Izvor:Pobjeda

Poslanici Ure odbili da potpišu prijedlog da Lekić bude mandatar

Ni nakon održanog šestog sastanka, „stara“ parlamentarna većina nije uspjela da se dogovori oko strukture buduće izvršne vlasti. Iako su se, dan prije, načelno usaglasili da bi mandatar za sastav izvršne vlasti mogao biti lider Demosa Miodrag Lekić, nekadašnji partneri nijesu uspjeli da „podijele“ resorna ministarstva, ali ni da obezbijede potpise 41 poslanika kojima se traži od predsjednika države da lider Demosa pokuša da sastavi 44. vladu.

Izvor Pobjede, koji je prisustvovao sastanku, kazao je da je Ura odbila da potpiše prijedlog pod izgovorom da traže dogovor da zadrže ključna mjesta u vladi i da sa SNP-om imaju većinu ministarstava.

– Predstavnici Građanskog pokreta Ura zahtijevali su da njima i Socijalističkoj narodnoj partiji pripadne većina ministarstava u vladi i sektor bezbjednosti. Kako to nije prihvaćeno, Ura je odbila da potpiše prijedlog da Lekić bude novi mandatar koji bi „stara“ većina uputila predsjedniku države Milu Đukanoviću – rekao je izvor Pobjede.

Tu informaciju je potvrdio i lider Prave Crne Gore Marko Milačić koji se jedini novinarima obratio odmah nakon drugog sastanka.

– Ni danas nijesmo dobili saglasnost Ure da damo potpise da Lekić bude mandatar. Nadam se da ćemo to imati u petak kako bi sa tim potpisima išli kod Đukanovića – rekao je Milačić.

KOMBINATORIKA
Uoči jučerašnjeg sastanka, Demokratska Crna Gora saopštila je da su spremni da se odreknu bezbjednosnog sektora kako bi pregovori uspjeli. Međutim, kako nezvanično saznaje Pobjeda, na takav ustupak nije spreman Demokratski front koji takođe insistira na toj oblasti.

Demokrate su predložile da Ura i SNP, koji imaju zajedno devet poslaničkih mjesta, kao i oni i Nova srpska demokratija, dobiju po pet resora. U takvoj potencijalnoj raspodjeli Ura je tražila da dobije ključne resore – ministarstva unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, odbrane i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi.

Ipak, bili su spremni da odustanu od MUP-a pod uslovom da im pripadne Agencija za nacionalnu bezbjednost, koju bi, prema prijedlogu, vodio ministar policije u tehničkom mandatu Filip Adžić. SNP je insistirao na prosvjeti, zdravstvu i finansijama.

Demokrate su, kako tvrde izvori našeg lista, tražile ukupno šest ministarstava među kojima su resori zdravstva i pravde, a smatrali su i da bi trebalo da im pripadne jedno potpredsjedničko mjesto.

DF je, za razliku od njih, tražio dva potpredsjednička mjesta, kao i šest resora među kojima ministarstva poljoprivrede i kapitalnih investicija.

ZAHTJEVI
U pauzi, koja je uslijedila svega sat vremena od početka sastanka, izvršni direktor Ure Zoran Mikić, poslanici Miloš Konatar i Srđan Pavićević obratili su se medijima.

Mikić je ustvrdio da su koalicija „Crno na bijelo“ i SNP direktno iznijeli zahtjeve, ali da to nijesu učinile njihove kolege iz DF-a i Demokrata. Pozvao ih je da saopšte koje to funkcije pripadaju njihovoj koaliciji, pa najavio da će se o tome izjasniti stranački organi Ure.

– Nećemo insistirati na bilo čemu, pokušali smo da budemo konstruktivni da postignemo sporazum. Dio kolega, posebno iz Demokratske Crne Gore nijesu iznijeli nijedan prijedlog – rekao je Mikić.

Podsjetio je da su napravili dva ustupka – odustali od pozicije premijera i predsjednika Skupštine, pa da su zbog toga smatrali da bi trebalo da ima pripadne većina ministarstava i neki vid „kontrolnog paketa“.

– Tražili smo da nastavimo da vodimo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da u tom cilju pokrijemo pozicije u sektoru bezbjednosti, ali i to je odbijeno. Tražili smo učešće predstavnika nacionalnih manjina i u novoj vladi i to je odbijeno od svih uz argumentaciju da su pojedini neprihvatljivi, a pojedine stranke nemaju poslanike i zato ne mogu – podsjetio je Mikić.

Rekao je i da su ponudili da potencijalni mandatar Lekić dobije neku vrstu „zlatnog glasa“ koji bi bio odlučujući u vladi, ali je i taj prijedlog odbijen.

Pa ipak, naglasio je i da su spremni da odustanu od kontrolnog paketa, ali da nijesu spremni da „odustanu od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Njegov partijski kolega Miloš Konatar kazao je da se „povlače“ iz pregovora zato što nijedan njihov prijedlog nije prihvaćen.

NEISTINE
Novinarima su se obratili i poslanici Demokratske Crne Gore Dragan Krapović i Danilo Šaranović. Krapović je ukazao da je juče izrečeno mnogo neistina i naglasio da nije tačno da nijesu dozvolili da Uri pripadne sektor bezbjednosti.

– Postoji preklapanje uzmeđu DF-a i Ure na jednom mjestu. Mi smo u saopštenju rekli da se odričemo tog mjesta i dali ključan doprinos – rekao je on.

Takođe, pojasnio je, da nije tačno da im je neprihvatljivo da u vladu uđu manjinske stranke.

– U ogromnom dijelu su ispunjeni zahtjevi i onda kad su i oni ispunjeni, pribjegava se manipulaciji i zamjeni teza. To su ucjene i neprihvatljivo političko ponašanje – ocijenio je Krapović.

Upitan koji su bili njihovi zahtjevi, Krapović je rekao da neće decidno navoditi.

– Mi jesmo istakli jasne preferencije, ali ih neću sad decidno navoditi. Rekao bih da smo tražili minimum minimuma koji bi trebalo da pripadne Demokratama – naveo je on.

Ni nastavak razgovora nije donio nikakve pomake, pa su predstavnici „stare“ većine dogovorili da se danas održi još jedan sastanak na koji bi predstavnici partija, nakon konsultacija na stranačkim organima, trebalo da dođu sa zvaničnim stavom. To je saopštio lider Prave Crne Gore Marko Milačić, dok predstavnici Fronta i Demokrata nijesu htjeli da se obrate novinarima.

Abazović: Nećemo potpisati da Lekić bude mandatar, to je zamka
Na sinoćnoj konferenciji za medije odlazeći premijer Dritan Abazović potvrdio je da neće potpisati prijedlog da lider Demosa Miodrag Lekić bude novi mandatar, jer smatra da je to „zamka“.

-Ona podrazumijeva da u slučaju da ne postignemo dogovor, a da se prijedlog da se glasa za vladu i onda se targetiraju izdajnici. Meni ne bi bio ni prvi ni posljednji put da me neko naziva izdajnikom, ali neka ne misle da na jeftine političke trikove mi nasijedamo. Nema ništa protiv Lekića, ali lično ne bih volio da mu vladu sastavljaju druge partije – kazao je Abazović.

Potvrdio je da osim njih, na bezbjednosnom sektoru insistira i DF, ali, kaže, u tome ne vidi ništa sporno, jer svi imaju pravo da predlažu tokom pregovora.

Istakao je i da će bez osiguravanja „kontrolnog paketa“ u vladi teško postići dogovor. Taj paket podrazumijeva da ministri iz redova Ure, SNP-a, Civisa i manjinskih stranaka zadrže svoje pozicije, a Abazović kaže da bi insistirali i na ministarstvima vanjskih poslova i odbrane. U tom slučaju, kako je rekao, bili bi fleksibilni i pristali da „važne, ali ne i ključne“ resore ustupe drugim partijama.

Rekao je i da predstavnici GP Ura više neće učestvovati u pregovorima.

  • Ne vidim potrebu više da naš pregovarački tim ide tamo. Prijedlog je da grupacije bilateralno pokušaju nešto da dogovore. Što se nas tiče, možemo bilateralno – istakao je Abazović.

Mandić još vjeruje
Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je „stara“ većina napredovala u pregovorima oko formiranja nove izvršne vlasti i da vjeruje da se približila se konačnom dogovoru.

– Da li u dogovorima ima nekih posebnosti koje naglašavaju predstavnici nekih stranaka – naravno da ima. U tim posebnim programima, interesima, zahtjevima pošli smo naprijed. Nedostaje nam da zajedno preskočimo ,,mali breščić“ – rekao je Mandić u emisiji „Argumenti“ na TVCG.

On je rekao da je razgovorao sa premijerom u tehničkom mandatu i liderom Ure Dritanom Abazovićem, ističući da mu je naglasio da nedostaje malo za dogovor i da bi trebalo da se pokuša da se nađe najoptimalniji model da se dođe do rješenja koje svako želi.

– Ja čvrsto vjerujem u dogovor i znam koliko smo svi koji učestvujemo u pregovorima uložili napora da do njega dođe – naglasio je Mandić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare