test

POPULIZMOM PROTIV ZAKONA: MILATOVIĆ pozivom građanima da se prijave za posao savjetnika krši Zakon o državnim službenicima i namještenicima?

I. Đoković

30/04/2023

12:27

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je juče putem društvenih mreža poziv građanima da apliciraju za posao savjetnika u njegovom kabinetu. Milatović je samo za tu priliku otvorio mail adresu [email protected], što samo po sebi nije po protokolu, kako bi omogućio zainteresovanim građanima da odgovore na poziv za posao njegovog savjetnika što samo po sebi nameće mnoga pitanja i krši više članova Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

No, ovakvim pozivom građanima Milatović krši Zakon o državnim službenicima i namještenicima, koji u članu 40. ovog zakona kaže da se

Radna mjesta u državnom organu popunjavaju se putem:

  • raspoređivanja;
  • internog oglasa;
  • javnog oglasa;
  • javnog konkursa.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, popuna radnih mjesta u organima koji vrše poslove diplomatije, policije, bezbjednosti, odbrane, obezbjeđenja pritvorenih i osuđenih lica i druge poslove u izvršenju pritvora, kazni zatvora i mjera bezbjednosti, može se vršiti na drukčiji način, u skladu sa posebnim zakonom.

Milatovićev oglas koji sadrži nezvaničnu mail adresu predsjedničkog kabineta svakako nije ni javni, a ni zvanični oglas kao ni konkurs.

Foto: Twitter

Moguće da se novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poziva na član 62. Zakona o državnim službenicima i namještenicima, ali i taj član zakona koji se doduše odnosi na predsjednika Vlade a ne države ,propisuje da se radna mjesta u kabinetu predsjednika Vlade popunjavaju se bez javnog oglašavanja, u skladu sa posebnim propisom, tako da potpuno obesmišljava Milatovićev poziv građanima da se prijave za posao njegovog savjetnika u kabinetu, kad on prema tom članu zakona može mirene duše da na mjesto svog savjetnika postavi koga hoće, kao što je to radio aktuelni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Da li se radi o još jednom populističkom i marketinškom potezu Milatovića kako bi se prikazala slika otvorenosti prema građanimai pružanja šanse profesionalnom kadru umjesto politički podobnom kao što je do sad bio slučaj, ostaje da se vidi, mada sudeći kako je 42.Vlada u kojoj je Milatović bio ministar zapošljavala sve bi moglo da ostane na nivou političkog marketinga kad savjetničke fotelje počnu da griju njegovi dosadašnji saradnici.

Na Milatovićev oglas reagovao je potpresjednik SDP-a Bojan Zeković koji je ovaj potez nazvao jeftinim marketingom Vučićevskog tipa, jer kako je naveo na Tviteru politički savjetnici predsjednika se nigdje ne skupljaju po Tviteru, niti biraju na oglasu.

“Ovo je kao dolazak taksijem na posao, jeftini marketing Vučićevskog tipa. I kao što oni koji su taksijem došli na posao više ni privatna kola vidjeli nijesu, a ne taksi – već mjesec dana kasnije pijani pod rotacijama prolaze kroz crveno, tako se po opštinama funkcioneri ES sa srednjom školom postavljaju na rukovodeća mjesta”, naveo je Zeković na Tviteru.

Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović, Fejsbuk

Ostavite komentar

Komentari (0)