Potpisan Plan bilateralne saradnje ministarstava odbrane Slovenije i Crne Gore za 2022. godinu

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Slovenije, Uroš Zorko, tokom radne posjete Ministarstvu odbrane Crne Gore, povodom konsultacija sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane Crne Gore, general-majorom Rajkom Pešićem, potpisao je potpisali Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane za 2022. godinu.

Kako se navodi u saopštenju MOD-a, general-major Pešić se zahvalio na kontinuiranoj podršci Slovenije u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore i upoznao sagovornika sa aktuelnim razvojnim projektima Ministarstva odbrane Crne Gore, saradnji sa NATO strukturama, regionalnom saradnjom, kao i angažovanjem Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

Zorko i general Pešić razgovarali su o saradnji dvije države u oblasti odbrane, sa posebnim akcentom na njen nastavak u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, Enhanced Forward Presence) u Letoniji, kao i o njenom usmjeravanju na nove oblasti, poput saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje.

Dijalog je bio posvećen i snaženju saradnje u odbrambenoj i bezbjednosnoj sferi, kako u okviru NATO-a, tako i u sklopu regionalnih inicijativa BMTF-a, SEDM-a i Američko-jadranske povelje (A-5).

Direktor Zorko je naglasio da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima. On je upoznao sagovornika sa aktivnostima Republike Slovenije u Evropskoj uniji i NATO, aktuelnostima u Ministarstvu odbrane Republike Slovenije, kao i angažovanju slovenačke vojske u međunarodnim misijama i operacijama, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović sa Timonijeom: Za Crnu Goru integracija ostaje ključna

Đukanović je čestitao na preuzetom predsjedavanju i “odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi...

Konjević: Inicijativa za skraćenje mandata Skupštini dokaz da je...

"Juče traži smjenu Abazovića, danas predlaže skraćenje mandata Skupštine. Podnesite ostavku ne brukajte se po stare dane....

Kabinet premijera: Koalicija ”Crno na Bijelo” da vrati mandat...

Saopštenje Kabineta prenosimo integralno:  „Kula neistina koja je bila osnov za konstrukciju manjinske Vlade,...

Pahor najavio: Parlamentarni izbori u Sloveniji 24. aprila

Pahor je obavijestio Državnu izbornu komisiju da će 9. februara raspisati redovne izbore za parlament i da...

Vlada razmatra inicijativu za skraćenje mandata Skupštini

Na dnevnom redu se navodi da je predlog odluke o skraćenju mandata parlamentu dostavio premijer Zdravko Krivokapić.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare