bićima i podljudima, bilo bi poniženje Cetinjana”, smatra Popović.

Beogradski novinar Jakša Šćekić, za Gradski radio, kaže da će ustoličenje Joanikija na Cetinju biti veliki izazov za policiju i dodaje da je pravo građana da protestuju.

“Neko je u crnogorskoj policiji pokušao da zastraši ljude što predstavlja veliki rizik jer može izazvati bijes”, kazao je Šćekić.

Ukoliko su navodi Pobjede tačni, Agencija za nacionalnu bezbjednost ne radi dobro svoj posao, poručuje on.

“Sve to može da se organizuje mirno, bez velikih tenzija i unošenja zle krvi u crnogorsko društvo, koje je ionako podijeljeno”, zaključio je Šćekić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare